Amerikalı yazar Paul Auster, 77 yaşında Brooklyn'deki evinde akciğer kanseri komplikasyonları nedeniyle vefat etti. 'New York Üçlemesi' gibi eserleriyle tanınan Auster, eleştirmenler tarafından sıklıkla övülen ve dünya çapında tanınan bir edebi figürdü. Brooklyn'in zengin edebi geçmişinin bir koruyucusu olarak kabul edilen Auster, aynı zamanda 1990'larda bölgeye akın eden yeni nesil romancılara ilham kaynağı oldu. Kariyeri, 'Yalnızlığın İcadı' anı kitabıyla başlayıp, 'New York Üçlemesi' ve çeşitli filmlere senaryo yazarak devam etti.
1 Mayıs 2024

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

Shining filmiyle tanınan aktris Shelley Duvall, 75 yaşında Teksas'taki evinde diyabetin yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle uykusunda hayatını kaybetti. Uzun zamandır birlikte olduğu Dan Gilroy, Duvall'ın ölüm haberini duyurdu. Duvall, kariyerine yönetmen Robert Altman'ın filmleriyle başlamış ve en bilinen rolünü Stanley Kubrick'in Shining filminde Wendy Torrance karakteriyle canlandırmıştı. 2002'de oyunculuğu bırakan Duvall, 2023 yapımı bağımsız korku filmi The Forest Hills ile beyazperdeye dönmüştü.
12 Temmuz 2024

Cehennem Silahı film serisi ve Kızıl Ekim gibi yapımlarla tanınan İngiliz aktör Joss Ackland, 95 yaşında vefat etti. Ailesi tarafından 'huzur içinde öldü' ifadesiyle duyurulan ölüm haberi, BBC tarafından aktarıldı. Ackland, kariyeri boyunca 100'den fazla filmde rol aldı ve 1985 yapımı Shadowlands filminde yazar C.S. Lewis'i canlandırdı. 1980'ler ve 1990'lar boyunca pek çok popüler filmde yer alan Ackland, bir röportajında işkolik olduğunu ve bazen kötü filmlerde de oynadığını belirtmişti.
20 Kasım 2023

'Friends' dizisinin oyuncuları, rol arkadaşları Matthew Perry'in ölümü üzerine ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, 'Biz sadece rol arkadaşı değil, aileydik' ifadesi kullanıldı. Matthew Perry, 'Friends' dizisinde Chandler Bing karakterini canlandırıyordu ve cumartesi günü evindeki jakuzide ölü bulundu. Perry'nin ölümü, Hollywood ve hayranlarını yasa boğdu.
31 Ekim 2023

Türk tiyatrosunun tanınmış isimlerinden ve Devlet Tiyatroları'ndan emekli olan Kazım Akşar, 69 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve Oyuncular Sendikası, Akşar'ın ölümü üzerine taziye mesajları yayınladı. Akşar, Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduktan sonra uzun yıllar Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapmış, ayrıca ODTÜ ve Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı.
28 Şubat 2023

Türk tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı İsmail Köksal Engür, böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını oyuncu Cengiz Bozkurt sosyal medya üzerinden duyurdu. Engür, 'Leyla ile Mecnun' dizisindeki 'ak sakallı dede' rolüyle tanınıyordu ve birçok tiyatro oyunu, sinema ve dizi filmde rol almıştı. Ayrıca 'SüngerBob KareŞort' çizgi dizisinde Squidward karakterini seslendirmiş ve çeşitli ödüller kazanmış bir sanatçıydı.
27 Mart 2023

Disney klasikleri için unutulmaz şarkılar yazan besteci Richard M. Sherman, 95 yaşında Los Angeles'taki bir hastanede yaşa bağlı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sherman, kardeşi Robert ile birlikte 'Mary Poppins' filmi için iki Oscar kazanmış ve 'Jungle Book' ile 'Chitty Chitty Bang Bang' gibi filmler için de ünlü şarkılar bestelemişti. Sherman kardeşler, 2005 yılında Songwriters Hall of Fame'e dahil edilmiş ve 2008'de ABD Ulusal Sanat Madalyası'nı almışlardı. Disney, Sherman'ın ölümünü resmi bir açıklamayla duyurdu.
27 Mayıs 2024

Eski Amerikan futbolu oyuncusu ve aktör O.J. Simpson, 76 yaşında kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Simpson, eski eşi Nicole Brown Simpson ve onun arkadaşı Ron Goldman'ı öldürmekle suçlanmış ve bu dava 1995'te dünya genelinde canlı yayınlanarak büyük ilgi görmüştü. 'Yüzyılın davası' olarak adlandırılan bu dava sonucunda Simpson beraat etmiş, ancak daha sonraki yıllarda başka suçlamalar nedeniyle hüküm giymişti. Ölüm haberini ailesi duyurdu.
11 Nisan 2024

ABD'de 60 yaşındaki Duane Keith Davis, ünlü rapçi Tupac Shakur'un 1996'da öldürülmesiyle bağlantılı olarak gözaltına alındı. Clark County Bölge Başsavcı Yardımcısı Marc DiGiacomo, Davis'i cinayeti işlemekle suçladı ve Shakur'un 'ölüm emrini veren' kişi, 'sahadaki, olay yerindeki lider' olarak tanımladı. Davis, 2019'da yayımlanan anı kitabında, cinayette kullanılan silahı arka koltuğa koyduğunu ve ateşin buradan açıldığını yazmıştı.
30 Eylül 2023

Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan, sabah yürüyüşünden döndükten sonra evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında vefat etti. Çok sayıda albüme imza atan ve sinema filmlerinde de rol alan Çaçan'ın cenaze töreni detayları müzisyen Ferman Toprak tarafından duyuruldu. Çaçan, 1960 yılında Ağrı'da doğmuş ve 1978'de TRT Erzurum Radyosunun düzenlediği yarışmayı kazanarak müzik dünyasına adım atmıştı.
12 Ocak 2023

Yeşilçam'ın tanınmış oyuncularından Bahar Öztan, 61 yaşında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Öztan, kanseri üç kez yenmesine rağmen geçen yıl hastalığa yeniden yakalanmıştı. Vefatının ardından cenazesi, İstanbul Üsküdar'daki Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek. Öztan, hastalığıyla ilgili son durumu sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşmış ve yakında ameliyat olacağını duyurmuştu.
21 Mart 2024

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Uğurlu, 30 Mayıs 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını sosyal medya üzerinden duyuran Zafer Algöz, Uğurlu'nun büyük bir sanatçı ve ilham kaynağı olduğunu belirtti. Ahmet Uğurlu, 'Tabutta Röveşata', 'Behzat Ç.' ve 'Yol Ayrımı' gibi yapımlarda rol almıştı. Cem Yılmaz da Uğurlu'nun vefatı üzerine taziye mesajı yayınladı.
30 Mayıs 2024

Yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayatını kaybetti. Giritlioğlu, kariyerine TRT'de çocuk programları ve belgeseller çekerek başladı ve 1989'da 'Kantadon Tango' filmiyle yönetmenlik kariyerine adım attı. 'Suyun Öte Yanı', 'Salkım Hanım'ın Taneleri' ve 'Güz Sancısı' gibi önemli filmlere imza atan Giritlioğlu, aynı zamanda 'Sultan Makamı', 'Çemberimde Gül Oya' ve 'Hatırla Sevgili' gibi popüler dizilerin yapımcılığını üstlendi. Giritlioğlu'nun vefatı, Türk sinema ve televizyon dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.
23 Eylül 2024

Marvel Sinematik Evreni'nde 'Hawkeye' karakterini canlandıran ve 'Görevimiz Tehlike' serisinde 'William Brandt' karakteriyle tanınan aktör Jeremy Renner, kar kürerken geçirdiği bir kaza sonucu ağır yaralandı. Sözcüsü durumunun 'kritik ancak stabil' olduğunu açıkladı. Renner, ABD'de etkili olan soğuk hava dalgası ve fırtınanın yaşandığı Sierra Nevada dağlarındaki çiftliğinde kaza geçirdi ve ailesiyle birlikte hastaneye kaldırıldı.
2 Ocak 2023

Çok sayıda dizi, film ve reklamın görüntü yönetmenliğini üstlenen İlker Berke, 55 yaşında hayatını kaybetti. Berke'nin ölüm sebebi açıklanmadı. Hacettepe Üniversitesi’nde iktisat okurken fotoğraf, video ve sinema sanatıyla ilgilenmeye başlayan Berke, 150’den fazla reklam filminde kamera asistanı olarak çalıştı. 'Fasülye', 'Mayıs Sıkıntısı' ve 'Gönül Yarası' gibi yapımların görüntü yönetmenliğini üstlendi.
24 Eylül 2023

Ünlü sinema oyuncusu ve sanatçı Ahu Tuğba, ABD’nin Miami kentindeki evinde 69 yaşında hayatını kaybetti. Bir süre önce geçirdiği trafik kazası sonrası zor günler geçiren ve ameliyat olan Tuğba, ciddi astım hastasıydı. Vefat haberini gazeteci Hakan Solaker duyurdu ve Tuğba’nın kızı Anjelik de doğruladı. Ahu Tuğba, 1980'lerde Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak tanınıyordu.
1 Eylül 2024

Yeşilçam'ın önemli seslendirme sanatçılarından Jeyan Tözüm, 94 yaşında hayatını kaybetti. Tözüm, Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit gibi birçok ünlü ismi seslendirdi. Sanatçının cenazesi, 30 Ekim Pazartesi günü Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Tözüm, sinema ve tiyatroda da önemli roller üstlenmiş, 2005'te 8. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde Bilge Olgaç Başarı Ödülü'nü almıştı.
29 Ekim 2023

Steve Albini, 1980'ler ve 1990'lar boyunca ABD indie müzik sahnesinde önemli bir figür olarak bilinirken, Nirvana, Pixies ve PJ Harvey gibi sanatçılarla yaptığı çalışmalarla tanındı. Albini, müzik yapımcısı olarak değil, bir mühendis olarak anılmayı tercih ettiğini belirtmiş ve sanatçıların eserlerinden süresiz olarak para kazanmanın etik olmadığını düşündüğü için telif ücreti almayı reddetti. Chicago'da kendi stüdyosu Electrical Audio'yu yöneten Albini, müzik endüstrisine yönelik eleştirileri ve mizahi anlayışıyla da tanınıyordu.
9 Mayıs 2024

Ünlü oyuncu Ünal Silver, 75 yaşında hayatını kaybetti. Silver, 'Muhteşem Yüzyıl', 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz', 'Yalancı Yarim', 'Bir Bulut Olsam', 'Poyraz Karayel', 'Hokkabaz', 'Dedemin İnsanları' gibi birçok dizi ve filmde rol almıştı. Oyuncunun ölüm haberini menajeri Renda Güner sosyal medya hesabından duyurdu.
29 Ağustos 2023
İşaretlediklerim