Sasa Polyester Sanayi A.Ş., çıkarılmış sermayesini 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 liradan 5 milyar 295 milyon 959 bin 799,10 liraya yükseltme kararı aldı. Sermaye artırımının bir kısmı 2022 yılı karından, bir kısmı ise olağanüstü yedeklerden karşılanacak. Şirketin hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı. Sasa, son dönemde sermaye piyasası aktörleri arasında anlaşmazlığa sebep oldu ve kasımda yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse konumundaydı.
13 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Peker Yatırım Ortaklığı AŞ (PEKGY) pay piyasasındaki işlemlerinde '6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair' makul şüphe bulunması nedeniyle 19 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek gibi işlemleri kapsıyor.
20 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin (TDGYO) pay piyasasındaki işlemler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle sekiz kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Yasağa konu olan kişiler Altun Kanat, Emre Kanat, Hüseyin Umut Çalışkan, Murat Tektaş, Mustafa Cem Pehlivan, Nuran Özden, Serdar Gece ve Vedat Orhan Özcan'dır. Yasağın, Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca uygulandığı belirtildi.
20 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesabı üzerinden yatırım tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetindeki payları satan Halil İbrahim Babadağı'na 3 milyon 892 bin 770 lira idari para cezası verdi. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtmişti. Bu, Gönül'ün bu tür uygulamaları takip ettiklerini belirttiği mesajından sonra uygulanan ilk ceza oldu.
6 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (BJKAS) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
9 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan dalgalı seyir sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir basın açıklaması yaparak, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere karşı cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu. SPK, Borsa İstanbul'daki işlemlerin anlık olarak takip edildiğini ve piyasa bozucu eylemlere karşı gözetim ve denetim faaliyetlerinin sürekli olarak yerine getirildiğini belirtti. Açıklamada, sermaye piyasasının işleyişini bozacak eylemlerin tespiti halinde sorumlulara cezai yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
11 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Borsa İstanbul'un kapalı olması nedeniyle yatırım fonu işlemlerine ilişkin bazı kararlar aldı. 8 Şubat'tan itibaren, belirli fonların birim pay değeri hesaplamalarını ve katılma payı alım satım işlemlerini durdurma kararı alındı. Bu durum TEFAS ve BEFAS işlemlerini de etkiledi. Pay alım/satım işlemleri durdurulan fonlar için değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacak.
9 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin toplam 2 milyar 993 milyon 368 bin 582,10 liralık bedelsiz sermaye artırımını onayladı. Bu artırım sonucunda, bugün şirket hisselerinde bölünme (fiyat düzeltmesi) işlemi yapılacak. Yatırımcılar, mevcut paylarının yüzde 130 kadar fazlasını otomatik olarak hesaplarında görecekler. Sasa'nın hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası finans haberleri ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı.
23 Mayıs 2023

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Global Yatırım Holding, yüzde 100 bağlı ortaklığı GFS Holding'in halka arz başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildiğini duyurdu. SPK'nın ret gerekçeleri arasında GFS Holding'in tek hissedarının ve iki bağlı ortaklığından birinin halka açık olması, faaliyetlerinin sınırlı olması, 2021 yılı faaliyetlerinin mali tablolara tam yansımaması ve finansal halka arz kriterlerinin sağlanmaması yer aldı. Global Yatırım Holding, 2023 yıl sonu mali tablolarının hazırlanmasının ardından halka arz için gerekli finansal kriterlerin sağlanacağını ve SPK'nın diğer gerekliliklerinin de tamamlanacağını belirterek halka arz konusundaki niyet ve kararlılığını sürdüreceğini ifade etti.
22 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding AŞ (AVHOL) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 13 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. İşlem yasağı uygulananlar arasında İranlı illüzyonist Aref Ghafouri de bulunuyor. 107'nci madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı suçunun maddi unsurlarını belirtir.
19 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin izahname bilgilerine göre, 100.000.000 TL nominal değerli payların 'bireysele eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini İnfo Ak Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
4 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'daki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların korunması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) çağrıda bulundu. SPK'nın sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımlar uygulayacağını açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden SPK'ya görevini yapması ve küçük yatırımcıyı koruması için Pazartesi gününe kadar süre tanıdığını belirtti. Daha önce de küçük yatırımcıları uyaran Kılıçdaroğlu, ekonomik zorluklar içinde kimsenin parasının haksız kişilere yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsaya olan ilginin ve halka arzların 2024 yılında da süreceğini belirtti. Küçük yatırımcılara yatırım yapacakları şirketler hakkında bilgi sahibi olmaları ve riskleri göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulundu. Finansal okuryazarlığı düşük yatırımcıların profesyonel destek alması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda şirketlerin halka arz konusunda daha bilinçli hale geldiğini ve borsaya olan talebin arttığını ifade etti. Halka arz edilen şirketlerin elde ettikleri finansmanı büyüme ve istihdam yaratmak için kullanmalarının önemine değindi.
24 Kasım 2023

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., hisse senetlerindeki aşırı oynaklığı önlemek ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla borsadan hisse geri alımı yapma kararı aldı. Yönetim kurulu toplantısında alınan bu karar Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi. Geri alım için ayrılacak azami fon tutarı 500 milyon lira olarak belirlendi ve geri alınacak hisse sayısı bu tutarı geçmeyecek şekilde sınırlandırıldı. Geri alım programının süresi bir yıl olarak planlandı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim