Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) küçük yatırımcıların haklarını korumak için yeterli önlem almadığı gerekçesiyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, SPK'nın uyarıları dikkate almadığını ve borsada manipülasyonlara göz yumduğunu iddia ederek, SPK ile görüşme yapacaklarını ifade etti. Borsada son dönemde halka arz edilen bazı hisselerde sert dalgalanmalar ve açığa satış yasakları yaşandığı belirtildi.
1 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hateks Hatay Tekstil İşletmeleri AŞ'nin (HATEK) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
18 Ocak 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 49 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 29 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
1 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 37 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
8 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 51 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 14 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, söz konusu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yasa dışı hizmet sunması olarak belirlendi. SPK, bu tür faaliyetlerin önlenmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca harekete geçti.
15 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 59 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 8 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
9 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 25 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, bu sitelerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı hareket etmesi olarak belirtildi.
29 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 47 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 22 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın gerekçesi olarak, bu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik yasa dışı faaliyetlerde bulunması gösterildi. Ayrıca, bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına da karar verildi.
23 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdıkları tespit edilen 72 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 21 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak bu işlemleri yaptıran sitelere karşı hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi.
22 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 15 Şubat tarihli bülteninde İş Yatırım Ortaklığı AŞ (ISYAT) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen 'işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı' suçunun maddi unsurlarının gerçekleştirildiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle iki kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulandığını duyurdu. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım-satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesini kapsıyor ve bu eylemlerin piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde gerçekleştirilmesini yasaklıyor.
16 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 779 şirkete el konulduğunu belirtmesi ve gerekirse yeni şirketlere de el konulabileceğini söylemesi üzerine, bu durumun Türkiye'deki şirketlerin iflas riskini nasıl artırdığını ele alıyor. Korkmaz, FETÖ örgütüne ait şirketlerin nasıl bu kadar mal ve mülk sahibi olduğunu ve devletin bu duruma nasıl izin verdiğini sorguluyor. Ayrıca, Türkiye'deki büyük şirketlerin yurt dışında yatırım yapmak için bankalardan aldıkları krediler ve bu durumun Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde duruyor. 2023 yılında doğrudan yabancı yatırım sermayesi giriş ve çıkışlarının dengesizliği de vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Merkez Bankası, Garanti Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'ye 'elektronik para kuruluşu' olarak faaliyet izni verdi. Bu karar Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğ ile duyuruldu. Aynı zamanda, Merkez Bankası, Ria Turkey'nin daha önce verilen ödeme kuruluşu faaliyet iznini, şirketin talebi üzerine iptal etti.
15 Şubat 2024

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu değerlendirme, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyebilir.
9 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu teyit, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki güvenilirliğine dair olumlu bir işaret olarak değerlendirilmektedir.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim