İstanbul Esenyurt'ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı bir programla Suriyelilerin ülkelerine dönüşü öncesinde, Suriyelilerin evlerinden alınıp İl Göç İdaresi'ne götürüldüğü ortaya çıktı. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Bal, bu durumun Kılıçdaroğlu'nun katılımının bilinmesinin ardından gerçekleştiğini ve başka bir anlam yüklemek istemediğini ifade etti. Belediye, daha önce de Suriyelilerin dönüşüne yardımcı olan 'Gönüllü Geri Dönüş' projesini sürdürmekteydi.
8 Ocak 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye ile müzakerelerin işgalin sona erdirilmesi ve terörizme desteğin kesilmesi şartlarına bağlı olması gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Şam ile Ankara arasında Rusya'nın aracılığıyla yürütülen müzakereler hakkında Esad'ın ilk resmi yorumu oldu. Ayrıca, Suriye'nin Türkiye'den kuzey Suriye'deki birliklerini çekmesini ve üç muhalif gruba desteğini sonlandırmasını talep ettiği bildirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının, 2011'deki savaşın başlangıcından bu yana en üst düzeydeki görüşme olacağı belirtildi.
13 Ocak 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması sırasında bir Suriyeli'nin AFAD görevlisinin telefonunu çaldığını iddia etmişti. Ancak iddia edilen kişi Türk olduğunu ve gönüllü arama kurtarma ekibinde yer aldığını açıklamıştı. Bu gelişme üzerine genç, Özdağ hakkında dava açacağını belirtmiş ve Özdağ iddiasını geri çekmiş ancak özür dilememişti. Şanlıurfa başsavcılığı, bu olay üzerine Özdağ hakkında 'iftira' suçundan soruşturma başlatmıştır.
11 Şubat 2023

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere konuşan Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve eski HDP Diyarbakır Büyükşehir belediye başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile Türkiye ve dünya siyasetini konuştuklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, Demirtaş'ın dışarıda olması durumunda sivil siyasetin daha rahat ilerleyeceğini ve terör olaylarının biteceğini ifade etti.
28 Mayıs 2024

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Millet İttifakı'nın yeniden birleşmesini ABD'nin müdahalesine bağladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masayı terk etmesi ve sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Perinçek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Ankara'da bir gizli karargâhın ve yabancı operasyon şeflerinin sürece müdahale ettiğini ve Akşener'in ABD'nin dayatmasıyla masaya döndüğünü iddia etti. Ayrıca İYİ Parti içinde hayal kırıklığı ve istifa dalgasının başladığını belirtti.
6 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi'nin düzenlediği iftar yemeğinde İslam ülkelerinin büyükelçilerine hitaben konuştu. Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'nun sorunlarının akıl ve bilgiyle çözülebileceğini, birlikte hareket edilmesi gerektiğini ve önyargılarla değil, akılcı politikalarla sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti. Ayrıca, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurma kararı aldıklarını ve Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti.
11 Nisan 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat arasında devam eden gerilim, bölgesel ve uluslararası aktörlerin de dikkatini çekiyor. ABD'nin Irak'tan çekilmesi beklenirken, İran'ın Bağdat üzerindeki nüfuzunun artması ve Süleymaniye'nin İran yanlısı tutumu, Erbil merkezli KDP'yi zor bir pozisyona sokuyor. KDP, Türkiye ve ABD ile ilişkilerini güçlendirerek hem yetkilerini korumaya çalışıyor hem de bölgedeki güç boşluğuna hazırlanıyor. Bu durum, IKBY ile Bağdat arasında daha fazla gerilime ve bölgedeki uluslararası nüfuz mücadelelerinin şiddetlenmesine yol açabilir.
11 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, önceden iktidarı göçmen politikası üzerinden eleştirirken, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldığını ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını ve imar çalışmalarını övdüğünü belirtti. Erdoğan, Oğan'ın 'cumhur ittifakının bir elemanı gibi' çalışmalara başladığını ifade etmişti. Oğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesine rağmen onu desteklemeye ikna olmadığını ve HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini eleştirdiğini söyledi.
25 Mayıs 2023

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Bağcılar'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, büyükelçinin bu hareketini eleştirdi ve büyükelçinin kendisinden randevu talep edemeyeceğini, büyükelçiye kapılarının kapandığını belirtti. Erdoğan, büyükelçinin görevini ve sınırlarını bilmek zorunda olduğunu ifade etti.
2 Nisan 2023

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Ali Duran Topuz, Kobane kararlarının muhalefete Kürtleri egemenlikten uzak tutma teklifini içerdiğini belirtiyor. CHP'nin son duruşmaya güçlü bir heyetle katılması, iktidarın baskı ve şiddet yolunu tercih ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. İktidarın bu kararları HDP'ye açılan kapatma davasında ve diğer baskı adımlarında kullanacağı öne sürülüyor. Muhalefetin ise bu baskı ve şiddete karşı direnme veya müzakere yolunu seçmesi gerektiği vurgulanıyor.
17 Mayıs 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye bölgelerini ziyaret etti ve uluslararası toplumu Suriye halkının yaşadığı zorlukları unutmakla eleştirdi. Ghebreyesus, Suriye'de 12 yıldır süren savaş, ekonomik çöküş, Covid-19, kuraklık ve son olarak deprem gibi birçok felaketle mücadele eden halkın durumunu 'içler acısı' olarak nitelendirdi ve 'İnsanlık nerede?' diye sordu. Ayrıca tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim