İstanbul Kadıköy'de, IŞİD'in 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç'ta gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde anma düzenlemek amacıyla bildiri dağıtan 46 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan öğrenciler Ayşe Beliz İnce, Gamze Toprak, Berkan Deveci, Yasemin Ebru Gürsoy, Merve Yeşilyurt ve Ali Taha Sarıbıyık olarak açıklandı.
19 Temmuz 2023

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zammı protesto eden öğrenciler, özel güvenlik tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Rektörlük, bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı. Protesto sırasında çatal bıçakları masaya vurarak slogan atan öğrencilerin eylemi, toplu eylem olarak değerlendirildi ve bu nedenle soruşturma açıldı. Öğrenciler savunma yapmak üzere çağrıldı ve savunma yapmayanların hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtildi.
15 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Ayşe Özkiraz, Çerkezköy 5'inci Asliye Ceza Mahkemesinde SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmada lise mezunu olduğunu ve sahte kimlikleri kullanmadığını iddia etti. Hastanede çocuk cerrahisi servisinde zaman geçirdiğini, ameliyatlarda sadece izlediğini ve fotoğraf çektirdiğini söyledi. Tanıklar, Özkiraz'ın hastanede doktor gibi davrandığını ve sürekli fotoğraf çektirdiğini ifade etti. Savcı, Özkiraz'ın tutukluluk halinin devamını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul ederek duruşmayı erteledi.
4 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde, özellikle deri mühendisliği bölümünde, belirli kişilere yönelik kadro ilanları açıldığı ve bu duruma karşı çıkan akademisyenlere soruşturma açıldığı belirtiliyor. İlan şartlarının bölümdeki diğer öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve sadece belirli kişilere uygun olduğu ifade ediliyor. Fakülte dekanı Bahattin Tanyolaç'ın bu kadrolaşma girişimlerinde merkezi bir rol oynadığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildiği aktarılıyor. YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları bulunmasına rağmen, bu tür ilanların yayımlandığına dair örnekler sunuluyor.
22 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini Şehir Üniversitesi meselesi üzerinden yolsuzluk yapmakla suçlamasına yanıt verdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın iddialarını yalanlayarak, kendisi ve diğer siyasi liderlerin mal varlıklarının araştırılması için bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Davutoğlu, Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasını 'barbarlık' olarak nitelendirdi ve bu süreçte hukuksuz işlemler yapıldığını iddia etti. Ayrıca, Erdoğan ve diğer bakanların mal varlıklarının araştırılmasını isteyerek, siyasi arınma vaktinin geldiğini belirtti.
19 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Ahmet Zeki Üçok, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın kızının, gerekli şartları sağlamamasına rağmen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatay geçiş yaptığını öne sürdü. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Üçok'un iddialarını köşesine taşıdı. İddialara göre, Akar'ın kızı biyoloji bilimleri okurken tıp fakültesine kabul edildi ve daha sonra uzman doktor oldu. Şikayet üzerine yapılan incelemede, yatay geçişin mevzuata aykırı olduğu kabul edilmiş ancak zaman aşımı gerekçesiyle bir işlem yapılmamış.
8 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Konuşmasında, hava savunma sistemi üretme hedeflerinden, insansız savaş uçağı Kızılelma'nın testlerini tamamlama ve ordu envanterine katma isteklerine, sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerine ortam hazırlama ve sınır hattındaki illerin güvenliğini sağlama çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını ve vatandaşların huzur ve esenliğini temin etmekten alıkoyacak hiçbir durumun olmayacağını belirtti.
30 Ağustos 2023
İşaretlediklerim