Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'dezenformasyon bülteni'nde, iktidar medyasına nazaran daha çok muhalif medya mecralarının haberleri eleştirildi. Diken'in dört haberine yer verilen bülten, bu haberlerin dezenformasyon içerdiğini iddia etti. Haberler arasında YÖK'ün 'Akademik Hareketlilik Programı' kapsamında bazı akademisyenlerin diğer üniversitelere gönderilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) yerinden çıkarılması, yabancıların gayrimenkul yatırımları ve Hakan Şükür'ün evine çökülmesi ile ilgili iddialar bulunuyor. Diken, bu iddiaları haberleştirmiş ve çeşitli kaynaklardan görüş almıştı.
31 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023' bültenine göre, üniversite mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023'te yüzde 75,6'ya yükseldi. Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 2022'de 15 ayken, 2023'te 14 ay dört güne düştü. En yüksek kayıtlı istihdama sahip lisans bölümleri özel eğitim öğretmenliği, tıp ve dil ve konuşma terapisi olarak belirlendi. Ön lisans mezunlarının iş bulma süresi ise 2023'te 15 ay dokuz gün olarak hesaplandı.
18 Temmuz 2024

Sakarya Üniversitesi'nde 41 öğrenci, Prof. Dr. Ali Arslan'ı kadın öğrencinin şortuna karışmakla suçlayarak rektörlüğe şikayet etti. Öğrenciler, Arslan'ın şort giyen bir kadın öğrencisine 'Sen neden böyle giyiniyorsun?' diye sorduğunu iddia etti. Ayrıca, Arslan'ın derslerinde sosyoloji ve psikoloji biliminin öğretilerine sürekli hadislerle ve dini ibadetlere dair örnekler anlattığı öne sürüldü. Arslan ise bu iddiaları 'iftira' olarak nitelendirdi ve böyle bir olay yaşamadığını belirtti.
26 Ekim 2023

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm üniversiteler için aldığı uzaktan eğitim kararına Bilim Akademisi'nden itiraz geldi. Akademi, kararın yanlış olduğunu, depremzedeler için alternatif barınma yolları bulunabileceğini ve uzaktan eğitimin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, YÖK'ün kararının eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyeceğini ve ülkeye donanımsız mezunlar bırakacağını ifade etti. Bilim Akademisi, üniversitelerin açık kalması gerektiğini ve YÖK'ün yanlıştan dönmesi gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Bahattin Tanyolaç'ın, deri mühendisliği bölümünde adrese teslim kadro ilanları yayınladığı ve kadrolaşmaya çalıştığı iddia edildi. İlan şartlarının bölüm öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve üniversite yönetimiyle iyi ilişkileri olan akademisyenlerin bu durumu kendi lehlerine kullandıkları öne sürüldü. Rektörlük tarafından Tanyolaç hakkında soruşturma başlatıldığı ve birçok öğretim üyesinin YÖK'e şikayetlerde bulunduğu belirtildi.
28 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım yönetimi, 22 Mart tarihli kararla 20 kurul ve komisyonu kapattı ve geriye kalan komisyonları kendi kadrolarıyla doldurdu. Kapatılan komisyonlar arasında afet, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi teknolojileri gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren birimler bulunuyor. Komisyonlarda görev alan kişilerin çoğu, Naci İnci'nin rektör olarak atanmasından sonra işe alınmış veya idari pozisyonlara atanmış kişilerden oluşuyor. Ayrıca, hukuk fakültesi ve yapay zeka enstitüsü öğretim üyelerine toplam 24 üyelik verildi.
12 Nisan 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversitenin tüm birimlerinden web sunucu şifrelerini veri güvenliği ve siber güvenlik gerekçesiyle Bilgi İşlem'e vermesini talep etti. Bu talep, daha önce Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın veri skandalına karıştığı iddiaları ve teknik şartnamenin gizliliği nedeniyle siber güvenlik riski yaratacağı endişelerine yol açtı. Ayrıca, web içeriklerinin Medya ve İletişim Koordinatörlüğü üzerinden yürütülmesi kararı, sansür olarak nitelendirilerek, bilimsel çalışmalara ve araştırmalara engel olacağı kaygılarını beraberinde getirdi.
6 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', mezunların okula girişini yasaklamaya devam ediyor. 1973 mezunu Semih Bilgin, 'eylemlerde bulunulduğu' gerekçesiyle mezun kartının süresiz iptal edildiğini belirten bir e-posta aldı. Bilgin, sadece akademisyenlerin rektörlüğe sırtını döndüğü protestoya destek verdiğini ifade ediyor. 9 Mart'a kadar toplamda 138 mezunun kartı iptal edilmiş ve bu iptaller genellikle gerekçe gösterilmeden yapılmış.
21 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız, küflü çikolatalarla ilgili tepkiler üzerine istifa etti. İstifasının ardından, özgeçmişinde belirttiği Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans derecesinin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi, Yıldız'ın iddia ettiği 2011-2013 yılları arasında bu programdan mezun olmadığını, programın ilk mezunlarını 2015'te verdiğini açıkladı. Bu durum, Yıldız'ın profesyonel kredibilitesi ve şirketin itibarı üzerinde olumsuz etkiler yarattı.
23 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi, Haziran 2022'den itibaren 138 mezunun üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etti. İptaller, öğrencilerin mezuniyet öncesi protesto eylemlerine katılmaları ve alternatif mezuniyet töreni düzenlemeleri gibi nedenlerle gerçekleşti. İptal edilen kartlar arasında, sosyal medyada yönetimi eleştiren ve kampüste alkol tüketen mezunlar da var. İptal kararları bazen gerekçe gösterilmeden, bazen de sadece sorulduğunda açıklanıyor.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2024 yılı kredi ve burs ücretlerini artırdıklarını duyurdu. Lisans öğrencilerinin bursları bin 250 liradan 2 bin TL'ye, yüksek lisans için 2 bin 500 TL'den 4 bin TL'ye, doktora öğrencileri için ise 3 bin 750 TL'den 6 bin TL'ye yükseltildi.
31 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, her iş günü 12:15-12:30 arasında kampüs meydanında düzenlenen ve 'akademik nöbet' adı verilen sessiz protesto eylemine katılan 13 akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlattı. Rektörlük, eylemlerin 'kanuna aykırı' ve 'üniversite işleyişini bozucu nitelikte' olduğunu iddia ediyor. Ancak, öğretim üyeleri, eylemlerin üniversite işleyişini bozucu nitelikte olmadığını ve herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca, akademisyenler, bu barışçıl duruşun Anayasanın güvence altına aldığı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
2 Eylül 2023
İşaretlediklerim