İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öğrenci yurtlarına yapılan başvuru sonuçları açıklandı. Asil ve yedek isim listesi yurtsonuc.ibb.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. İBB yurt ön kayıtları 28-30 Ağustos 2024 arasında yapılacak. Yedek listeden barınma hakkı kazanan öğrencilere 2 Eylül-4 Eylül 2024 arasında SMS ile bilgi verilecek. İBB yurt kesin kayıtları ise 9-11 Eylül 2024 arasında yapılacak. Yurtların bu yılki ücreti kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1950 lira olarak belirlendi.
28 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da MSÜ, YÖKDİL/1, YDS/1 ve TUS/1 sınavlarının yapılmayacağını açıkladı. Bu illerde sınav merkezi seçen adayların, belirtilen tarihler arasında geç başvuru yaparak sınav merkezlerini değiştirmeleri gerekecek. Adaylar, sınav merkezi tercihlerini ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sisteminden ve mobil uygulamasından güncelleyebilecekler.
2 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sebebiyle Türkiye genelinde eğitim öğretime verilen aranın 20 Şubat'a kadar uzatıldığını duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da üniversitelerde bahar dönemi eğitiminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini bildirdi. Daha önce deprem bölgelerinde eğitime ara verilmiş ve okullardaki ara tatil süresi uzatılmıştı.
9 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, idareye yakın akademisyenlerin yükselmesine olanak sağlayan ve belirli kişilere özel olarak hazırlandığı iddia edilen profesörlük kadro ilanlarına dair iddialar ortaya atıldı. 25 Temmuz 2022'de açılan iki profesörlük kadrosunun, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi için özel olarak düzenlendiği ve ilan şartlarının gizli tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 21 Aralık 2022'de açılan doçent kadrosunun da Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Kılıç için özel olarak hazırlandığı ve sadece Kılıç'ın başvurduğu kadro ilanının yargıya taşındığı ifade edildi. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bulunuyor.
28 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) soru kitapçıklarının hazırlandığı kapalı matbaa merkezinde çalışan 110 ÖSYM personeli, 45 gün süren dış dünyayla iletişim kesintisinin ardından ailelerine kavuştu. Mayıs ayının ilk haftasında başlayan ve hiçbir pencerenin olmadığı, Faraday kafesi ve jammer sistemiyle korunan bir ortamda çalışan personel, tüm temel ihtiyaçlarını merkezde karşıladı. YKS'nin son oturumu olan YDT'nin tamamlanmasıyla personel, merkezden çıkarak duygusal anlar yaşadıkları aileleriyle buluştu.
19 Haziran 2023

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15'te başlayacak. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve bu yıl ilk kez Hırvatistan'da yapılacak. TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
7 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet töreninin nerede yapılacağı konusunda bilgi vermezken, öğrenciler geleneksel olarak düzenlenen Devrim Stadyumu'ndaki toplu mezuniyet töreni için kararlı. Yönetim, önce törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağını belirtmiş, ancak akademik takvimdeki değişikliklerle bu bilgi kaldırılmış ve mezuniyet törenleri 24-28 Temmuz arasında belirsiz bir yerde yapılacak şekilde planlanmış. Öğrenciler, yönetimin alternatif mezuniyet düzenlemelerine fırsat vermemek için bilgiyi kasıtlı olarak gizlediğini düşünüyor. Öğrenciler, yönetimin kararına bağımsız olarak 20 Temmuz'da Devrim Stadyumu'nda mezuniyet düzenlemeye hazırlanıyor ve akademisyenlerden ve mezunlardan destek arayışında.
10 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılına uzaktan devam edebileceğini belirtti. Hangi bölümlerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan devam edeceğini üniversitelerin senatolarının karar vereceğini ifade etti. Özvar, bu açıklamayı deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek için Gaziantep’te yaptı.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, deprem nedeniyle süresiz tatil ilan edilen üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim vereceğini açıkladı. Ayrıca, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanıma açılacağını belirtti. Deprem bölgesindeki veya bu illere kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini de ekledi.
11 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

Diken, 2018 ile 2023 arasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını derledi. Genel olarak ortalamalar yerinde sayarken bariz yükseliş görülen tek sonuç, Arapçada oldu. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, bu yılki 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını paylaştı. YKS'nin ilk uygulandığı 2018'den itibaren her yılın 'doğru yanıt sayısı' ortalamaları derlendi ve analiz edildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim