YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci dönem ara tatili, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için bugün başladı. Dokuz gün sürecek olan tatil, öğrencilere bayram tatiliyle birleşik bir mola imkanı sunuyor. Öğrenciler, 15 Nisan Pazartesi günü ders başı yapacaklar ve eğitim öğretim yılı 14 Haziran'da sona erecek.
5 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ilde eğitim öğretim takviminde bir uzatma olmayacağını duyurdu. Bakan Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılının planlandığı gibi 16 Haziran'da tamamlanacağını belirtti.
27 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sürecinde aileleri bilgilendirmek amacıyla 'Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu' hazırladı. Kılavuzda tercih süreci, üniversite ve bölümlerle ilgili detaylı bilgiler, burs olanakları ve diğer geçiş imkanları gibi konular yer alıyor. Ayrıca, velilerin çocuklarına nasıl destekleyici ve yol gösterici bir tutum sergilemeleri gerektiği konusunda öneriler sunuluyor. Kılavuza orgm.meb.gov.tr adresinden erişilebilir.
16 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Üniversite sınav maratonu sona erdi ve AYT'de Matematik ve Türkçe'nin yanı sıra Tarih ve Coğrafya da ayırt edici olabilir. Bu yıl da belli puan aralıklarında yığılmalar yaşanacağı için tercih sıralaması büyük önem taşıyor. Sınava giren ve 0.5 neti olan herkesin üniversiteli olma şansı bulunuyor. Adayların puanlarına göre değil, ilgi, yetenek, beceri ve hayallerine göre bölüm seçmeleri öneriliyor.
10 Haziran 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS'ye başvuran en genç adayın 15, en yaşlı adayın 89 yaşında olduğunu belirtti. Sınava toplam 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğunu ve sınavın 228 sınav merkezinde uygulanacağını ifade etti. Adayların okul türlerine göre dağılımı ve diğer istatistiksel bilgileri paylaştı. Geçen yılki sınava 3 milyon 243 bin 334 aday başvurmuştu.
12 Haziran 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ve doğru yanıt ortalamaları ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy tarafından paylaşıldı. Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) doğru yanıt ortalamaları belirli dersler için açıklandı. Ayrıca, 80 soruluk Yabancı Dil Testi'nde (YDT) doğru yanıt ortalamaları da belirtildi.
20 Temmuz 2023

ODTÜ'de her yıl geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen toplu mezuniyet töreni, yönetim tarafından iptal edilmeye çalışılıyor. 12 Mayıs'ta mezun olacak öğrencilere törenin Devrim Stadyumu'nda yapılacağı bilgisi verilmişken, sonradan akademik takvimde sessiz sedasız yapılan bir değişiklikle törenlerin 24-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı belirtildi ve yer bilgisi verilmedi. Geçen sene de 'protesto endişesi' nedeniyle iptal edilen tören yerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemişti. Yönetim, bu yıl da öğrencilerin bir araya geleceği etkinlikleri iptal etmeye devam ediyor ve mezuniyetle ilgili detayları paylaşmıyor.
4 Temmuz 2023

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'ne (AÖF) kayıt yaptırmak isteyenler, yüzde 90'ı aşan zamlı fiyatlarla karşılaştı. Geçen yıl 620 lira ile 1120 lira arasında değişen dönemlik kayıt ücretlerine zam geldi. 2023-2024 öğretim yılında dönemlik kayıt ücretleri 1180 lira ile 2 bin 80 lira arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl dönemlik ücreti 620 lira olan bölümlerin hepsi yüzde 90,25 zamla 1180 liraya çıktı.
21 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle bazı yurtlarında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanını yaklaşık 2 bin 500 kişi azalttı. Üniversite, kapasite artırma çabalarının devam ettiğini belirtse de, henüz somut bir gelişme yok. Yurt kurasına katılma hakkına sahip öğrencilerin listesi açıklandı ancak birçok öğrenci yurt bulamadı. Depremzede öğrenciler ve sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler de bu durumdan etkilendi.
21 Temmuz 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024-YKS istatistiklerini açıkladı. Adaylar en çok matematik ve fen bilimleri sorularında zorlanırken, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında ortalama bir doğru yanıt verildi. Sınava katılım oranları ve doğru yanıt ortalamaları detaylı olarak paylaşıldı. Kadın adaylar Türkçe ve sosyal bilimlerde daha başarılı olurken, erkek adaylar temel matematik ve fen bilimlerinde öne çıktı.
16 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 4 Haziran 2023 tarihinde yapılacağını duyurdu. Bakan Özer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler nedeniyle 2023 LGS'de 8. sınıfın ikinci dönem konularından soru çıkmayacağını hatırlattı. Ayrıca, sınavla ilgili başvuru ve uygulama kılavuzunun yarın 'www.meb.gov.tr' adresinden yayınlanacağını bildirdi.
12 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerdeki ikinci öğretim programlarını kaldırdığını açıkladı. Abbas Güçlü, bu kararın zamanının çoktan geldiğini ve ikinci öğretimin misyonunu tamamladığını belirtti. Güçlü, ayrıca Üniversitelerarası Kurul ve YÖK'ün de günün koşullarına göre yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu. İkinci öğretim, başlangıçta üniversitelerdeki atıl kapasiteyi değerlendirmek ve acil ihtiyaç duyulan alanlarda mezun yetiştirmek amacıyla kurulmuştu.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim