Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan Toronto Music Garden'da yaban arıları çiçeklerden polen toplarken görüntülendi. Bu olay, bahçenin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem sağlığını vurguluyor. Yaban arıları, polen toplama faaliyetleriyle bitkilerin tozlaşmasına katkıda bulunarak bahçenin ekolojik dengesini koruyor.
21 Haziran 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazı ve yumruklarla saldırıya uğradı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyor. Dava süreci devam ederken, jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Ayrıca, Yeşil Sol milletvekilleri Perihan Koca ve İbrahim Akın'ın da bulunduğu yurttaşlara biber gazı ve yumruklarla saldırıldı.
26 Temmuz 2023

Avrupa'daki 74 mutfakta yapılan bir araştırma, mutfaklarda bulunan bakterilerin çoğunun zararsız olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçları Applied and Environmental Microbiology dergisinde yayımlandı. Hastalık yapan patojenlerin genellikle kontamine yiyeceklerle mutfağa geldiği belirlendi. Araştırma, mutfak hijyeni ve tasarımının hastalıkları önlemede yardımcı olabileceğini gösteriyor.
15 Temmuz 2023

Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerle migren ağrılarını tetikleyen nörolojik olayları inceledi. Çalışma, beyin omurilik sıvısının içeriğindeki değişikliklerin kafatasındaki sinirlere giderek ağrı ve iltihap reseptörlerini harekete geçirdiğini ortaya koydu. Bu bulgular, migren ağrılarının nasıl ortaya çıktığı konusunda yeni bir anlayış sağlıyor. Araştırma sonuçları Science dergisinde yayımlandı.
5 Temmuz 2024

Türkiye, Arap Yarımadası ve Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisine girecek. Prof. Dr. Doğan Yaşar'a göre, bu tozlar yağmur ile birlikte toprağa karıştığında, toprak verimliliğini artırabilir. Çöl tozları, özellikle Batı ve Güneydoğu Anadolu'da toprak verimliliğine katkıda bulunuyor. Yağışla birlikte toprağa karışan çöl tozları, içerdikleri mineraller sayesinde doğal bir gübre görevi görüyor.
9 Mayıs 2024

Anadolu yer sincabı olarak da bilinen gelengilerin nesli, artan kentleşme ve azalan besin kaynakları nedeniyle tehlikede. Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesine giren gelengilerin popülasyonu son 10 yılda yüzde 25 azaldı. Türkiye'de üç türü bulunan gelengiler, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi ve yanlış tarım uygulamaları gibi nedenlerle yaşam alanlarını kaybediyor.
20 Ağustos 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazıyla engellendi. 2019'dan bu yana süren direnişe rağmen, ağaç kesimi devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği kesim alanına giden köylülere jandarma tarafından biber gazı sıkıldı. İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atay, yapılan işlemin anayasal bir suç olduğunu belirtti.
28 Temmuz 2023

ABD Brown Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kenya'daki Afrika fillerinin yeme alışkanlıklarını inceledi. GPS tasmaları ve dışkı örnekleri kullanarak yapılan araştırmada, fillerin 367 bitki çeşidi tükettiği ve yağışlı aylarda otları, kurak mevsimde ise ağaç yapraklarını tercih ettiği belirlendi. Ayrıca, dişi fillerin hamilelikleri sırasında bazı bitkileri aşerdiği gözlemlendi. Araştırma sonuçları, fillerin farklı yeme alışkanlıkları sayesinde rekabete girmeden sürüyle birlikte yaşadığını, ancak iklim değişikliği nedeniyle azalan kaynakların türün hayatta kalma şansını azalttığını ortaya koydu.
5 Temmuz 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde su örneklerinde legionella pneumophila bakterisi tespit edildi. Bu bakteri ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve ölümlere yol açabiliyor. İlk uyarı Mayıs ayında yapılmasına rağmen, iki aydır gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, bakterinin yayılmasını önlemek için düzenli dezenfeksiyonun önemine dikkat çekiyor.
9 Temmuz 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde jandarma ekipleri, bir araçta 300 kilogram canlı kurbağa ele geçirdi. Bu olay, biyoçeşitliliğin tahribinin önlenmesi amacıyla yapılan yol kontrol uygulaması sırasında gerçekleşti. Dört kişiye toplamda 1 milyon 548 bin lira ceza kesildi ve kurbağalar Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından doğal yaşam alanlarına geri bırakıldı.
9 Eylül 2024

1980'lerde uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın Kolombiya'ya getirdiği ve sayıları şu an 166 olan hipopotamların bir kısmı öldürülebilir. Bu hipopotamlar, doğal bir avcının bulunmadığı Güney Amerika'da hızla üremekte ve yerel ekosistemi olumsuz etkilemektedir. Çevre Bakanı Susana Muhamad, hayvanlardan 20'sinin kısırlaştırılacağını, diğerlerinin yurtdışına gönderileceğini ve bazılarının öldürüleceğini belirtti. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, su aygırı nüfusunun 2035'e kadar 1000'e kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor.
3 Kasım 2023

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

Gökçeada'da bulunan Türkiye'nin tek su altı deniz parkı Yıldızkoy'da yapılan bir araştırmada mikroplastik partikülleri tespit edildi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Belivermiş ve Prof. Dr. Önder Kılıç'ın yürüttüğü çalışmada, 1 litre deniz suyunda yaklaşık üç-dört adet, kıyı kumunda ise kilogram başına yaklaşık 500 mikroplastik bulunduğu belirlendi. Araştırma sonuçları, Yıldızkoy'un yüzey suyundaki mikroplastik konsantrasyonunun dünya genelindeki bazı deniz koruma alanlarına kıyasla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Mikroplastiklerin deniz canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve insan sağlığına zarar verebileceği vurgulanıyor.
4 Aralık 2023

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı pastörize süt örneklerinde kuş gribine neden olan H5N1 virüsü parçalarının bulunduğunu açıkladı. Bu durum, ABD'deki ineklerde Mart ayında başlayan ve sekiz eyalete yayılan kuş gribi salgınıyla bağlantılı. FDA, pastörizasyon işleminin virüsü etkisiz hale getirebileceğini, ancak viral parçacıkların tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirtiyor. Bu gelişme, sütlerin güvenliği ve salgının boyutları hakkında endişeleri artırmış durumda.
25 Nisan 2024

Karabük'te Filyos Çayı'nda ölü bulunan Gabon uyruklu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor. Ön otopsi raporunda cinsel saldırı veya kesici-delici alet yaralanması bulgusuna rastlanmadı ve ölümün boğulma sonucu olduğu belirlendi. Daha önce serbest bırakılan sekiz şüpheliden biri olan D.A, soruşturma kapsamında üçüncü kez gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
8 Nisan 2023

Giresun'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Giresun Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi edilen dört baykuş yavrusu, sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakıldı. Ekipler, vatandaşlardan teslim alınan beş baykuş yavrusundan üçünün yaralı, ikisinin genel durum bozukluğu içinde olduğunu belirledi. Tedavi sürecinin ardından dört yavru, Bulancak ilçesinde doğal yaşam alanlarına salındı. Bir yavrunun ise rehabilitasyon süreci devam ediyor.
4 Nisan 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Bolu'da yer alan Yedigöller Milli Parkı'nda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından iki göl temizlendi. Deringöl ve Nazlıgöl'de yapılan temizlik çalışmaları, istilacı bitkiler ve orman atıklarının su yüzeyinden toplanmasını içeriyordu. Bu çalışmalar, su ekosistemini koruma ve peyzaj iyileştirme amacıyla gerçekleştirildi ve beş gölde daha benzer temizlik çalışmaları yapılması planlanıyor.
26 Ağustos 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığını belirtti ve bu hastalıkların önlenmesi için acil önlemler alınmasını istedi. Dernek, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, kanalizasyon sisteminin tamiri gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak tükendiğini, sağlık hizmeti sunumunda koordinasyon eksikliği ve zarar gören hastanelerin güvenliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim