ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin '2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi' raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olduğu ve koltuğundan olma ihtimalinin arttığı belirtildi. Raporda, Netanyahu'nun yönetimine duyulan güvensizliğin arttığı ve büyük protestoların beklendiği, bu durumun farklı ve daha ılımlı bir hükümet olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefine ulaşmada zorlanacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında Gazze saldırılarının yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları olduğu kaydedildi.
12 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetleri durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Fransa'nın başkenti Paris'te Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmanın detayları paylaşıldı. Anlaşma, askeri operasyonların durdurulması, esir takası, insani yardımın sağlanması ve yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü gibi maddeleri içeriyor. İlk aşama 40 gün sürecek ve esir takası 10'a 1 oranında gerçekleşecek.
27 Şubat 2024

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile yaptığı görüşmede, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını duyurdu. Biden, Gazze'nin kuzeyinde insani yardıma ulaşmaya çalışırken öldürülen Gazzeli sivillerin durumunu trajik ve korkutucu olarak nitelendirdi ve ABD'nin daha fazla yardım sağlayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail ile yapılan görüşmelerde Gazze'ye denizden bir koridor açılması üzerine de konuşulduğunu ifade etti. Gazzeli yetkililere göre, yardım bekleyenlere yapılan saldırılarda ölü sayısı 104'e yükseldi.
1 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı İsrail’e ait üç aşamalı ateşkes taslağını olumlu bulduğunu duyurdu. Taslak, altı haftalık bir ateşkes süreci, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve kalıcı ateşkes sağlanacak. Son aşamada ise Gazze’nin yeniden inşa süreci gündeme gelecek.
1 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail'in Gazze'ye saldırısına karşı Türkiye'nin alması gereken yaptırımların neden yapılmadığının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan çeşitli önergelerin gündeme alınması teklifleri de muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi.
29 Kasım 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

Reuters/Ipsos tarafından düzenlenen ankete göre, ABD'lilerin İsrail'e olan desteği azalmış ve çoğunluk İsrail'den ateşkes çağrısı yapmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 32'si ABD'nin İsrail'i desteklemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 39'u ABD'nin tarafsız arabulucu olması gerektiğini düşünüyor. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti destekçileri arasında İsrail'e olan destek azalmış durumda. Ankete katılanların yüzde 68'i İsrail'in ateşkes çağrısı yapması gerektiğine inanıyor.
15 Kasım 2023

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim