Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını ve Gazze'deki rehinelerin geri getirilmesini talep etti. Protestolar, Netanyahu hükümetinin Gazze'deki saldırıları ve rehinelerin hala getirilmemesi nedeniyle her hafta cumartesi günü düzenleniyor. Protestocular, İsrail bayrakları taşıyarak ve hükümet aleyhinde sloganlar atarak yürüdüler. ABD istihbaratı, bu tür protestoların artacağını ve Netanyahu hükümetinin bu nedenle zor durumda olduğunu belirtti.
31 Mart 2024

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonrası, aralarında iki üst düzey komutanın da olduğu yedi Devrim Muhafızları subayının ölümü üzerine İran'dan beklenen misilleme saldırısı nedeniyle güvenlik önlemlerini artırdı. Bu kapsamda, İsrail genelinde okullar iki gün süreyle tatil edildi ve toplantılara kısıtlamalar getirildi. ABD Başkanı Joe Biden, artan gerilim nedeniyle tatilini yarıda keserek durumu yakından takip etmeye başladı.
13 Nisan 2024

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Gazze'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi. Bushnell, eylemi sırasında 'Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim' ve 'Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullanarak, Filistinlilere yönelik destek mesajı verdi. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Bushnell'un eylemi sırasında çekilen görüntüler yayıldı.
26 Şubat 2024

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

ABD, daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze için sunulan ateşkes önerilerini veto etmişken, bu kez kendi ateşkes karar taslağını sundu. Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yeniden bir tur düzenleyerek, rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acil ateşkes çağrısında bulundu. Bu hamle, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırı hazırlıkları yapması ve Gazze'nin kıtlıkla karşı karşıya kalması bağlamında gerçekleşti.
21 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinli sivillere yönelik saldırıyı 'korkunç ve yürek parçalayıcı' olarak nitelendirdi. Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, ABD’nin Refah’taki geniş çaplı saldırıları desteklemediğini ve İsrail’in sahadaki saldırılarıyla ilgisinin olmadığını belirtti. Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Refah’a saldırılarını durdurmasına hükmetmiş, ancak İsrail bu kararı dikkate almayarak saldırılarına devam etmişti.
29 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e desteğinin sivilleri ve yardım görevlilerini korumak için somut adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtmesinin ardından, İsrail başbakanlık ofisi Erez geçişinin insani yardımlar için yeniden açılacağını duyurdu. İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden ve Kerem Şalom sınır kapısından geçici olarak insani yardım ulaştırılmasına izin vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin İsrail'in bu adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'den beklenen değişikliklerin görülmemesi halinde ABD politikasında değişiklik olacağını belirtti.
5 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partiler, Filistin sorununun kalıcı çözümü için ortak bir bildiriye imza attı. Bildiri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından yayımlandı ve sivillerin korunması, toplu cezalandırma uygulamalarından kaçınılması gerektiği belirtildi. Bildiride, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçtiği vurgulandı.
12 Ekim 2023

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İsrail'de, Gazze'deki saldırıların derinleşmesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon hükümetinin politikalarına karşı protestolar devam ediyor. Protestocular, Netanyahu hükümetinin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Göstericiler, Netanyahu'nun şahsi konutu yakınlarında toplanarak hükümeti eleştiren sloganlar attı ve polis ile çatışmalar yaşandı. ABD istihbaratı, bu tür protestoların artarak devam edeceğini ve Netanyahu hükümetinin bu nedenle zor durumda olduğunu belirtti.
17 Mart 2024
İşaretlediklerim