Elazığ'ın Salkaya köyünde Mehmet Emin Sualp, tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur kazarken Roma veya erken Bizans dönemine ait bir taban mozaiği buldu. Mozaikte Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvan figürleri yer alıyor. Çevrede yapılan yeni kazılarda ise kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntıları ve yapılar keşfedildi.
24 Eylül 2024

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık bir kilise kalıntısında denizyıldızı fosili bulundu. Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılmış olup, 15'i uzman 40 kişinin katılımıyla devam ediyor. Bu yılki kazılarda ayrıca dokuz mezar, amforaya ait parçalar ve çeşitli eserler de bulundu. Buluntular, incelenmek üzere müzenin kazı evinde muhafaza altına alındı.
7 Temmuz 2024

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait 2 metrelik bir fırın bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, fırının yemek pişirmek için kullanıldığını ve büyük olasılıkla birden fazla aile tarafından paylaşıldığını belirtti. Ayrıca, kazılarda Ortaçağ ve Orta Tunç Çağı'na ait çeşitli objeler ve mühürler de bulundu. Kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yeni bir çatı yapılacak ve ziyaretçi yolları yenilenecek.
15 Ağustos 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Kuzey Fransa'da Dieppe yakınlarındaki Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, 200 yıllık bir not içeren küçük bir cam şişe buldu. Not, 1825 yılında PJ Féret adlı bir yerel ileri gelenin burada kazılar yaptığını belirtiyor. Bu keşif, arkeologlar için nadir ve büyülü bir an olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları, uçurum erozyonu nedeniyle acil olarak gerçekleştiriliyordu ve Galya dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
20 Eylül 2024

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılarda, Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın sonuna tarihlenen 3 bin 750 yıllık bir fayans silindir mühür bulundu. Mühür, yangın tabakası içinde yer alıyor ve nadir bir buluntu olarak değerlendiriliyor. Bu keşif, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyarken, Anadolu'nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.
20 Ağustos 2024

Düzce'nin Konuralp beldesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde 1800 yıllık bir büst bulundu. Büstün, İmparator Hadrian döneminde rahiplik yapmış ve antik tiyatronun sahnesini inşa ettirmiş M. Iulius Proklos'a ait olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 56 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki büst, Antoninler döneminin ayrıntılı stilini temsil ediyor. Bölgede 2019'dan beri arkeolojik çalışmalar yürütülüyor.
15 Ağustos 2024

Arkeologlar, Bulgaristan'ın Yunanistan sınırına yakın bir bölgede yaptıkları kazıda yaklaşık 2 metrelik antik Yunan tanrısı Hermes heykelini ortaya çıkardılar. Heykel, MÖ 356-339 yılları arasında Makedonya Kralı II. Filip tarafından kurulan Heraclea Sintica kentindeki antik bir Roma kanalizasyonunun kazısı sırasında bulundu. Baş arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin baş kısmının korunmuş olduğunu ve çok iyi durumda bulunduğunu belirtti. Heykelin, antik Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğu ve Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul edilmesi sırasında toprakla örtüldüğü açıklandı.
7 Temmuz 2024

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

Arkeologlar, Michigan’ın kuzeyinde yer alan Colonial Michilimackinac’ta 18. yüzyıldan kalma bir pirinç ticaret yüzüğü buldu. Yüzük, 1780’lerden kalma bir yıkım moloz yığınında bulundu ve Mackinac Eyaleti Tarihi Parkları tarafından 'heyecan verici' bir keşif olarak tanımlandı. Bu yüzük, laik ticaret malları arasında yer alıyor ve bölgedeki arkeolojik kazılar 1959'dan beri devam ediyor.
29 Haziran 2024

Geçtiğimiz yıl vefat eden Avusturyalı milyarder ve sanat koleksiyoneri Heidi Horten'ın 700 parçalık mücevher koleksiyonu, Cenevre'deki Four Seasons Hotel des Bergues'de düzenlenecek çevrimiçi müzayedelerde satışa sunulacak. Müzayedenin toplamda 150 milyon doların üzerinde gelir getirmesi ve Elizabeth Taylor'ın mücevher koleksiyonunun 116 milyon dolarlık rekorunu geçmesi öngörülüyor. Elde edilen gelir, Heidi Horten Vakfı'na aktarılacak. Ayrıca, Christie's, müzayedenin gelirlerinin bir kısmını Yahudi soykırımıyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacağını açıkladı.
29 Nisan 2023

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

MÖ 1. yüzyılda batan bir Roma gemisinin enkazında bulunan Antikythera mekanizması, dünyanın en eski analog bilgisayarı olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, astronomik nesnelerin hareketlerini tahmin etmek ve önemli olayların planlanmasına yardımcı olmak için kullanılmış. Enkazdan çıkarılan diğer eserler arasında bronz ve mermer heykeller, sikkeler ve seramik parçaları bulunuyor. Bu keşif, modern arkeolojinin en önemli buluntularından biri olarak değerlendiriliyor.
8 Temmuz 2024

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Avusturya'nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hallstatt kasabası, turistlerin ve özellikle selfie çeken ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı yoruldu. Bu nedenle kasabanın ünlü manzarasına geçici bir süre için çit çekildi. Belediye başkanı Alexander Scheutz, turistlere bölgede insanların yaşadığını hatırlatmak için bir pankart asmak istediğini belirtti. Kasabaya her gün yaklaşık 7 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
20 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim