Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023

Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde bir çiftlik sahibi, çiftliğinin karşısındaki boş tarlanın kenarında fermuarı kapalı bir sırt çantası içinde bebek cesedi buldu. Polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, bir iki günlük olduğu tahmin edilen erkek bebeğin cenazesi, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
18 Ocak 2023

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) fiiliyatta dondurulmuş müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtti. Nehammer, Türkiye ile AB arasında yeni bir ortaklık kurulması gerektiğini ve bu ortaklığın karşılıklı güven esası ve ekonomik ve siyasi konularda işbirliğini temel alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin AB üyeliğine resmen 1999 yılında başvurduğu ve Aralık 2005'te başlayan müzakerelerin 'hukuk devleti ve insan haklarının olumsuz seyri' gerekçesiyle askıya alındığı hatırlatıldı.
11 Eylül 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, bir Atatürk heykeline balyozla zarar veren bir kişi, vatandaşların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. Şüpheli Y.U., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve savcılık sorgusunun sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayın ardından Akyazı Belediyesi, zarar gören heykelin çevresini güvenlik şeridi ile çevirerek tadilat çalışmalarına başladı.
29 Şubat 2024

Hollanda'nın Landgraaf kasabasında, bir aile hekiminin ihbarı üzerine polis tarafından yapılan incelemede, bir evin derin dondurucusunda bir erkek cesedi bulundu. Cesedin, ev sahibi olan 82 yaşındaki adamın babasına ait olduğu ve doğal yollarla öldüğü tespit edildi. Oğul, babasının yokluğuna dayanamayacağını ve onunla konuşmaya devam etmek istediği için cesedi dondurucuda sakladığını ifade etti. Polis, babasının emekli maaşını almak için cesedi saklayıp saklamadığını araştırıyor.
9 Mayıs 2023

Antalya'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklıkları, Döşemealtı ilçesinde tarlalara serilen yüzlerce el dokuması halı ve kilimin renklerinin daha kısa sürede daha fazla pastelleşmesini sağlıyor. Bitkilerden elde edilen kök boyası kullanılarak orijinal tezgahlarda üretilen el halıları, ekinlerin biçilmesinin ardından tarlalara seriliyor. Halılar daha sonra güneş altında mikroplarından arınması ve renginin pastele dönüşmesi için tarlalara seriliyor. Bu durum, fotoğraf meraklılarının da ilgisini çekiyor.
20 Temmuz 2023

Avusturya'nın eski başbakanı Sebastian Kurz, yolsuzluk iddialarını soruşturan parlamento komitesine yalan beyanda bulunmaktan dolayı yargılanacak. Viyana merkezli Ekonomi ve Yolsuzluk Savcılığı, Kurz hakkında suç duyurusunda bulundu. Ekim 2021'de Kurz ve ona yakın kişilere yönelik yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı. Kurz'un dışişleri bakanı olduğu dönemde kamuoyunu etkilemek için bir gazete ve bir kamuoyu araştırma şirketi ile anlaştığı ve bu olayın maliye bakanlığı bütçesinden finanse edildiği iddia edilmişti.
18 Ağustos 2023

Yunanistan'ın Tesalya bölgesinde 5 Eylül'de başlayan şiddetli yağışlar sonucu yaşanan sel felaketinde can kaybı sayısı 17'ye çıktı. Sel felaketinde kayıp olduğu bildirilen Avusturyalı çifte ait olduğu tespit edilen iki ceset bulundu. Sel nedeniyle bölgede 750 bin dönümden fazla alan sular altında kaldı ve yerleşim birimleri, tarım arazileri ve altyapı büyük hasar gördü.
17 Eylül 2023

Çin'in son imparatoru Aisin-Gioro Puyi'ye ait olan ve dünyada sadece sekiz adet bulunan Patek Philippe marka kol saati, Hong Kong'daki Phillips Asia Müzayede Evi'nde yaklaşık 51,5 milyon liraya satıldı. Saatin Puyi'ye nasıl ulaştığı tam olarak bilinmese de, Paris'teki bir lüks mağazadan alındığı ve Puyi tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaş esiri olarak kaldığı Sovyetler Birliği'nde tercümanına hediye edildiği biliniyor. Müzayede evi, saatin hikayesini doğrulamak için üç yıl süren bir araştırma yürüttü.
24 Mayıs 2023

Titian’ın 1995 yılında çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans dönemi tablosu, 15 milyon ila 25 milyon sterlin arasında bir fiyata alıcısını bekliyor. Venedikli ressamın 'Rest on the Flight into Egypt' adlı tabloyu 1508’de yaptığı düşünülüyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu. Tablo, Christie’s tarafından 29 Haziran’da satışa çıkarılacak.
13 Haziran 2024

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde, falezlerle denizin birleştiği kayalık alanda bir kadın cesedi bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki falezlerden halat yardımıyla aşağı inerek cesedi buldu. Ceset, kimlik tespiti ve ölüm nedeninin belirlenmesi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi.
30 Ekim 2023

Antalya'da tatil yapan Belçikalı Kim ve Warre adlı çift, topladıkları üç taş parçası nedeniyle yurt dışına çıkış yasağına tabi tutuldu. Çiftin valizinde bulunan taşlar, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle polise bildirildi. Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından incelenmesi bekleniyor. Çift, taşların tarihi eser niteliği taşımadığını ve evlerindeki akvaryuma koymak için topladıklarını belirtti.
18 Eylül 2023

Sanat dünyasının 'Indiana Jones'u' olarak bilinen Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ressam Van Gogh'un üç buçuk yıl önce müzeden çalınan tablosunu buldu. 1884 tarihli 'Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi' adlı tablo, Amsterdam'da bir evde teslim alındı. Tablonun değeri üç ila altı milyon avro arasında tahmin ediliyor. Tablo, 2020 yılında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı.
12 Eylül 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir mozaik pano ele geçirildi. Meryem Ana figürünü içeren bu mozaik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Bakan Ersoy, mozaik panonun Manisa Müzesi'ne teslim edildiğini ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti.
14 Haziran 2024

Britanya’daki Bonhams müzayede evinde, Fatih Sultan Mehmet’in en eski portresini taşıdığı belirtilen bronz madalyon satışa çıkarıldı. Madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya açılmıştı. Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı ve tılsım amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.
22 Mayıs 2024

İstanbul Avcılar'da bir kadın evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından ulaşılamayan 47 yaşındaki G.Y.'nin durumu yetkililere bildirildi. Polis ekipleri tarafından yapılan incelemede kadının cansız bedeniyle karşılaşıldı. Kadının cesedi, savcı ve polisin incelemelerinin ardından Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Polisin olayla ilgili başlattığı çalışma devam ediyor.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim