Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. Saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybettiğini bildirdi.
31 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 647'ye yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 228 gündür süren saldırılarında sadece son 24 saatte 85 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve 200 kişinin yaralandığını bildirdi. Toplam yaralı sayısı ise 79 bin 852'ye ulaştı. Açıklamada, enkaz altında ve yol kenarlarında hala ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle cenazelere ulaşılamadığı belirtildi.
21 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılarda öldürülen kişi sayısını 1400'den 1200'e düzelttiğini açıkladı. Bu düzeltme, UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin aldığı karara İsrail'in tepki gösterdiği bir açıklama sırasında ortaya çıktı. Bakanlık Sözcüsü Lior Hayat, ölü sayısının güncellendiğini doğruladı. İsrail makamları daha önce öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
10 Kasım 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda en az 22 İsrailli hayatını kaybetti ve 545 kişi yaralandı. Olayla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail, Refah kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, bölgede devam eden çatışmaların bir parçası olarak gerçekleşti. Olay, uluslararası toplumda tepki toplarken, Filistinliler arasında büyük bir üzüntü ve öfkeye neden oldu. Saldırının ardından bölgedeki gerginlik daha da arttı.
28 Mayıs 2024

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46 gün boyunca devam etti ve bu saldırılarda ölen Filistinli sayısı 14 bin 128'e ulaştı. Gazze'deki Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840'ının çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca, ABD'de İsrail'e olan desteğin azaldığı ve çoğunluğun ateşkes istediği ifade edildi.
21 Kasım 2023

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği saldırıyı övdü. Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e karşı füze ve havan saldırısı başlatmış, İsrail topraklarına sızan militanlar yüzlerce İsrailliyi öldürmüş ve 2 binden fazlasını yaralamıştı. Saldırının ardından İran'ın bu saldırıyla bir ilgisi olup olmadığı merak konusu olmuştu. Hamaney, İsrail'in başına gelenleri hak ettiğini belirtti ve saldırıyı düzenleyenleri övdü.
10 Ekim 2023

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

7 Ekim'den bu yana Gazze'de İsrail saldırıları sonucunda ölü, yaralı ve kayıp sayısının 110 bini geçtiği bildirildi. Gazze hükümetinin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 bin 960 kişi hayatını kaybetti, bu kişiler arasında 13 bin 500 çocuk, 9 bin kadın, 364 sağlık çalışanı, 48 sivil savunma personeli ve 133 gazeteci bulunuyor. Ayrıca, 72 bin 524 kişi yaralandı ve 7 bin kişi enkaz altında kaldı. Saldırılar nedeniyle Gazze'nin altyapısında büyük yıkım meydana geldi ve maddi hasar 30 milyar doları aştı.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim