Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın karı, otomobil fiyatlarında yaptığı indirimlerin etkisiyle 2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 düştü. Şirketin geliri ise yüzde 9 artarak 23,4 milyar dolara yükseldi. Tesla'nın hisse başına karı da 95 sentten 53 sente geriledi. Şirket, bu dönemde küresel çapta 430 bin 488 otomobil üretti ve 435 bin 59 aracın teslimatını gerçekleştirdi.
19 Ekim 2023

Alman otomotiv endüstrisi, bir zamanlar dünya lideri olmasına rağmen, Çin endüstrisine yerini bırakıyor. Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen satış ve karlarını artırdı ancak yılın tamamına yönelik tahminler hayal kırıklığına uğrattı. Çin, elektrikli araçlar konusunda yükselişini sürdürüyor ve dünyadaki mevcut elektrikli araçların yaklaşık yarısı Çin yapımı. Alman markaları, Çin'deki statü sembolü özelliğini kaybediyor ve Çinliler, gelenekselleşmiş Alman üst sınıf araçlarından vazgeçiyor.
7 Ağustos 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, hükümetlerin gerekli önlemleri almaması durumunda Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin küresel rakiplerini yok edeceğini belirtti. Bu yorumlar, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin Tesla'yı geçerek dünyanın en çok satan elektrikli araç şirketi olduğu haberinin ardından geldi. Musk, Çinli şirketlerin rekabetçi olduğunu ve ticaret engelleri olmadan diğer otomobil şirketlerini neredeyse yok edebileceklerini ifade etti.
27 Ocak 2024

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, 2030 yılına kadar elektrikli otomobil satışlarının büyük bir artış göstererek dünya genelinde satılan araçların %60'ını aşması bekleniyor. 2022 yılında 10 milyon 300 bin elektrikli otomobil satılırken, bu sayının 2023'te 13 milyon 900 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de ise 2022'de elektrikli araçların trafiğe kaydı yapılan otomobiller içindeki payı %1,4 iken, Ocak-Kasım 2023 döneminde bu oran %6,5'e yükseldi.
1 Ocak 2024

Tesla, en popüler modelleri olan Model S ve Model X'in 'standart mesafe' versiyonlarını satışa sundu. Bu yeni versiyonlar, normal modellere göre daha az mesafe kat edebilirken, fiyatları da 10 bin dolar daha ucuz. Tesla'nın bu hamlesi, pazar hakimiyetini ele geçirmek ve daha çok müşteri çekmek için yapılan bir strateji olarak görülüyor.
16 Ağustos 2023

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın güncellenen Model 3 tasarımı, Avustralya'daki güvenlik standartlarını karşılayamadığı için satışları askıya alındı. Sorun, arka koltuklarda çocuk koltuğu bağlama aparatının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tesla, sorunu çözmek için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor ve araçların geri çağrılması konusunda henüz bir karar verilmedi. Yenilenen Model 3, aerodinamik yapısı ve menzili artırılmış olup, iç tasarımda da önemli değişiklikler içeriyor.
22 Ocak 2024

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

Tesla CEO'su Elon Musk tarafından 'radikal' olarak nitelendirilen elektrikli pikap modeli Cybertruck'ın satışları perşembe günü başlayacak. 2019'da lanse edildiğinde belirtilen fiyatın neredeyse iki katı olan 60 bin 990 dolardan satışa çıkması beklenen araç, Tesla'nın yaklaşık dört yıldır piyasaya sürdüğü ilk yeni modeldir. Musk, Cybertruck'ın tasarımının kısmen 1977 yapımı James Bond filmi 'The Spy Who Loved Me'deki bir araçtan esinlendiğini belirtti. Tesla'nın web sitesine göre, 'Cyberbeast' adlı en yüksek performanslı varyantın ve bir diğer türünün fiyatları sırasıyla yaklaşık 100 bin dolar ve 80 bin dolar olacak ve bunlar önümüzdeki yıl satışa sunulacak.
1 Aralık 2023

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli otomobilini, otomatik direksiyon fonksiyonundaki bir problem nedeniyle geri çağırdı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi'nin belirttiğine göre, bu problem direksiyon hatalarına yol açabiliyor. Geri çağrılan araçlar arasında 'Model X', 'Model S', 'Model 3' ve 'Model Y' bulunuyor ve düzeltmeler yazılım güncellemeleriyle uzaktan yapılacak. Ayrıca, otomatik kapı kilitlerindeki bir hata nedeniyle 7 bin 538 'Model S' ve 'Model X' aracı daha geri çağrıldı.
5 Ocak 2024

Çinli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, Türkiye'de elektrikli binek ve ticari araçlarının distribütörlüğü için ALJ Türkiye ile niyet mektubu imzaladı. ALJ Türkiye, daha önce Toyota ve Lexus markalarının distribütörlüğünü yapmış bir firma. BYD Avrupa Genel Müdürü Michael Shu ve ALJ Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye pazarına olan inançlarını ve Türk tüketicilerinin BYD modellerine ilgi göstereceğini ifade ettiler.
1 Mart 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, çarpışma anında kapı kilitlerinin açılma riski bulunduğu gerekçesiyle ABD'de 120 bin 423 aracını geri çağırdı. Bu araçlar 2021-2023 model yıllarına ait Model S ve Model X modellerini kapsıyor. Tesla, sorunu düzeltmek için kablo gerektirmeyen bir yazılım güncellemesi ('over-the-air' veya OTA) yaptı. Bu geri çağırma, Tesla'nın bir hafta önce otopilot sistemindeki bir sorun için 2,03 milyon aracını geri çağırmasının ardından geldi.
23 Aralık 2023

Seçimlerin ardından dolar kurunun yükselmesiyle birlikte otomobil markaları fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından dokuz farklı marka daha zam oranlarını açıkladı. Honda, Peugeot, Opel, Citroen, Nissan, Hyundai, Kia, Volkswagen ve Lexus markaları, çeşitli modellerinde yüzde 1 ile 9 arasında değişen oranlarda fiyat artışlarına gitti. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, diğer markaların da fiyat güncellemelerini yapacağını belirtti.
1 Haziran 2023

Türkiye'de Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre %70,9 büyüyerek 111 bin 356 adet satışla rekor kırdı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, otomobil satışları %68,5, hafif ticari araç satışları ise %79,9 artış gösterdi. Ocak-Mayıs döneminde en çok satılan markalar Fiat, Renault ve Volkswagen oldu. Yatırım aracı olarak görülen otomobiller, enflasyonun altında kalan faiz getirisi nedeniyle tercih ediliyor.
2 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından dolar kurundaki yükseliş otomobil sektörüne de etki etti ve birçok otomobil markası fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından 11 otomobil markası daha yüzde 9'a varan oranlarda zam yaptı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Twitter üzerinden Renault, Fiat ve Seat markalarının çeşitli modellerine yüzde 4 ila 5 arasında zam yapıldığını duyurdu.
2 Haziran 2023

Delaware eyaletindeki bir mahkeme, Tesla CEO'su Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık maaş paketinin adil olmayan bir şekilde belirlendiğine karar verdi. Musk, bu kararın ardından Tesla'nın merkezini Teksas'a taşıma fikrini Twitter üzerinden bir anketle destekçilerine sordu ve ankete katılanların büyük çoğunluğu bu fikri destekledi. Musk, hissedarlar arasında resmi bir oylama yapılacağını duyurdu.
1 Şubat 2024
İşaretlediklerim