Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

İngiliz banka Barclays'in analistleri, Türkiye'de yaz aylarında Türk lirasının belli oranda değer kaybına izin verilebileceğini öngördü. Ayrıca, 2024 yılı boyunca Türkiye'de politika faizinin sabit tutulacağı beklentisi paylaşıldı. Barclays, daha önceki analizlerinde Türk bankalarının tahvilleriyle ilgili tavsiyesini yükseltmiş ve Akbank ile Yapı Kredi perp tahvillerinde alım önermişti.
19 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz piyasasındaki son dalgalanmaların geçici olduğunu ve Türkiye'nin ekonomik politikalarının güçlü olduğunu ifade etti. Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun 'B'den 'B+'ya yükseltilmesi ve görünümünün nötrden pozitife çevrilmesi, bu politikaların bir yansıması olarak değerlendirildi. Şimşek, fiyat istikrarının sağlanmasının birinci öncelik olduğunu, büyümenin dengelenmesi sürecinin iyi gittiğini ve cari açığın GSYİH'nın %3'ünün altına inme yolunda olduğunu belirtti. Ayrıca, seçimler sonrası Türkiye'nin orta vadeli programını sürdürme konusunda uzun bir döneme sahip olacağını ve Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
11 Mart 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 19'dan yüzde 8,5'e indirdi ancak bu hamle enflasyonu düşürmek yerine, enflasyon oranını yüzde 15-20 aralığından yüzde 80'in üzerine çıkardı. Bu durum, 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinin işlemediğini gösterdi. Geçen hafta, Merkez Bankası'nın beş puanlık faiz artırımı yapması, bu politikanın terk edildiğine ve daha rasyonel bir yaklaşıma dönüldüğüne işaret ediyor. Servet Yıldırım, yüksek faizin ekonomiye zararlarını sıralarken, Türkiye'nin dünyanın en yüksek faiz veren ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor ve sıkı para politikası uygulamanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
25 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde 2025 sonunda dolar kurunun 43 lira olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'a düşeceğini ve bu durumun ekonomik dengelenmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azaltılması gibi faktörlerin Türkiye'nin ekonomik risklerini azaltacağını ve döviz rezervlerinin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.
11 Mayıs 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023

Üç aya varan vadeli TL mevduat faizinde bir buçuk aydır devam eden 10 puanlık gerileme durdu. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 28 Haziran’da önceki haftaya göre 57,4 milyar lira artarak 17 trilyon liraya yükseldi. Aynı dönemde ticari ve ihtiyaç kredi faizleri de geriledi. Bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,38 yükselirken, yabancı para cinsinden mevduat yüzde 0,32 azaldı.
5 Temmuz 2024

JPMorgan, yayımladığı yeni raporda Türk bankalarının ana trendlerinin ikinci çeyrekte kötüleşeceğini belirtti. Raporda, makroekonomik düzenlemelerin banka bilançoları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ve bu çeyreğin sektör için bir dip noktası olabileceği ifade edildi. Ancak, analistler üçüncü çeyrekten itibaren net faiz marjlarının genişleyeceğini ve yıl sonuna doğru maddi özsermaye kârlılığında toparlanma beklediklerini öngördü.
23 Temmuz 2024

BloombergHT'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 77,8'e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 100,47 idi. Ticari kredilerde de benzer bir düşüş gözlemlenerek büyüme oranı yüzde 37,6'ya düştü. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artarken, toplam mevduat miktarı azaldı.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim