CHP lideri Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, son seçim zaferlerinin ardından rakiplerine karşı açık kapı politikası uygulamayı tercih ediyorlar. Bu stratejiyi 'müzakere ve mücadele aynı anda' olarak özetliyorlar. Ancak, CHP'nin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada, dikta rejimleriyle el sıkışılmaması gerektiğini belirtti. Özel, Kılıçdaroğlu'nun bu eleştirisine yanıt vererek, müzakereye devam edeceğini ve aynı zamanda mücadeleyi sürdüreceğini ifade etti.
18 Mayıs 2024

31 Mart yerel seçimlerinde, önceki seçimlerde zayıf bir performans sergileyen ve muhalefet ittifakının dağılmasıyla zor durumda kalan CHP, beklenmedik bir başarı elde etti. CHP, kendi tabanını konsolide ederek ve yeni oylar ekleyerek yerel seçimlerde galip geldi. Bu başarı, parti içinde yaşanan değişimlere ve adayların yerel düzeyde yürüttüğü etkili kampanyalara borçlu. Ayrıca, CHP'nin AKP'den oy kaydırma hedefiyle hareket eden seçmenlerden de destek aldığı ve diğer muhalefet partilerinin oylarını bünyesinde toplayarak bazı kentlerde ezici galibiyetler elde ettiği belirtiliyor.
2 Nisan 2024

Tavşanlı Belediye Başkanı ve AKP üyesi Mustafa Güler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ın zaferini kutlarken kullandığı ifadelerle dikkat çekti. Güler, Erdoğan'ın yüzde 52,18 oy alarak seçimi kazanmasını, Amerika ve emperyal güçler ile 'içimizdeki hainlerin' gözüne ve başka bir yerine girmiş olarak nitelendirdi. Bu sözler partililer tarafından alkışlanırken, AKP Kütahya Milletvekili Mehmet Demir de Güler'i gülerek dinledi.
31 Mayıs 2023

Ahmet Hakan, Yılmaz Özdil ve Özgür Özel arasındaki tartışmayı ele alıyor. Hakan, CHP kaybettiğinde Özgür Özel'in sorumlu tutulduğunu, ancak Yılmaz Özdil'in hiçbir sorumluluk almadığını belirtiyor. Özdil'in CHP'yi eleştirerek kendi kitlesinden destek aldığını ve her durumda kazanan taraf olduğunu vurguluyor.
21 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı değiştirmek istemesine rağmen başarılı olamadı. Savaş, bağımsız belediye başkan adayı olabileceğini belirterek Özel'e meydan okudu ve sonunda Özel geri adım atmak zorunda kaldı. Bu durum, Özel'in parti içindeki etkisini zayıflattı ve onu 'topal ördek' konumuna düşürdü. Ayrıca, İstanbul'da ilçe belediye başkan adaylarını belirleyememesi de Özel'in siyasi gücünün sınırlarını gösterdi.
21 Şubat 2024

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanarak son seçim sonuçlarını değerlendirdi. Toplantıda, AK Parti'nin seçim yenilgisinin ana nedenleri olarak ekonomik sıkıntılar, emeklilerle ilgili politikalar ve aday tespitinde yapılan yanlışlar belirlendi. Seçimlere katılım oranının düşmesi ve CHP'nin oylarını artırması gibi faktörler de ele alındı. Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere yönelik seyyanen bir zam yapması durumunda seçim sonuçlarının farklı olabileceğini öne sürdü.
3 Nisan 2024

Ahmet Hakan, AK Parti'ye oy vermeyen seçmenlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pozisyonunun güvende olduğunu düşünerek hükümete bir uyarıda bulunmak istediklerini belirtiyor. Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında irtifa kaybını kabul etmesi, milletle inatlaşmayacağını söylemesi, özeleştiri yapacağını belirtmesi ve demokrasi vurgusu yapması önemli bulunuyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın siyasette önemli aktörler haline geldiği, Özgür Özel'in CHP'ye seçim zaferi kazandırarak partinin uzun süredir devam eden mağlubiyet serisini sonlandırdığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

CHP, yerel seçimlerde AKP'yi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. MHP ise baraj altında kaldı. Genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP'de liderlik değişikliği yaşandı ve bu değişim, partinin seçim performansını olumlu yönde etkiledi. AKP, beklediği başarıyı elde edemedi ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere önemli şehirlerde kayıplar yaşadı. Yeniden Refah Partisi ise sürpriz bir şekilde üçüncü en yüksek oyu alarak dikkat çekti.
1 Nisan 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP milletvekili adaylarına seçim bölgelerinde çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve Ankara'ya gelmemeleri yönünde talimat verdi. 'Çalınmadık kapı kalmasın' ifadesiyle adaylara genel merkezden görevlendirme olmadıkça Ankara'ya gelmeme çağrısı yapıldı. Ayrıca, AKP'nin seçim kampanyası stratejisi olarak açılış ve temel atma törenlerini mitinglere dönüştürme sayısını artırma kararı alındı. CHP ise bayram sonrası kampanya hızını artırmayı ve seçmenle iç içe olmayı hedefliyor.
19 Nisan 2023

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Habertürk yazarı Kübra Par, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını destekleyerek 'yapıcı çekimserlik' stratejisi izlediğini ve bu sayede kendi adaylık ihtimalini güçlendirdiğini iddia etti. Yavaş'ın bu tutumu, 'altılı masa'nın bir kurmayı tarafından da olumlu bir strateji olarak değerlendirildi. Ayrıca, Yavaş'ın HDP seçmeni üzerinde yaptığı bir ankette Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 düzeyinde destek aldığı belirtildi.
23 Ocak 2023

CHP liderliğine aday olan grup başkanı Özgür Özel, Kürt seçmenle kırgınlığı aşmanın yolunun Zafer Partisi'yle gizli protokol imzalayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişmesi olduğunu ifade etti. Özel, CHP'nin iki ittifak potansiyelinde de gerileme olduğunu belirtti. Özel ve Kılıçdaroğlu, CHP'nin Kasım'da düzenlenecek kurultayında yarışacaklar. Özel, partide İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği 'değişim' cephesini temsil edecek.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs seçimlerinde zaferden şüphe duymadıklarını ve yeni dönemin kapılarını açmayı hedeflediklerini belirtti. Cumhur ittifakının, HÜDA-PAR'ın desteğiyle ve Yeniden Refah Partisi ile DSP'nin katılımıyla genişleyebileceğini ifade etti. Erdoğan, seçim kampanyalarını depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı göstererek, müzikli mitingler ve klasik yöntemler kullanmadan yürüteceklerini söyledi.
11 Mart 2023

Rahmi Turan, Cumhur İttifakı'nın Meral Akşener'in İYİ Parti'nin başında kalmasını desteklemesinin altında yatan nedenleri sıralıyor. Bu nedenler arasında, İYİ Parti'nin yeni bir liderle güçlenmesinin MHP için oluşturabileceği tehdit, Akşener'in seçim stratejilerinin beklenen sonuçları vermemesi, ve Akşener ile iktidar arasında olası bir anlaşma bulunuyor. Ayrıca, Akşener'in liderlik tarzı ve CHP ile olan ilişkileri eleştiriliyor. Turan, Akşener'in İYİ Parti liderliğinde kalmasının, Cumhur İttifakı için stratejik bir tercih olduğunu öne sürüyor.
14 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimlerde tek başına gireceklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de CHP liderliğine aday grup başkanı Özgür Özel'den Akşener'e ittifak mesajları geldi. Erdoğan, cumhur ittifakının kapısının herkese açık olduğunu belirtirken, Özel ise ittifak yapmamanın karşılıklı kaybettirme anlamına geleceğini ifade etti.
11 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yumuşama' olarak nitelendirdiği süreci 'normalleşme' olarak adlandırmayı tercih ettiğini açıkladı. Özel, siyasetin küslük üzerine kurulamayacağını, gerçek demokrasilerde liderler arasında sürekli bir küslüğün olmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, devletin siyasete alet edilmesinin yanlış olduğunu, devlet ve millet arasında bir yarış olursa milletin kazanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede dış temasları hakkında bilgi verdiğini de paylaştı.
8 Mayıs 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılması ve muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanma şansını riske attığı belirtiliyor. Yöneylem Araştırma koordinatörü Derya Kömürcü, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için olumlu olduğunu ifade ediyor. Araştırmacı İbrahim Uslu ise Akşener'in daha önce masadan kalkmanın siyasi maliyetinin ağır olacağını söylediğini hatırlatıyor ve İYİ Parti'nin bu kararı bilerek aldığını belirtiyor. Akşener'in Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapması, siyasi bir suikast olarak değerlendiriliyor ve İYİ Parti'nin merkez parti olma iddiasından vazgeçtiği yorumları yapılıyor.
3 Mart 2023

Deniz Zeyrek, Özgür Özel'in CHP Genel Başkan adaylığı sürecinde Ekrem İmamoğlu'nun desteği olmadan kazanamayacağını vurguluyor. Zeyrek, İmamoğlu'nun 2028 Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Özel ile uyumlu çalışması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun ekibinin artık bir güç odağı olmadığını ve bu durumun Erdoğan'ın işine yaradığını ifade ediyor.
28 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimler öncesinde, yerel yönetimlerin Cumhur İttifakı'ndan olmaması durumunda merkezi hükümetin yeterli desteği vermeyeceğini belirten açıklamalar yapıyor. Bu söylem, Erdoğan ve Cumhur İttifakı adayları tarafından farklı illerde tekrarlanıyor. AK Parti kaynakları, bu söylemin bilinçli olarak kullanıldığını ve küçük il ve ilçelerde yapılan kamuoyu araştırmalarında bu tür tehdit benzeri mesajların etkili olduğunu belirtiyor.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim