Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvenceye almayı amaçlayan yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 493'e karşı 30 oyla onaylandı ve şimdi 28 Şubat'ta senatoda görüşülecek. Senatoda sağcıların çoğunlukta olması nedeniyle tasarının burada zorlanabileceği öngörülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ülke olacak.
31 Ocak 2024

İtalya'da, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı, taşıyıcı anneliğin 'evrensel suç' sayılmasına yönelik yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Tasarı, Senato'dan da onay alması halinde yasalaşacak ve İtalya'da taşıyıcı annelik uygulaması evrensel bir suç haline gelecek. Bu yasa tasarısının amacının, taşıyıcı annelik uygulaması için yurt dışına gidilmesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.
27 Temmuz 2023

Fransa'da Lille Ceza Mahkemesi, 'Lanna' isimli bir kedinin ölümüne sebep olan sahibine hayvana eziyet suçlamasıyla dava açtı ve sanığı sekiz ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı, ayrıca evcil hayvan sahiplenmesini yasakladı. Mahkeme ayrıca, hayvana eziyet gören kediye 100 avro tazminat ödenmesine hükmetti, bu karar hayvan hakları savunucuları tarafından olumlu karşılandı. Tazminatın ödeneceği yer hakkında bilgi verilmedi.
15 Ocak 2024

Yunanistan'da eşcinsel çiftlerin evlenebilmesini sağlayacak yasa tasarısı parlamentoya sunuldu ve Şubat ayı ortasında oylanması bekleniyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis, partisi ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin itirazlarına rağmen tasarıyı ilerletme kararı aldı. Tasarının, hükümetin merkez sağ çoğunluğu ve solcu milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesi öngörülüyor. Eğer yasa çıkarılırsa, Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülke olacak ve eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da verilecek.
2 Şubat 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'ye geldiğinde sevdiği lokantalara gidemediğini belirtiyor. Sebebi olarak, bu mekanlarda yasağa rağmen sigara içilmesini gösteriyor. Milor, sigara dumanının hem fiziksel rahatsızlık yarattığını hem de yemeklerin kokusunu ve tadını almasını engellediğini ifade ediyor. Türkiye'de sigara yasağının var olduğunu ancak uygulanmadığını vurguluyor.
3 Şubat 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

AKP, sokak hayvanlarına yönelik 'uyutma' uygulamasını içeren bir yasa teklifini Meclis'e sundu. Tasarı, kuduz riski taşıyan ve saldırganlaşmış köpeklerin ötanazi ile uyutulmasını, sokak köpeklerinin barınaklarda kaliteli yaşam alanlarına yerleştirilmesini ve sahiplendirilmesini öngörüyor. Ayrıca, sokak hayvanlarına yeterli bakım sağlamayan yetkililere hapis cezası ve hayvanları mücavir alanlara atanlara para cezası getiriliyor.
12 Temmuz 2024

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişikliğe gidildi. AKP yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, nitelikli barınaklar oluşturulması ve hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Fransa, Fransız sporcuların başörtüsü takmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı 'ayrımcı' ve 'ikiyüzlü' olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu yasağı savundu. Tepkiler üzerine, sporcuların sadece yarışma sırasında başörtüsü takamayacağı, olimpik kasabada ise serbest olacağı belirtildi.
19 Temmuz 2024

Sokak köpeklerinin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngören yasa tasarısı gündemde. Bu tasarı, hayvanseverlerin tepkisini çekerken, sokak köpeklerinin insan hayatını tehdit ettiğini savunanları memnun etti. Veteriner Hekimler Derneği ve hayvan hakları savunucuları, bu yöntemin insani olmadığını ve kısırlaştırma politikalarının daha etkili olduğunu savunuyor. Tasarının yasalaşması durumunda, 2004 öncesi uygulamalara geri dönüleceği belirtiliyor.
23 Mayıs 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Fransa Futbol Federasyonu, ülkede birçok Müslüman futbolcunun forma giydiği liglerde, oruç tutan oyuncular için maç sırasında mola verilmesi talebini reddetti. Bu karar, futbolcuların maç sırasında sıvı tüketmek ya da yemek yiyerek oruçlarını açmaları için mola verilmesine yönelik talepleri üzerine geldi. Federasyon, geçen yıl da benzer bir yasağı uygulamıştı. Karar, NTV Spor tarafından RMC Sport'tan aktarıldı.
13 Mart 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi. Bu yasak, 2019'da hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında getirilmişti. Belçika'daki Müslüman ve Yahudi toplulukları, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurmuştu. AİHM, helal kesim yasağının Avrupa yasalarına ve sözleşmelere uygun olduğunu ve inanç özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti.
13 Şubat 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024
İşaretlediklerim