Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika'nın Flaman ve Valon bölgelerinde hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi. Bu yasak, 2019'da hayvan refahı düzenlemeleri kapsamında getirilmişti. Belçika'daki Müslüman ve Yahudi toplulukları, yasağın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek AİHM'e başvurmuştu. AİHM, helal kesim yasağının Avrupa yasalarına ve sözleşmelere uygun olduğunu ve inanç özgürlüğünü kısıtlamadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Fransa, devlet finansmanını artırmak amacıyla sanal kumarhaneleri yasallaştırmayı planlıyor. 2025 bütçe taslağının bir parçası olarak önerilen bu teklif, Fransız Ulusal Meclisi'nde inceleniyor. Eğer kabul edilirse, sanal casino oyunları cirolarının yüzde 55,6'sı oranında vergilendirilecek. Fransa, Avrupa Birliği'nde sanal kumarı tamamen yasaklayan az sayıda ülkeden biri olup, bu adım bütçe açığını kapatmak için atılıyor.
24 Ekim 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) birinci oldu. Bu durum, Müslüman Fransız kadınları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Le Pen'in kamusal alanda çarşaf giymeyi yasaklama ve çift vatandaşlığa kısıtlamalar getirme gibi ayrımcı politikaları, Müslüman kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Hukukçular ise bu politikaların teorik olarak uygulanamayacağını savunuyor.
3 Temmuz 2024

Fransa'nın kuzey sahillerindeki Ile-de-Bréhat adası, aşırı turizmle mücadele etmek amacıyla 4700 kişilik bir ziyaretçi kontenjanı uygulamaya koydu. Ada valisi Olivier Carré, bu önlemin ziyaretçilerin daha keyifli vakit geçirmesini sağlamak amacıyla alındığını belirtti. Esnaf, kontenjan sisteminin işlerini olumsuz etkileyeceğinden endişe duyarken, Carré bu etkinin sınırlı olacağını ifade etti. Bu yaz birçok turistik şehir aşırı turizm sorunuyla karşı karşıya kalmış ve çeşitli önlemler almıştı.
24 Temmuz 2024

Almanya'da marihuana kullanımını ve kenevir ekimini kısmen yasallaştıran yasa, Federal Meclis'in ardından Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden de geçti. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasa, yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verecek. Ayrıca, ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satın alınabilecek. 18 yaşın altındakiler için marihuana satın alma ve tüketme yasağı devam edecek.
22 Mart 2024

Britanya'da parlamento, 2009'dan sonra doğan bireylere sigara satışını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Avam Kamarası'nda yapılan oylamada 383 milletvekili tasarı lehine oy kullanırken, 67 milletvekili karşı çıktı. Bu yasa, 'sigarasız nesil' yaratma amacıyla getirildi ve bu yıl 15 yaşına giren çocuklar dahil, 2009 sonrası doğanlar hayatları boyunca sigara satın alamayacak. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamaktadır.
17 Nisan 2024

Moda devi Dolce & Gabbana, 100 mililitresi 99 avro olan bir köpek parfümü piyasaya sürdü. Ancak veterinerler, bu parfümün köpeklerin koku alma duyusunu olumsuz etkileyebileceğini ve hastalık teşhisini zorlaştırabileceğini belirtiyor. Teramo Üniversitesi'nden veteriner Federico Coccia, köpeklerin doğal kokusunun bastırılmasının dermatolojik hastalıkların fark edilmesini zorlaştırabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla birlik çapında ilk kez ortak bir yasa üzerinde anlaşmaya vardı. Bu yasa, kadın sünneti ve zorla evlendirme gibi şiddet biçimlerini suç olarak tanımlıyor ve ayrıca çevrimiçi taciz, cyber-flashing ve mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılmasını da suç kapsamına alıyor. Üye devletler arasında tecavüzün tanımı konusunda anlaşmazlık yaşanırken, yasanın Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından resmi olarak onaylanması bekleniyor.
7 Şubat 2024

Almanya Federal Meclisi, 'marihuananın kontrollü kullanımı' başlıklı yasa tasarısını 407'ye karşı 226 oyla kabul etti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasanın amacının karaborsayı azaltmak ve gençleri korumak olduğunu belirtti. Yasa ile yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı yapılmasına olanak tanınacak.
23 Şubat 2024

Fransa'da vizyona giren Terrifier 3 adlı korku filmi, 2006'dan bu yana 18 yaş altına yasaklanan ilk film oldu. Fransa'nın film sınıflandırma komitesi, filmdeki şiddet unsurlarının 'gülünç ve gerçek dışı' olduğunu belirten yapımcıların üzüntüsüne rağmen, 18 yaş sınırı getirdi. Fransa'da genellikle 12 ve 16 yaş sınırlandırmaları uygulanırken, bu karar 2006 yapımı Testere III filminden bu yana ilk kez alındı.
9 Ekim 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Fransa'yı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda temsil edecek olan Sounkamba Sylla, başörtüsü taktığı için açılış törenine katılmasına izin verilmemişti. Fransız hükümeti ve Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, sporcunun dini sembol olarak nitelenemeyecek bir şey giymesi konusunda uzlaşmaya vardı. Sylla, açılış törenine şapka takarak katılmayı kabul etti. Bu durum, sporcular ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.
25 Temmuz 2024

Fransa'da kuş gribine (H5N1) karşı geliştirilen RNA aşısı, ülkenin denizaşırı topraklarındaki penguenlerde denendi ve aşılanan penguenlerin durumunun iyi olduğu açıklandı. Aşı, Crozet takımadalarında kral penguen yavrularında dar ölçekli bir kampanya ile uygulandı. CNRS ve IPEV ekipleri, aşının zararsız olduğunu ve kas içi enjeksiyon yoluyla uygulandığını belirtti. Aşının -80°C'de muhafaza edilmesi gerektiği ve zahmetli bir süreç olduğu vurgulandı.
7 Ağustos 2024

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim