Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bebeklerin ailelerine, doktorlara ve hemşirelere güvenmeleri çağrısında bulundu. Yenidoğan çetesi skandalı sonrası sağlık sektöründe güven kaybı yaşandığını belirten Koç, bu durumun prematüre bebeklerin tedavisini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Türkiye'de yenidoğan uzmanı sayısının yetersiz olduğunu ve bu durumun sağlık hizmetlerini zorlaştırdığını vurgulayan Koç, mevzuatın iyi olmasına rağmen denetimlerde sıkıntılar yaşandığını belirtti.
23 Ekim 2024

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonlar sonucunda, bebekler üzerinden haksız kazanç sağlayan ve aralarında doktorların da bulunduğu bir şebeke ortaya çıkarıldı. Toplam 300 şüpheli belirlenirken, somut delil bulunan 41 kişi gözaltına alındı. Şebekenin, özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine bebek yönlendirerek yüklü miktarda menfaat sağladığı ve SGK tarafından bu hastanelere yapılan ödemelerin maksimum süre boyunca devam ettirildiği belirlendi. Ayrıca, yoğun bakım ünitelerinde bulunması gereken doktorların kimliklerinin kiralandığı ve hemşirelerin doktor olarak tanıtıldığı tespit edildi.
27 Nisan 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İstanbul'da 12 bebeğin ölümüne neden olan 'yenidoğan çetesi' olayında Menzil tarikatını suçladı. Özdağ, Sağlık Bakanı'nın istifasını talep etti ve bakanın kendisine WhatsApp üzerinden ulaştığını belirtti. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, çeteyle bağlantılı 10 hastanenin ruhsatı iptal edildi ve 22 kişi tutuklandı. Özdağ, Sağlık Bakanlığı'nın 2002'den beri Menzil tarikatı tarafından kontrol edildiğini iddia etti.
19 Ekim 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Yenidoğan çetesi' olarak adlandırılan ve 21 şüpheli bebek ölümüne neden olmakla suçlanan sağlık çetesi hakkında açıklama yaptı. Oda, sağlık sisteminin kamusal olarak herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli hizmet sunacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Olayın, sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini belirten Tabip Odası, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için sağlık politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, olayın hukuki ve idari boyutlarının yanı sıra sağlık sisteminin ticari bir yapıya dönüşmesinin de eleştirilmesi gerektiği belirtildi.
18 Ekim 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, özel sağlık kurumlarına yönelik yapısal reformların bakanlığın gündeminde olduğunu belirtti. Bu açıklama, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin ortaya çıkarılması ve 21 şüpheli bebek ölümüne neden oldukları iddiasıyla suçlanmalarının ardından geldi. Çetenin işbirliği yaptığı 10 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bakan, sağlık sisteminin suistimal edilmesine karşı sıkı denetimlerin devam edeceğini ve reformların yapılacağını vurguladı.
20 Ekim 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin 21 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlandığı soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bebek ölümlerine müsaade etmeyeceğini belirtti. Soruşturma, bir annenin şikayeti üzerine başlamış ve 47 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında doktorlar, hemşireler ve hastane personelleri de dahil olmak üzere birçok kişi tutuklandı veya adli kontrol altına alındı.
20 Ekim 2024

İstanbul'da bir sağlık çetesi, 21 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. İstanbul Tabip Odası, bu olayın sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini belirterek, sağlık hizmetlerinin kamusal olarak eşit ve ücretsiz sunulması gerektiğini vurguladı. Olay, bir annenin şikayeti üzerine ortaya çıkarken, savcı Y.E. soruşturma sırasında tehdit edildi. Beş kişi tutuklanırken, olayın sağlık sistemindeki özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi.
18 Ekim 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin neden olduğu iddia edilen bebek ölümlerini araştırmak üzere bir komisyon kurdu. Gazeteci Emrullah Erdinç'in ortaya çıkardığı skandalda, bazı özel sağlık kuruluşlarının bebek ölümlerine karıştığı ve haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında 47 şüpheli bulunurken, 22 kişi tutuklandı ve bazı hastanelerin ruhsatları iptal edildi. Meclis, bu olayların tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için harekete geçti.
22 Ekim 2024

Kocaeli'de Hamide ve Akın Okutucu çifti, özel bir hastanede dördüz bebeklerinden üçünü kaybetti. Çift, bebeklerin hastanede mikrop kaptığını ve dördüncü bebeği başka bir hastaneye sevk ederek kurtardıklarını iddia ediyor. Gebze başsavcılığına suç duyurusunda bulunan aile, Sağlık Bakanlığı'ndan soruşturma izni bekliyor. Olay, İstanbul'da gündemde olan 'yenidoğan çetesi' soruşturması ile benzerlikler taşıyor.
21 Ekim 2024

Yenidoğan çetesi olarak adlandırılan bir grup hakkında yürütülen soruşturmada, bazı hemşireler etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediklerini belirtti. İddianamede, Dr. Fırat Sarı'nın örgüt elebaşı olduğu ve usulsüzlüklerle suçlandığı ifade edildi. Hemşire Hakan Doğukan Taşçı, Dr. Sarı'nın kendisini işini yapmaktan alıkoyduğunu iddia etti. Soruşturma, sağlık sektöründe ciddi usulsüzlükler ve etik dışı uygulamalar olduğunu ortaya koyuyor.
20 Ekim 2024

Türkiye'de yenidoğan yoğun bakım yataklarının büyük bir kısmı özel hastanelerde bulunuyor. Özel hastanelerin bu alana yatırım yapmasının arkasında kazanç beklentisi olduğu belirtiliyor. Sağlık sisteminin ticarileşmesi ve özelleştirilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve güvenilirliğini sorgulatıyor. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası, sağlık sisteminin çürüdüğünü ve denetimlerin yetersiz olduğunu vurguluyor.
18 Ekim 2024

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kadın doktor G.Y., çocuk acil servisinde bir bebeği muayene ederken bebeğin annesi tarafından saldırıya uğradı. Doktora yapılan tedavi sonrası 10 gün iş göremez raporu verildi. Saldırgan hasta yakını güvenlik görevlileri tarafından servisten çıkarıldı ve polis merkezine götürüldü. Olay, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.
6 Kasım 2023

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

İstanbul'da bir sağlık çetesi, 12 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Soruşturmayı yürüten savcı Y.E, makamında ölümle tehdit edildi. Bu olayla ilgili olarak beş kişi tutuklanırken, üç kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. Soruşturma, bir annenin bebeğini görememesi üzerine yaptığı şikayetle başladı ve savcının tehdit edilmesiyle derinleşti.
14 Ekim 2024

Türkiye'de yenidoğanlarda ulusal tarama programının başlatılmasına öncülük eden Prof. Dr. İmran Özalp, Kars'ta bir ailenin bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetmesi üzerine mahkemenin aileyi haklı bulmasını eleştirdi. Özalp, topuk kanı taramasının her bebeğe gecikmeden uygulanması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararının hatalı olduğunu değerlendirerek istinaf yoluna başvurdu. Özalp, koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekerek, tarama programlarının hastalıkların erken teşhisinde kritik rol oynadığını vurguladı.
23 Ağustos 2024

Ankara'da bulunan Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılacak. Ancak, Ankara Tabip Odası, hastanenin deprem raporunun paylaşılmadığını ve böyle bir raporun olmadığını iddia ediyor. Bakanlık, hastanenin yıkılacağını ve yerine 600 yataklı yeni bir hastane yapılacağını duyurdu. Bu durum, hastanede çalışan sağlık çalışanları arasında maddi ve manevi mağduriyetlere yol açtı.
28 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 'yenidoğan çetesi' nedeniyle eleştirilen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na destek verdi. Bahçeli, bakanın istifasını istemenin mantıksız olduğunu belirterek, ekonomi yönetimine de güven duyduklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonla mücadeleye devam edeceklerini ve vatandaşların ekonomik refahını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bahçeli, yenidoğan bebeklerin ölümüne neden olan kişileri sert bir dille eleştirdi.
22 Ekim 2024

Diken'in elde ettiği belgelere göre, Sağlık Bakanlığı boğmaca tanısı konan hastaları gizliyordu. CHP Bursa milletvekili Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya bu konuyla ilgili dokuz soru yöneltti. Sorular arasında aşısız çocukların sayısı ve oranları, aşı reddi başvuruları ve bakanlığın bu konuda bir eylem planı olup olmadığı yer alıyor. Bu durum, aşı reddi nedeniyle bebek ölümlerinin artmasıyla birlikte Meclis gündemine taşındı.
10 Haziran 2024

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün, darp nedeniyle hastaneye getirilen ve yoğun bakımda tedavisi süren iki yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismara uğradığını adli tıp raporuyla belirlediklerini açıkladı. Olayla ilgili olarak çocuğun annesi ve 18 yaşından küçük iki şüpheli tutuklandı. Gürcün, olayın vahameti nedeniyle kurumların hızlı bir şekilde aksiyon aldığını ve raporun kesinleştiğini belirtti. İki yaşındaki çocuğun durumu ciddiyetini korurken, annenin beş yaşındaki kızı da devlet korumasına alındı.
11 Eylül 2024

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde annesi tarafından dövülen ve cinsel istismara uğradığı tespit edilen iki yaşındaki bebek, entübe edildi. Olayın ardından çocuğun annesi ve 18 yaşından küçük iki şüpheli tutuklandı. Tekirdağ Barosu Başkanı, adli tıp raporuyla çocuğun cinsel istismara uğradığını doğruladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istismara uğrayan çocuğun beş yaşındaki ablasının korumaya alındığını ve S.Y’nin entübe edildiğini açıkladı.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim