Diyarbakır'da son bir ayda üç bebek boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti ve iki bebek hastanede tedavi görüyor. Sağlık Bakanlığı'nın boğmaca vakalarını gizlediği iddia ediliyor ve bu durum, artan aşı tereddüdü ve reddiyle ilişkilendiriliyor. Sağlık Bakanlığı, boğmaca vakalarını resmi kayıtlara geçirmemekle suçlanıyor. Aşı tereddüdü ve reddi nedeniyle bebekler ve çocuklar ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya kalıyor.
7 Haziran 2024

İstanbul Esenyurt'ta temizlik işçileri, çöp konteynerlerinin yanında bir direğe asılı poşeti fark etti. Poşeti açan işçiler, içinde erkek bebek cesedi olduğunu gördü ve durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi alıp delil topladı ve güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Bebeğin cesedi, incelemelerin ardından bir hastanenin morguna götürüldü.
4 Nisan 2023

İstanbul'da bir sağlık çetesi, 12 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Bu çeteye yönelik soruşturmayı yürüten savcı Y.E, makamında ölümle tehdit edildi. Soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı ve sekiz şüpheli adliyeye sevk edildi. İtirafçı bir şüpheli, kendisine 100 bin dolar karşılığında adliyeden birini vurmasının teklif edildiğini söyledi.
14 Ekim 2024

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir çöp bidonunda bebek cesedi bulundu. Olay, sabah saatlerinde kağıt toplayan bir kadın tarafından fark edildi ve durum polise bildirildi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, bebeğin hayatını kaybettiğini belirledi. Bebeğin cesedi, ölüm nedeninin belirlenmesi için adli tıp morguna kaldırıldı.
17 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'da katıldığı bir etkinlikte Yenidoğan çetesi soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, soruşturmaya karışanların en ağır şekilde yargılanması gerektiğini belirterek, bu kişilerin hastanelerine ve mal varlıklarına kamu adına el konulmasını teklif etti. Özel, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için caydırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
20 Ekim 2024

Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde düzenlenen 'Pembe kod' tatbikatında, hırsız rolüne giren bir çalışan, güvenlik görevlisini arabayla sürükledi. Tatbikat senaryosu gereği, bir kişi serviste bulunan bebeği kaçırdı ve hastane genelinde 'pembe kod' uygulaması başlatıldı. Güvenlik görevlileri, hareket halindeki araca atladı ve bir süre o pozisyonda kaldı. Kaçırılan bebek, sağlık ekipleri tarafından ailesine teslim edildi.
20 Ekim 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin bulunduğu koridorun tavanı, sıcak su borusunun patlamasıyla çöktü. Olayda sekiz bebek sağlık çalışanlarının çabasıyla kurtarıldı ve pediatrik yoğun bakıma nakledildi. Ancak, durumu kritik olan bir prematüre bebek hayatını kaybetti. Bu olay, hastanenin altyapı sorunlarını ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin geçici taşındığı binanın yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
4 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Suriye'nin Afrin bölgesinde bir enkaz altında dünyaya gelen Aya isimli kız bebek, ailesini kaybettikten sonra sosyal medyada viral oldu. Bebeğin kurtarılma görüntüleri sonrası dünya genelinden binlerce kişi evlat edinme konusunda ilgi gösterdi. Hastane Müdürü Dr. Attiah Khalid, Aya için gelen evlat edinme taleplerini alıyor ancak şimdilik bebeği kendi çocuğu gibi büyüteceğini ve uzak akrabaları dönene kadar evlat edinilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
10 Şubat 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenilenmesi sürecinde poliklinik hizmetlerinin devam edeceğini, özellikli işlemlerin ise diğer hastanelerde sürdürüleceğini açıkladı. Yenileme işlemi için Rönesans Holding ile 2 milyar 60 milyon lira bedelle ihale yapıldı. Yenileme tamamlandığında, hastane Sağlık Bakanlığı'na ait geçici hastanelerden ayrılacak. Hastanenin yeniden inşası, deprem riski nedeniyle 13 yıldır gündemdeydi ve son olarak bazı faaliyetler geçici olarak durdurulmuştu.
9 Mart 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir bebek, poşet içinde sokağa terk edilmiş halde bulundu ve yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Polis soruşturması sonucunda, bebeği sokağa bıraktığı tespit edilen anne S.M.Ö. ve anneanne N.G. gözaltına alındı. 'Kasten öldürme' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüpheliler, ifadelerinde suçlarını kısmen kabul etti ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10 Kasım 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonucu enkaz altından kurtarılan ve refakatsiz kalan çocuklarla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, bakım kuruluşlarında kimliği belirlenemeyen 42 çocuk bulunuyor. Kimlik doğrulaması sonrasında 1718 çocuk ailelerine teslim edildi, 85 çocuk tedavi sonrası kuruluş bakımına alındı ve 110 çocuğun tedavisi devam ediyor. Daha önce bazı çocukların tarikatlara ait yurtlara yerleştirildiği ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile emniyetin verilerinin tutarsız olduğu eleştirilmişti.
20 Mart 2023

BBC muhabiri Tom Bateman, Kahramanmaraş merkezli depremden kurtarılan ve Adana Şehir Hastanesi'ne getirilen çocukların durumunu aktardı. Yoğun bakımda anne ve babası bulunamayan altı aylık bir kız bebek gibi kimliği belirsiz yüzlerce çocuk tedavi altında. Hastane, deprem bölgesindeki diğer hastanelerin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle bir merkez haline gelmiş. Dr. Nurşah Keskin ve Dr. İlknur Banlı Cesur, çocukların şok nedeniyle konuşamadıklarını ve en az 100 isimsiz çocuğun tedavi altına alındığını belirtiyor. Dr. Keskin de depremde akrabalarını kaybetmiş ve çocuklarıyla hastaneye sığınmış.
11 Şubat 2023

İstanbul Bahçelievler'de, yeni doğan bebeğini dördüncü kattan atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu temizlik görevlisi kadın tutuklandı. Bebek, bir binanın bahçesinde poşet içinde ölü olarak bulundu. Kadın, hamile olduğunu bilmediğini ve bebeğin ölü doğduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen kadın, nöbetçi hakimlik tarafından tutuklama kararı alındı.
2 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da ağır hasar gören Özel Defne Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde unutulan hastaların hayatını kaybettiği belirlendi. Hastane çalışanlarının kendi cebinden ödediği parayla kiraladıkları vinçle tahliye işlemleri gerçekleştirilmişti. Ancak, bazı hastaların ailelerine haber verilmeden defnedildiği, yakınlarının günlerce arayış içinde olduğu ancak cenazelerin bulunduğunu ve defnedildiğini geç öğrendikleri anlaşıldı.
8 Mart 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Hatay'a gönüllü olarak giden aile hekimleri Emrah Kırımlı, Özden Güngör ve Ahmet Tapduk Mehlepçi, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durumu hakkında bilgi verdi. Hastanelerin yıkılması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve temel hijyen sorunları yaşandığını belirttiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin konumlandırılması ve AFAD'ın koordinasyon eksikliği gibi konulara değindiler.
12 Şubat 2023

İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Barış Kaya, kesinleşmiş bir yargı kararı olmaksızın Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki görevinden alındı. Kaya, sosyalist bir hekim olarak halkın yanında olduğu için cezalandırıldığını ve mesleki eğitim hakkının engellendiğini belirtiyor. Kaya, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkarak, gönüllü sağlık hizmetleri sunduğunu ve insan hakları ihlalleriyle mücadele ettiğini ifade ediyor. Görevine iade edilmesini ve açığa alınma kararının kaldırılmasını talep ediyor.
16 Ekim 2024

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yeni yerleşkesi olan Murat Dilmener Hastanesi'nde, hasta yatarken yoğun bakım odasının boyanmasına soruşturma açılıyor. Fakülte dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Diken'in haberine göre, olayın ortaya çıkmasının ardından hastanede soruşturma başlatılacağı açıklandı. Gönen, yoğun bakım odasının hasta varken boyanmasına izin veren personel ve yöneticilerin soruşturulacağını ifade etti.
24 Temmuz 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim