ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Türkiye'de yaşayan bireylerin kişisel bilgilerinin bir sorgu sitesinde izinsiz olarak paylaşıldığı belirlendi. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Siteye kayıt olan kişiler, başkalarının kişisel verilerine erişebiliyor. Akdeniz, sitenin erişiminin engellenmesinin ötesinde tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, veri ihlaline karışanlar ve verileri koruyamayan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
9 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin İnsan Hakları Eğitim Programı'nda yaptığı konuşmada, sosyal medya yasaklarını eleştiren muhalefeti 'ev zencileri' olarak nitelendirdi. Erdoğan, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarını ve muhalefetin bu konuda kaypak bir tutum sergilediğini belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının sansürcülüğünü eleştirmeyen muhalefetin, Türkiye'yi Batılılara şikayet ettiğini ifade etti. Erdoğan, bu tutumun özgürlükleri savunmak olmadığını ve muhalefetin Batı'ya şirinlik yapmaya çalıştığını söyledi.
5 Ağustos 2024

Macaristan hükümeti, hükümet politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya üzerindeki baskıları artırıyor. Yeni yasalar, bu grupları 'dış kaynaklı yabancı temsilciler' olarak etiketleyerek faaliyetlerini zorlaştırıyor. Bu durum, siyasi görüş paylaşımı gibi temel vatandaşlık haklarını da tehlikeye atıyor, çünkü bu tür faaliyetler 'yabancı ajan' suçlamasıyla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, siyasal iktidarın uluslararası mahkeme kararlarına uymama konusundaki inatçı tavrı ve her türlü muhalefeti 'teröristlik' veya 'casusluk' ile suçlama eğilimi, ülkenin demokratik değerlerden uzaklaştığını gösteriyor.
13 Mayıs 2024

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan dağıtımı için katı koşullar ve ciddi yaptırımlar içeren bir yönetmelik taslağı hazırladı. Yönetmelik, haber sitelerini farklı kategorilere ayırarak, her kategori için belirli çalışan sayısı, haber sayısı, ziyaretçi ve sayfa görüntülenme sayıları gibi kriterler belirliyor. Ayrıca, gazetecilere yönelik suçlamalar nedeniyle ilanların kesilebileceği ve gazetecilerin işten çıkarılması gerektiği gibi yaptırımlar öngörülüyor. Gazeteciler Cemiyeti, yönetmelik taslağının anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu belirterek, Danıştay'a başvuracaklarını açıkladı.
13 Ocak 2023

ABD'nin Utah eyaleti, 18 yaşın altındaki bireylerin sosyal medya hesapları açabilmesi için ebeveyn izni gerektiren bir yasayı yürürlüğe koydu. Vali Spencer Cox tarafından imzalanan yasa, çocukları çevrimiçi tehlikelerden korumayı hedefliyor ve ebeveynlere çocuklarının sosyal medya hesapları üzerinde tam kontrol sağlıyor. Ayrıca, çocukların gece belirli saatlerde sosyal medya kullanımını kısıtlıyor ve şirketlerin çocuklara ait verileri toplamasını veya bağımlılık yaratan özellikleri kullanmasını yasaklıyor. Yasa 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek.
24 Mart 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Avustralya, eczaneler dışında elektronik sigara satışını yasaklayan ilk ülke olacak. Yeni düzenlemeye göre, 18 yaşından küçükler de doktor reçetesiyle eczanelerden elektronik sigara satın alabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, bu düzenlemenin amacının elektronik sigarayı sigarayı bırakmaya yardımcı bir ürün haline getirmek olduğunu belirtti. Yeşiller Partisi'nden senatör Jordon Steele-John ise çocukların elektronik sigara almasını engellemek istediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) raporu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendi kararlarını uygulamayarak sansüre kapı araladığını belirtiyor. Rapor, AYM'nin ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri karşısında etkisiz bir iç hukuk yolu mekanizmasına dönüştüğünü ve kontrolü tamamen sulh ceza hakimliklerine bıraktığını ifade ediyor. Rapor ayrıca, 2022 sonu itibariyle 712 bin 558 web sitesi, 150 bin URL adresi, 9 bin 800 Twitter hesabı, 55 bin 500 tweet, 16 bin 585 YouTube videosu, 12 bin 000 Facebook içeriği ve 11 bin 150 Instagram içeriğine erişim engeli getirildiğini belirtiyor.
24 Temmuz 2023

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

'Müdafaa Hareketi' adlı sosyal medya hesabı, mültecilere yönelik bir bildiri yayınladı ve ülkenin çeşitli kentlerinde miting düzenleyeceğini duyurdu. Bildiride, hükümetin sorumluluklarını yerine getiremediği ve Türkiye'nin demografik yapısını tehlikeye atan yabancılara karşı mücadele etmediği iddia edildi. Ankara Başsavcılığı, bu bildiri hakkında 'Kanunlara uymamaya tahrik' suçundan soruşturma başlattı.
15 Eylül 2023

ABD, federal kurumların resmi telefonlarından TikTok uygulamasını kaldırmasını isteyerek 30 gün süre tanıdı. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin bu adımını devlet gücünü kötüye kullanmak ve özgüven eksikliği olarak nitelendirdi. ABD, Çin'in Amerikalıların kişisel verilerini elde etme ve propaganda yapma risklerinden endişe ediyor. Kanada ve Avrupa Birliği de benzer yasaklar getirdi. TikTok ise hükümetlerin milyonlarca kullanıcının sevdiği platformu engellemesini sorguladı.
1 Mart 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Sosyal medya platformu Twitter, gizlilik politikasını güncelleyerek kullanıcıların çalışma geçmişi ve biyometrik verilerini toplama kararı aldı. Şirket, bu bilgilerin güvenlik, emniyet ve kimlik saptama amacıyla toplanıp kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların meslekleri ve eğitim geçmişine ilişkin daha fazla bilgi toplamayı amaçladığı bildirildi. Bu bilgilerin, kullanıcılara potansiyel işler önermek, bir işe başvurulduğunda potansiyel işverenlerle paylaşmak, işverenlerin potansiyel adayları bulmasını sağlamak ve kullanıcılara daha alakalı reklamlar göstermek için toplanıp kullanılabileceği belirtildi.
1 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), sosyal medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı Eren Erdem'in öncülüğünde 'CHP Teyit' adında yeni bir birim oluşturdu. Bu birim, dezenformasyonla mücadele etmek ve yalan haberlere karşı koordinasyon sağlamak amacıyla kuruldu. Birimin Twitter hesabı üzerinden dezenformasyon içerikleri ve yalan haberlerle ilgili ihbarların alınacağı belirtildi. Eren Erdem, kişisel Twitter hesabından bu yeni birimi takip etmeyi önerdi.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim