HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim kampanyalarında sosyal medyanın ve WhatsApp gruplarının önemli bir rol oynayacağını belirterek, siyasi partileri ve sosyal medya kullanıcılarını bu konuda çalışma başlatmaya çağırdı. Demirtaş, sosyal medya yasakları, seçim baskıları ve manipülasyonlar hakkında uyarılarda bulundu. Ayrıca, sosyal medya manipülatörlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ve eleştiri ile manipülasyonun ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, TikTok uygulamasının federal düzeyde kamu çalışanlarının kurumsal cep telefonlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, içişleri bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzman heyetin şubat ayından bu yana yaptığı incelemeler sonucunda alındı. Karner, kamu görevlilerinin kişisel cihazlarında TikTok kullanmaya devam edebileceklerini belirtti, ancak resmi cihazlarda yasağın bilgi ve veri güvenliği kaygıları nedeniyle getirildiğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da birçok ülke benzer yasakları uygulamıştı.
11 Mayıs 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Aldulkadir Uraloğlu, Instagram'ın erişim engelinin kaldırıldığını duyurduğu sosyal medya paylaşımıyla gündeme geldi. Canlı yayında internet bağlantısının kopması ve kameranın sabit olmaması, sosyal medyada alay konusu oldu. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi 'toplumsal hassasiyetler' ve 'katalog suçlar' gerekçesiyle engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın yeniden açılacağını X hesabından yaptığı canlı yayınla duyurdu.
10 Ağustos 2024

Avustralya'nın Melbourne şehrinde, yetkililer kiralık elektronik scooter'ların güvenlik riskleri oluşturduğunu belirterek yasaklanmasına karar verdi. 2022'den bu yana meydana gelen yüzlerce scooter kazası, halktan gelen şikayetlere ve öfkeye neden oldu. Belediye başkanı, scooter sürücülerinin hatalı davranışlarından bıktığını ve scooter'ların şehrin dört bir yanına dağılmış durumda olduğunu ifade etti. Lime ve Neuron şirketlerine araçlarını 30 gün içinde kaldırmaları bildirildi.
14 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla Twitter üzerinden mesajlar paylaşmasının engellenmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nden bu yöntemle özellikle seçmeni motive etmek ve hakkındaki iddialara yanıt vermek amacıyla mesajlarını iletiyor. Bozdağ, hükümlülerin sosyal medya kullanımını engelleyecek düzenlemeler üzerinde düşündüklerini ve dünyadaki örnekleri incelediklerini ifade etti.
11 Ocak 2023

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim