Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın daha önce imar affı konusunda çelişkili açıklamalar yaptığı belirtilirken, şimdi Adalet Bakanlığı'nın imar affını anayasal düzeyde engellemek için bir taslak üzerinde çalıştığı bildirildi. Anayasanın 169. maddesine ek yapılması ve Türk Ceza Kanunu'na deprem ve salgın dönemlerinde fahiş fiyat artışlarına hapis ve para cezası getiren bir madde eklenmesi planlanıyor.
27 Şubat 2023

Orta gelir grubuna yönelik başlatılan 'Yeni Evim' kampanyası, mevzuatın geç çıkması ve Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası alıcıların sorgulayıcı tutumu nedeniyle satış iptalleriyle karşı karşıya kaldı. Kampanya, uygun gelir havuzunun yetersizliği ve 100 bin konut satış hedefine ulaşmanın zorluğu ile eleştiriliyor. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor ve yeni konut üretimini artırmayı hedefliyor.
14 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Türkiye'de orta gelir grubuna hitap eden 'Yeni Evim Kampanyası' başlatıldı. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Hazine, 2023-2025 yılları arasında toplam 18 milyar 220 milyon lira katkı sağlayacak. Örnek ödeme planlarına göre, 1 milyon liralık kredi için bu yıl 7 bin lira, 2024'te 52 bin lira, 2025'te 38 bin lira olmak üzere toplam 97 bin liralık destek verilecek.
24 Ocak 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

Adalet Bakanlığı, 6 Şubat'taki depremler sonrası ürün fiyatları ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara karşı harekete geçti. Bakanlık, deprem ve salgın gibi olağanüstü dönemlerde fahiş fiyat ve kira artışı yapanlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa için teknik çalışmalara başladı.
27 Şubat 2023

Türkiye'de iki yıl önce, enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle kiralara yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama Temmuz 2024'te sona eriyor ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Maliye Bakanı'nın enflasyonla ilgili açıklamalarına dayanarak, bu sınırlamanın uzatılmayacağını tahmin ettiğini ifade etti. Ancak, Tunç bu ifadelerinin bir tahmin olduğunu belirtti. Bu açıklama, kira artış sınırlamasının kaldırılacağı iddialarına Saray'dan yalanlama gelmesine rağmen yapıldı.
24 Şubat 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ev fiyatları ve kira ücretlerindeki artışa işaret ederek, iktidar olduklarında yabancılara konut satışını beş yıl boyunca yasaklayacaklarını duyurdu. Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl süreyle yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama yapılması tartışmaları başladı. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, bazı sektör temsilcileri yasağın döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
10 Ocak 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mülkiyetindeki taşınmazlar, yeni yayımlanan yönetmelikle elektronik ortamda satışa sunulacak. Yönetmelik, taşınmazların Elektronik Satış Portalı üzerinden açık artırma ile satılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Açık artırma için gerekli şartlar ve ihale süreci detayları yönetmelikte yer alıyor. Yeni yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, SGK'nin internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçiş duyurusuna kadar uygulanmayacak.
15 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, pandemi sürecinde artan konut talebinin, özellikle yazlıklar ve müstakil evlerde fiyatları önemli ölçüde artırdığını belirtti. TL'nin değer kaybı, kara para aklama, siyasi ve bürokratik rantlar, yabancılara konut satışı gibi faktörlerin fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade etti. 2022'de Türkiye'nin gri listeye girmesi ve seçim öncesi siyasi yolsuzlukların gayrimenkul piyasasını etkilediği, yabancı yatırımcıların ve deprem endişesinin de konut talebini artırdığına dikkat çekti. Ancak, son dönemde konut fiyatlarında bir düşüş yaşandığını vurguladı.
17 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, sıfır araç satışında tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya düşük takas fiyatı belirlemeye zorlayan yetkili bayilerin ikinci el araç satış yetki belgeleri iptal edilecek. İptal edilen işletmelere ve işletme sahiplerinin diğer işletmelerine bir yıl süreyle yeni yetki belgesi verilmeyecek. EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin, yönetmeliğin sıfır araç satışıyla doğrudan ilgili olmadığını ve ikinci el alım-satım işlerini düzenlediğini belirterek, düzenlemenin etkili olmayacağını savundu.
6 Mayıs 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023
İşaretlediklerim