Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), 2023'te Cumhur İttifakı'na katılarak dindar muhafazakâr tabanına Erdoğan karşıtlığına rağmen CHP'ye karşı duruşunu belirtti. Parti, ittifak pazarlıklarında milletvekili pazarlığı yapmaktan kaçınarak ilkesel bir duruş sergiledi ve bu tutumuyla hem kendi tabanını hem de AK Parti kitlesini etkiledi. YRP'nin geçmişte ve bugün yüksek talepleri, ittifak görüşmelerinde zorluklar yaratmış, ancak parti bu durumu ilkesel bir zemine taşıyarak meşruiyetini korumuştur.
22 Şubat 2024

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisine yönelik kapatma davasının seçim sürecine siyasi müdahale amacı taşıdığını öne sürdü. Buldan, AKP ve MHP'nin bu dava üzerinden kumpas kurduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımlarına bloke koyma kararını eleştirdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve meşru olmayan bir adaylıkla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
31 Ocak 2023

CHP'den yeniden milletvekili adayı gösterilmeyen Abdüllatif Şener, partisinden istifa ettiğini ve seçimde geçersiz oy kullandığını duyurdu. Halk TV'de katıldığı bir yayında bu bilgileri paylaşan Şener, CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na son dönemlerde sert eleştirilerde bulunmuştu. Şener, CHP'nin ikinci turda kazanma şansı olmadığını düşündüğünü ve bu yüzden ikinci turda geçersiz oy kullandığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Ramazan Bayramı dolayısıyla beş siyasi partiyle bayramlaşma programı düzenleyecek. Programda Demokratik Sol Parti (DSP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile bayramlaşılacak. Ancak, Cumhur İttifakı'na yeni katılan ve bu nedenle tartışmalara yol açan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)'ın bayramlaşma programında yer almaması dikkat çekti.
20 Nisan 2023

Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için 'güncelleme' olarak adlandırdığı ve üçüncü dönem adaylığını 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' diyerek meşru gösterdiği süreçte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat'ta açıklayacaklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığının anayasal olmadığını savundu ve İYİ Parti'deki istifa, HDP'ye yönelik kapatma davası, eski Ülkü Ocakları başkanının cinayeti gibi konularda da görüşlerini paylaştı.
29 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılması gerektiğini ifade etti ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yönde mesajlar gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'ye başvurduğunu ve AYM Genel Kurulu'nun 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul ettiğini hatırlattı. Bahçeli, HDP'nin kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi ve AYM'nin bu konuda hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. HDP ise daha önce AYM'den kararın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmişti.
24 Ocak 2023

SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamayla aktif politikayı bıraktığını duyurdu. Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşe dair eleştirilerde bulunarak, partisinin sloganlarla ilerleyemeyeceğini ve toplumsal çöküşün kaçınılmaz olacağını ifade etti. Ayrıca, partisine kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci başlatma çağrısında bulundu.
31 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, yediye karşı sekiz oy çokluğuyla alındı. Bu kararla HDP, 10 Ocak Pazartesi günü partilere yapılacak Hazine yardımından faydalanamayacak. HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri, karara Twitter üzerinden '#GaspVar' etiketiyle tepki gösterdiler ve kararın siyasi olduğunu, demokratik siyasete darbe vurduğunu ifade ettiler.
5 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partinin isminin, tüzüğünün ve eş genel başkanlarının değişeceğini açıkladı. İki partinin seçmende yarattığı kafa karışıklığının yeni partiyle önüne geçileceğini belirtti. Yeni seçilecek yönetim, eş başkanlar ve parti meclisiyle birlikte bu tartışmayı başlatacaklarını ifade etti.
25 Temmuz 2023

Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim güvenliğini izleyen sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi'ni seçimi karıştırmakla itham etti ve ikinci tur seçimlerde sandık başında bulunmalarına izin verilmeyeceğini belirtti. CHP, İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ya paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Soylu, Oy ve Ötesi'nin seçimlerde baskı yaptığını ve yasal olmayan bir şekilde hareket ettiğini öne sürdü. Oy ve Ötesi ise partilerden bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak tanımlanıyor ve seçimlerde şeffaflığı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
21 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak partinin yeni eş genel başkanları olarak seçildi. Kongrede eski eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar son konuşmalarını yaptılar. Buldan, partinin mücadelesinin devam edeceğini belirtirken, Sancar, HDP'nin birikimini ve mücadele tecrübesini Yeşil Sol Parti'ye aktaracaklarını ifade etti. Kırkazak ve Özcan, görevlerini onur nişanesi olarak taşıyacaklarını ve partinin varoluşunu koruyacaklarını belirttiler.
27 Ağustos 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il ve ilçelerde gerçekleştirilen yerel seçimler sonrası çeşitli partiler tarafından yapılan itirazları değerlendirdi. CHP, MHP, Yeniden Refah Partisi, AKP ve DEM Parti'nin farklı bölgelerdeki seçim sonuçlarına yönelik itirazları çoğunlukla reddedildi. Ancak Ordu iline bağlı İkizce, Perşembe, Mesudiye, Çamaş, Gürgentepe, Kabataş ve Ünye ilçelerinde oyların yeniden sayılmasına karar verildi.
7 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmasını ve ittifakın kadın hakları üzerinden genişlemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, genç kadınların ve kadın haklarının bu ittifak tarafından anlaşılmadığını belirtti. YRP'nin ittifaka katılma şartları arasında, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın değiştirilmesi talepleri bulunuyordu. AKP ve MHP'nin oylarının düşüşte olduğu bir dönemde, cumhur ittifakı YRP ile genişlerken, HÜDA-PAR dışardan destek verecek.
24 Mart 2023

CHP Erzincan Milletvekili ve Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, partisinin CHP'ye katılacağını duyurdu. Sarıgül, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve kişisel veya parti çıkarlarını gözetmenin mümkün olmadığını belirtti. Siyasi kariyeri boyunca farklı partilerde yer alan Sarıgül, son olarak genel seçimler öncesinde Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı alarak CHP'den milletvekili seçildi ve partinin oy oranını artırdı.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim