Yeşil Sol Parti, 'Özgürlük İçin Yeniden' kongresinde isim değişikliğine giderek Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu. İsim değişikliği kararı partinin Hazırlık ve Mutabakat Komisyonu tarafından alındı. Yeni parti logosu ağaç, güneş ve insan figürlerinden oluşuyor ve ekoloji, değişim ve dönüşümü temsil ediyor.
15 Ekim 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Büyük Birlik Partisi (BBP), Memleket Partisi (MP) ve Zafer Partisi (ZP) yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilmeyecek. BBP cumhur ittifakı, MP bağımsız ve ZP ata ittifakı çatısı altında seçimlere katıldı. Üç parti de yeterli oy oranına ulaşamadı ve milletvekili çıkaramadı. Bu durum, partilerin genel başkanları Ümit Özdağ (ZP) ve Mustafa Destici'yi (BBP) de Meclis dışında bıraktı.
15 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Meclis'te grup kurmak için işbirliği yapmalarının zorunlu olduğunu ifade etti. Seçimlerde CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet partileri 10'ar, Demokrat Parti ise üç milletvekili çıkardı. Bu partilerin CHP'den ayrı grup kurabilmeleri için gereken 20 milletvekili sayısına ulaşmaları gerekiyor. DEVA Partisi'nin, grup kurabilmek için CHP'den beş vekil daha talep etmeye hazırlandığı bildirildi.
26 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Gültan Kışanak'ın Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) yönelik ortak liste çağrısını destekleyerek, Türkiye'nin sosyalist ve demokratlarını Yeşil Sol Parti'de birleşmeye çağırdı. Kışanak, TİP'e seçim ittifakı kapsamında ortak liste oluşturma çağrısında bulunmuş ve herhangi bir oyun heba edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş, sosyalistlerin ve demokratların parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürt partilerini de Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırdı.
3 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay'daki belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına yönelik itirazını reddetti. Bu kararla birlikte, AK Parti adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazandığı seçim sonucu kesinleşmiş oldu. CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YSK'ya başvurmuş, ancak Hatay İl Seçim Kurulu, YSK'nın uyarısına rağmen mazbatayı AK Parti adayına teslim etmişti. CHP'nin, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi de tartışma yaratmıştı.
8 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davası sürecinde partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti. HDP, bu talebin reddi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, başsavcının talebinin yargısal ve siyasal olarak seçimlere müdahale anlamına geldiğini ve hukuksal olarak dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.
3 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti'nin (YSP) altıncı sıra adayı Kerem Fırtına ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ikinci sıra adayı Meryem Göktepe, milletvekili seçilemediklerini açıkladılar. YSP, seçimlerde %10,67 oy alarak dört vekil çıkardı. Fırtına ve Göktepe, sosyal medya üzerinden seçim sürecinde kendilerine destek veren seçmenlere teşekkürlerini iletti. Fırtına, seçim sürecindeki heyecan ve emek için teşekkür ederken, Göktepe ise direniş ve mücadele vurgusu yaparak destekçilere minnettarlığını ifade etti.
15 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden meclise giren DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinden sadece Saadet ve Gelecek partileri TBMM'de grup kurma konusunda anlaşmaya vardı. DEVA Partisi, önerilen birleşme modelinin çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağını belirterek bu ittifaktan uzak durdu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, her partinin milletvekilinin kendi kimliğini koruyacağını, ancak Saadet Partisi grubu olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı. İttifak, meclis çalışmaları ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerde işbirliği yapmayı içeriyor. İttifakın gerekçeleri arasında siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderme, muhalefetin denetim gücünü artırma ve iktidarın politikalarına karşı ortak bir ses olma gibi maddeler yer alıyor.
6 Temmuz 2023

CHP, 14 Mayıs seçimleri için YSK'ya milletvekili aday listesini sundu. Listede Gelecek Partisi'ne ayrılan 12 kişilik kontenjandan biri olarak Sema Silkin Ün, Denizli'den üçüncü sıradan aday gösterildi. Sema Silkin Ün, eski 'Ak Trol' Taha Ün'ün eşi ve bir dönem Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı. Taha Ün, geçmişte sosyal medyada yürüttüğü nefret söylemi ve hedef gösterme eylemleriyle tanınıyor. Sema Silkin Ün'ün adaylığı sosyal medyada eleştirilere neden oldu.
9 Nisan 2023

Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023

Türkiye'de resmi rakamlara göre 144 siyasi parti bulunmaktadır, ancak bu partiler arasında merkez sağı doğrudan temsil eden bir parti yoktur. Yalçın Bayer, Türkiye'nin siyasi tarihinde merkez sağın önemli bir rol oynadığını, ancak bugün bu alanda bir bütünleşme ve temsil eksikliği olduğunu belirtiyor. Özellikle DP'nin tarihi kimliğinden uzaklaşarak tabela partisi haline geldiği, merkez sağ prensiplerini savunan siyasetçilerin ise yeni bir çatı altında toplanması gerektiği vurgulanıyor.
8 Mayıs 2024

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, partisinin seçim sonuçları ve politikalarına yönelik eleştirileri içeren bir siyaset belgesi yayınladı. Belgede, CHP'nin millet ittifakının selameti için sol söylemlerden uzaklaştığı ve bu durumun halka anlatımda sorunlara yol açtığı belirtildi. Soyer, partide sosyal demokrat değerlere sahip çıkılması ve yeni bir örgütlenme anlayışına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, parti tüzüğünün demokratikleştirilmesi ve üye sayısının artırılması gibi önerilerde bulundu.
21 Haziran 2023

Hakkâri hakimi Ahmet Çakmak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını belirterek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. YSK, Çakmak'ın talebini reddetti. Bunun üzerine Çakmak, iç hukuk yollarının tükendiğini belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Ancak, seçimlerden önce AİHM'ye ulaşması gereken posta kayboldu ve seçimlerin ikinci turundan bir gün sonra bulundu. PTT, kaybolan posta için Çakmak'a tazminat ödedi.
22 Şubat 2024

Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, HDP'nin kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceği bir ittifakın parçası olarak milletvekili aday adayı oldu. HDP'nin teklif götürdüğü Cemal, teklifi kabul etti. Emek ve özgürlük ittifakında Yeşil Sol Parti'nin yanı sıra TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF de yer alıyor.
25 Mart 2023

CHP'de Bakırköy belediye meclis üyeliği için yapılan ön seçimde 835 oy alarak dördüncü sırada yer almasına rağmen aday listesinde yer almayan Koray Göbel, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. Göbel, üzerinde ‘Hak, hukuk, adalet, demokrasi, saygı nöbeti’ yazılı bir pankart açarak, yanlışlığın düzeltilmesi için eylemini sürdüreceğini belirtti. Göbel, CHP genel merkezinde isminin tutanaklarda olmadığını öğrendiğini ve bu duruma sessiz kalamayacağını ifade etti.
21 Şubat 2024

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim