California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Boeing'in mevcut CEO'su Dave Calhoun, 2024 yılının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu. CEO'nun neden ayrılma kararı aldığı ve kimin yerine geçeceği henüz açıklanmadı. Bu duyuru, bir Boeing 737 Max uçağının acil çıkış kapısının kopması ve birçok havayolu şirketinin Boeing kullanımını askıya alması olaylarının ardından geldi. Ayrıca, Boeing'in üretim standartları hakkında endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması ve şirket hakkında devam eden davalara dikkat çekildi.
25 Mart 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platformun logosunu, ismini ve adresini değiştirdi. Bu değişikliklerin ardından Twitter'ın reklam gelirleri yarı yarıya düştü. Uzmanlar, bu değişikliklerin etkileri üzerine farklı görüşler belirtti. Bazıları bu değişikliği 'saçma' olarak nitelendirirken, bazıları ise bu tür yeniliklerin özellikle başı dertte olan şirketlere olumlu sonuçlar verebileceğini ifade etti.
27 Temmuz 2023

SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planında işbirliği yapmayı önerdiği ABD merkezli ve Türk girişimciler Eren Özmen ve Fatih Özmen'e ait Sierra Nevada (SNC) şirketini eleştirdi. Bayraktar, Kılıçdaroğlu'nun bu önerisini, Türkler yerine ABD şirketlerine güvenmek olarak nitelendirdi. Ancak, Bayraktar'ın 2012 yılında SNC'nin başarılarını öven bir haber paylaştığı ortaya çıktı.
28 Nisan 2023

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından yaşanan belirsizlik ve yönetim değişiklikleri nedeniyle, büyük şirketler reklam vermeyi durdurdu. Kasım ayında Twitter'daki reklam harcamaları yıllık yüzde 55, aralıkta ise yüzde 71 oranında azaldı. Musk, gelir düşüşünü aktivist grupların reklam verenlere baskı yapmasına bağlasa da, şirketlerin endişeleri farklı. Twitter'ın gelirinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan reklam satışlarındaki bu düşüş, platformun mali yapısını olumsuz etkiliyor.
25 Ocak 2023

ABD merkezli restoran zinciri KFC, Malezya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak başlatılan boykotlar nedeniyle ülkedeki 108 şubesini geçici olarak kapattı. Bu boykotlar, İsrail'e destek veren uluslararası firmalara karşı dünya çapında gerçekleştirilen protestoların bir parçası. KFC'nin Malezya'daki toplam şube sayısı 600'ün üzerinde. Şirketin Malezya operasyonlarını yürüten QSR Brands, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
29 Nisan 2024

Kripto para borsası Binance'in küresel ürün müdürü Mayur Kamat, şirket içinde devam eden işten çıkarmalar ve istifalar sırasında görevinden ayrıldı. Kamat'ın istifası, strateji sorumlusu Patrick Hillmann ve hukuk müşaviri Hon Ng'nin de dahil olduğu bir grup üst düzey ismin istifasının ardından geldi. Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 'menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği' gerekçesiyle açtığı dava ile uğraşıyor ve bazı bölgelerdeki hizmetlerini sonlandırıyor.
4 Eylül 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

İş Yatırım'ın günlük piyasa raporunda, borsada dokuz hissede hareketlenme bekleniyor. Bu hisseler arasında Alarko, Anadolu Grubu Holding, Coca Cola, Koç Holding, Şişecam, Sabancı Holding, Tekfen, THY, Yapı Kredi bulunuyor. Ayrıca, Coca Cola'nın Bangladeş operasyonlarını satın almak için görüşme yapmasına pozitif beklenti var. Bu bilgiler, Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı sonrası döviz kurlarında ve borsada yaşanan yükselişin ardından geldi.
26 Haziran 2023

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim