Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Erdoğan'ın hem diploması olmadığı gerekçesiyle hem de yasal sınırlamalar nedeniyle aday olamayacağını savundu. Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu'nun Erdoğan'ın adaylığını kabul etmesinin bu durumu değiştirmeyeceğini ve YSK'nın bir suça ortak olacağını iddia etti.
24 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyonu aşkın seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarına göre, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına ilişkin basında tahmin ve yorum yapılması yasaklandı. 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın verdiği haber ve tebliğler yayınlanabilecek, 21:00'den sonra ise tüm yayınlar serbest bırakılacak. İlk turda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan %49,52, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu %44,88, Ata İttifakı adayı Sinan Oğan ise %5,17 oy almıştı.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesi üzerine, seçim sürecinin başlangıç tarihi konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Mevcut iki farklı kanun, seçim sürecinin başlangıcı için farklı süreler öngörüyor: Milletvekili Seçim Kanunu 90 gün, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ise 60 gün. Hukukçular arasında bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Erdoğan'ın seçim kararını 10 Mart'ta imzalayacağı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nihai seçim takvimini ilan edeceği belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin seçim beyannamesini ve milletvekili adaylarını tanıttığı toplantıda yeni dönem için cumhur ittifakının vaatlerini duyurdu. Bu vaatler arasında kamuya işe alımlarda mülakatın kaldırılması, gelir tamamlayıcı aile destek sistemi, yükseköğrenim öğrencilerine vergi muafiyeti ve ücretsiz internet, devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği desteği, gençlere yönelik beceri kazandırma programları ve yaşlı bakım sigortası bulunuyor. Bu vaatlerin bazıları, muhalefet bloku olan millet ittifakının daha önce açıkladığı vaatlerle benzerlik gösteriyor.
11 Nisan 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu gerçekleşiyor ve seçmenler sabah 08:00'den akşam 17:00'ye kadar oylarını kullanabiliyor. Ülke genelinde 191 binden fazla sandıkta 60 milyondan fazla seçmen oy kullanma hakkına sahip. İkinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. İlk turda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,82 oy almıştı.
28 Mayıs 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

AKP, 2023 seçimleri için hazırlıklarını sürdürürken, ekonomik göstergeler ve politik vaatler üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sunulan 17 maddelik seçim beyannamesi taslağının kısaltılmasını talep etti ve daha anlaşılır, somut öneriler içeren bir metin beklediğini ifade etti. Beyannamede ekonomi başta olmak üzere tarım, kadınlar, güvenlik, eğitim ve gençlik gibi konuların öne çıkması beklenmektedir.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan'ın oyların yüzde 52 civarında olduğu ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 48 civarında oy aldığı bildiriliyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verdiği bilgilere göre, sandıkların yüzde 99'a yakını açılmış durumda.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışılırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan'ın aday olabileceğini belirtti. Uçum, 2014 seçiminin eski sistemle, 2018 seçiminin ise yeni başkanlık sistemle yapıldığını ve yeni sisteme göre Erdoğan'ın 'sıfırlandığını' ifade etti. Muhalefetin altılı masa toplantısında Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağını vurgulamasının ardından Uçum, muhalefeti 'hileli' yöntemlerle Erdoğan'ın yolunu kesmeye çalışmakla suçladı.
27 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni feshederek 14 Mayıs'ta yapılacak erken seçim tarihini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim hazırlıkları kapsamında 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletiyor ve deprem bölgesindeki teknik altyapıyı incelemek için bir heyet gönderdi. Seçimlerde sandık kurulacak okulların durumu ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ayrıca, seçime girebilecek partilerin listesi kısa sürede açıklanacak ve bu listeye Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin dahil olabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasının anayasal bir hak olduğunu ve engel bulunmadığını belirtti. Uzmanlar ise Anayasa'ya göre Erdoğan'ın bir kez daha aday olamayacağını, ancak Meclis'in erken seçim kararı alması durumunda bu mümkün olabileceğini ifade ediyor. Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanması için 'cumhur ittifakı' dışındaki partilerin desteği gerekiyor. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şart.
19 Ocak 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim