Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP içinde cumhurbaşkanlığı sisteminden rahatsız olanların olduğunu ve seçimlerin kaybedilmesi durumunda eski parlamenter sisteme dönüş savunulabileceğini belirtti. Anketlere göre, ne 'cumhur ittifakı' ne de 'millet ittifakı' ilk turda seçimi kazanabilecek gibi görünmüyor. HDP'nin ilk turda herhangi bir ittifaka destek vermemesi durumunda seçim ikinci tura kalacak. Milletvekili seçimi ilk turda tamamlanacağı için, ikinci turda Meclis çoğunluğu olan tarafın psikolojik üstünlük sağlayabileceği düşünülüyor.
22 Ocak 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, oylama 28 Mayıs'ta tekrarlanacak. Erdoğan'ın seçim kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve YSK'nın seçimle ilgili 40'tan fazla genelgesi hazır bekletiliyor.
10 Mart 2023

İstanbul Barosu eski Başkanı Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olabilmesine olanak tanıyan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdü. Kazan, YSK'nın 2017 referandumunda mühürsüz oyları geçerli sayarak anayasayı ihlal ettiğini ve bu kararla 'tek adam rejimine' geçiş yapıldığını iddia etti. Ayrıca, YSK'nın Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığını onaylayarak Anayasanın 101/2. maddesini yok saydığını belirtti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen ilk tur seçimlerinin ardından ikinci tur seçimlerde de yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. İlk tur seçimlerinde yayın yasağı 18:31'de sona ermişken, ikinci tur seçimlerde bu yasak 18:15 itibariyle sona erdi.
28 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milletin seçimde eski sisteme dönüş önerilerini reddettiğini belirterek parlamenter sistem tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Erdoğan, hükümetin hedeflerine hızla ilerleyeceğini, ekonomiyi güçlendirecek kadroları oluşturduklarını ve kadın hakları konusunda muhalefetin iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücret komisyonunun görüşmelere başladığını ve engelli ile yaşlı aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyurdu.
14 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine değindi ve 'Bu millet 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır' ifadesini kullandı. Depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir yetkisi olmadığını ifade etti.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin öne çekilebileceğine dair açıklamalarının ardından AKP kaynakları, seçim hazırlıklarını iki turlu seçim olasılığına göre yaptıklarını belirtti. AKP'li bir yetkili, Ramazan ayının seçim çalışmalarını engellemeyeceğini, ancak Ramazan Bayramı'nın ikinci tur için zorluklar çıkarabileceğini ifade ederek, 'en doğru' tarih olarak mayıs ayını işaret etti. İlk tur için 7 ve 14 Mayıs, ikinci tur için ise 21 ve 28 Mayıs tarihleri öne çıkıyor. Ayrıca, muhalefetin olası bir erken seçime destek vermemesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine atıfta bulunularak, adaylık tartışmasının olmayacağı belirtildi.
5 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı belirtildi. Bu açıklamaya AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan yazılı bir açıklama ile tepki göstererek, Erdoğan'ın adaylığının önünde hukuki bir engel olmadığını ve seçmenin AKP'den aday beklediğini ifade etti. Turan, muhalefetin iddialarını 'bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktikleri' olarak nitelendirdi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuyu tartışması gerektiğini belirtti.
27 Ocak 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, sandık kurullarının kararlarına ve tutanaklarına karşı yapılan itirazlar için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru süresi bugün saat 17:00'de sona eriyor. İlçe seçim kurullarının kararlarına yapılan itirazlar, il seçim kurulları tarafından değerlendirildikten sonra, seçimlerin kesin sonuçları 19 Mayıs'ta açıklanacak. Seçim sonrası tutanaklara itirazlar seçimin ertesi günü başlamış ve ilçe seçim kurulları kararlarını aynı günün gece yarısına kadar vermişti.
17 Mayıs 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, anketlerde ikinci tura kalma ihtimalinin düşük gösterilmesine rağmen, diğer adaylardan birinin çekilmesi durumunda bu ihtimalin mümkün olabileceğini belirtti. İnce, YSK'ya adaylık dilekçesini verdi ve resmi aday olabilmek için 100 bin imza toplaması gerektiğini ifade etti. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'den adaylıktan çekilmesini talep ediyor. İnce, CHP'nin görevini yapmadığını ve kendisini 'satmış' olarak nitelendirerek, iktidarı ve mevcut muhalefeti eleştirdi. Ayrıca, siyasette uzlaşmanın önemine değinerek, diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığını ve trollerin saldırılarına maruz kaldığını söyledi.
22 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza toplama sürecinde, Memleket Partisi adayı Muharrem İnce'nin üçüncü gün itibarıyla 76 bin 901 imza topladığını duyurdu. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. YSK daha önce Davut Turan, Doğu Perinçek, Erkan Trükten ve diğer adayların başvurularını kabul ettiğini açıklamıştı. İkinci gün sonunda diğer adayların imza sayıları da paylaşıldı.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim