İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kemal Kılıçdaroğlu hakkında montajlı videoyu gerçekmiş gibi anlatmasına CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tepki gösterdi. Kaftancıoğlu, AKP İstanbul İl Başkanlığı önüne 'Montajcı sahtekarlarla helalleşmeyeceğiz' yazılı siyah çelenk bırakarak, Erdoğan ve AKP'yi montaj videolarla algı yönetimi yapmakla suçladı. Kılıçdaroğlu da daha önce Erdoğan'ı 'Montajcı sahtekar' olarak nitelendirmişti.
23 Mayıs 2023

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde gösterdiği ve Kemal Kılıçdaroğlu ile PKK yöneticisi Murat Karayılan'ı aynı videoda gösteren montaj videolar büyük tartışma yarattı. Bu videoların reklam organizasyonunu yürüten Excelligents adlı şirketin Mısırlı yöneticileri olduğu ve Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi. Sosyal medyada AKP lehine propaganda yapan sayfaların seçimlerden önce kapatıldığı, ancak yeni sayfaların devreye girdiği ve yüksek meblağlarda reklam harcamaları yapıldığı tespit edildi.
24 Mayıs 2023

Konya'da bir süt toplama merkezinde sütle banyo yaparak halk sağlığını tehlikeye attığı iddia edilen Emre Sayar, bu suçlamadan beraat etti. Sayar, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla 70 kişi hakkında şikayetçi oldu ve avukatı aracılığıyla bu kişilere karşı ceza davalarının açıldığını ve sonuçlanmasının ardından tazminat davaları açacaklarını belirtti. Emre Sayar ve bir diğer şüpheli Uğur T., olayın ardından gözaltına alınmış ve kısa süreliğine tutuklanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat etmişlerdi.
21 Mayıs 2023

Gazeteci Can Ataklı, bir Youtube yayınında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Ataklı'nın bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası talep edildi. Savcı, Ataklı'nın sözlerinin kışkırtıcı ve ayrımcılığı teşvik edici nitelikte olduğunu öne sürdü. Ataklı'nın avukatı ise müvekkilinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak beraatini talep etti.
10 Eylül 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen ve Ebabil Harekatı'nı sosyal medya üzerinden trol faaliyetleri yürütmekle suçladı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 2022 bütçe görüşmeleri sırasında Soylu ile yaşadığı tartışmanın videolarının Ebabil Harekatı tarafından yayınlandığını belirtti. Şık, bu videoları çeken kişilerin danışman olabileceğini veya Soylu'nun 'trolleri' olabileceğini öne sürdü.
12 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK yöneticisiyle yan yana gösterildiği montajlı bir videoyu mitinglerde kullanması ve bu videoyu 'kıvrak zeka ürünü' olarak övmesi üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, videonun montajlı olup olmadığının önemli olmadığını, gerçeklerin zaten bilindiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise Erdoğan'a 'montajcı sahtekar' diyerek tepki göstermişti.
24 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası sırasında muhalefeti 'terörle ilişkili' olarak gösteren montajlanmış görüntüler kullanmıştı. Muhalefet, ikinci tur seçim kampanyasında bu iddiaları gerçek görüntüler ve belgelerle çürütmüştü. CHP, Erdoğan'ın montaj ve hakaret içeren suçlamalarına karşı bir video yayınladı. Videoda, Erdoğan'ın iddialarına inanan bir AKP'li ile gazi bir CHP'li arasındaki diyalog gösteriliyor.
26 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, oyunu Ankara'da kullandıktan sonra kendisiyle ilgili olarak yayılan haberlere ve görüntülere tepki gösterdi. İnce, bu haberlerin ve görüntülerin FETÖ tarafından ortaya çıkarıldığını ve bir porno sitesinden alınarak üzerine kendi kafasının montajlandığını iddia etti. İnce, bu iddiaları yayanlar ve eski arkadaşları dahil olmak üzere herkese dava açacağını belirtti. Daha önce İnce'yi hedef alan paylaşımların yapıldığı ve görüntülerin paylaşıldığı bir sosyal medya hesabı nedeniyle 13 kişi gözaltına alınmıştı.
14 Mayıs 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabından müstehcen fotoğraflar paylaştığı iddiasıyla 'Müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talebiyle yargılandı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında savcı, Taşkın'ın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatini talep etti. Mahkeme, Taşkın'ın beraatine karar verdi.
26 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in sosyal medya hesabından 2010 yılında 'Anıtkabir yakılacak' şeklinde bir paylaşım yaptığını iddia ederek Soylu'ya istifa çağrısında bulundu. Özel, daha önce de Şen'in Jandarma ve Emniyet'in resmi Twitter hesaplarına erişimi olduğunu ve ihaleler aldığını iddia etmişti. Şen ve bakanlık ise iddiaları reddediyor.
12 Ocak 2023

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diken yazarı Levent Gültekin'in Youtube kanalında paylaştığı iddiaları reddetti ve Gültekin'in üç videosunu mahkemeye verdiğini söyledi. Gültekin, Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş hakkında eleştirel yorumlar yaptığını iddia etmişti. Akşener, Gültekin'in iddialarını yalanladı ve Gültekin'in kendisine hakaretvari sözler sarf ettiğini belirtti.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, NOW TV sunucusu Gülbin Tosun'un zorunlu izne çıkarılmasını eleştirdi. Tosun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştiren bir paylaşım yapmış ve bu paylaşımın ardından işine son verildiği iddia edilmişti. Tosun, bu iddiayı yalanlayarak zorunlu izne çıkarıldığını duyurdu. Saral, Tosun'un daha önce bir anneyle yaşadığı tartışmaya atıfta bulunarak, ifade özgürlüğü konusunda çifte standart uygulandığını savundu.
27 Ağustos 2024
İşaretlediklerim