ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını kınadı ve bunu hasta ve yaralılar için 'ölüm cezası' olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki 22 hastanenin boşaltılmasını istemişti. DSÖ, hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliye edilmesinin, mevcut insani ve halk sağlığı felaketini daha da kötüye götüreceğini belirtti. Ayrıca, hastanelerdeki yetersiz yatak kapasitesi nedeniyle bazı hastaların koridorlarda ve çevre sokaklardaki açık alanlarda tedavi edildiği belirtildi.
15 Ekim 2023

Türk hızlı market teslimatı şirketi Getir, İspanya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İspanya'nın en büyük işçi sendikası CCOO, Getir'in bu kararı sonucunda 1560 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Şirket, 29 Haziran 2023 tarihinde toplu işten çıkarma prosedürünü başlattığını ve müzakereler sırasında diğer tüm olasılıkları değerlendireceğini belirtti.
4 Temmuz 2023

Uluslararası piyasada geçen yıl şubatta zirveye ulaşan kahve fiyatları, bir yılda yüzde 36,5 düşerek 154 dolara geriledi. Ancak Türkiye'de kahve zincirleri, yılbaşından sonra fiyatlarına yüzde 30 zam yaptı. Uzmanlar, bu artışın Türkiye'de enerji ve nakliye maliyetlerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Gastronomi yazarı ve akademisyen Cenk R. Girginol, kahve işletmelerinin giderlerinin neredeyse yüzde 100 arttığını ve kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini belirtiyor.
24 Ocak 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceği uyarısında bulundu. Yedek trafoların durması binlerce insanın hayatını tehlikeye atabilir. BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze'deki durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı. İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
16 Ekim 2023

İspanya'nın Barselona şehri, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana, Batı Şeria'da şiddetin sona erdirilene ve Filistin halkının temel haklarının Birleşmiş Milletler kararlarıyla güvence altına alınana kadar İsrail ile tüm kurumsal ilişkilerini askıya aldı. Belediye Meclisi, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması ve uluslararası insan haklarına aykırı ekonomik işlemlerin durdurulması gerektiğini belirtti. Barselona Belediye Meclisi'nin lideri Ada Colau, insan haklarının savunulması gerektiğini vurguladı. Daha önce, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau döneminde İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı politikalar nedeniyle Tel Aviv ile kardeş şehir protokolü askıya alınmış, ancak yerel seçimler sonrası Jaume Colboni'nin başkan olmasıyla protokol yeniden yürürlüğe konmuştu.
24 Kasım 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nin artık hizmet veremediğini bildirdi. Hastane su, yiyecek, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çalışamaz hale gelmiş ve sağlık çalışanları hastaların tahliyesi için destek istemiştir. DSÖ, acil tahliye planı geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ve ateşkes çağrısında bulunduğunu belirtmiştir. Bu durum, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e roket saldırıları sonucu ortaya çıkan savaşın bir sonucudur.
19 Kasım 2023

HSBC Holdings Plc'nin Türkiye operasyonları, büyüme fırsatlarını daha iyi değerlendirebilmek adına 23 şubesini kapatma kararı aldı. Banka, kurumsal ve küresel bankacılık hizmetlerine odaklanmaya devam edeceğini belirtti. Bu kararın, bankanın etkinliğini artıracağı ve müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını sağlayacağı ifade edildi. Türkiye'de kalan 44 şube ile hizmet vermeye devam edecek olan bankanın, şube kapatmalarının çalışan sayısına etkisine dair bir bilgi paylaşılmadı.
14 Kasım 2023

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

Türk Hava Yolları (THY), İsrail seferlerine ara verdiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'deki mevcut durum sebebiyle seferlerin durdurulduğunu belirtti. İsrail'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırılar ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu bölgedeki durum gerginleşmişti.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi 'teröristlerin işbirlikçisi' olarak kabul edebileceğini belirtti. Bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,3 milyon nüfusun yarısını etkileyebilir. İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'ne yönelik bir kara harekatının kesin olarak gerçekleşeceğini bildirdi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivile güneye gitmeleri için baskı yapıyor.
22 Ekim 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink, Türkçe ve İngilizce bilen bir müşteri hizmetleri sorumlusu arıyor. İş ilanı, Starlink'in Türkiye'deki faaliyetlerini genişletme planlarının bir parçası olarak görülüyor. İş ilanında, adayların müşteri sorunlarını önceliklendirebilecek, sorunları giderme ve trendleri analiz etme yeteneğine sahip olmaları, ayrıca donanım, yazılım ve ağ uzmanlığı kullanarak müşterilere teknik destek sağlama becerisine sahip olmaları gerektiği belirtiliyor. İş ilanının ne zaman açıldığı belirsiz ancak pozisyon hala açık.
22 Eylül 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Everest Yayınları, yazarlarından Azra Kohen'in Filistin hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Kohen, sosyal medya hesabından İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında bir paylaşım yapmadığını soran takipçisine, İsrail'in savunmasını anladığını ve Filistin'e yardım edilmesini eleştiren bir yanıt verdi. Bu açıklama sosyal medyada tepki çekti ve Everest Yayınları, bu tür insanlık suçlarını meşrulaştıran ya da öven kişilerin yayın grubunda yer alamayacağını belirten bir açıklama yaptı.
30 Mayıs 2024

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023
İşaretlediklerim