Google, Microsoft'un Bing arama motoruna eklenen 'ChatGPT' ile rekabet edebilmek için kendi yapay zekalı sohbet robotu 'Bard'ı tanıttı. Google CEO'su Sundar Pichai, Bard'ın sınırlı kullanıcılar tarafından test edileceğini duyurdu. Bard, karmaşık bilgileri basitleştirerek anlatma yeteneğine sahip. Ancak, Bard'ın demo sunumunda verdiği yanlış bir cevap Google'ın hisselerinde 100 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Google, çalışanlarından Bard'ın yanıtlarını düzeltmelerini ve eğitmelerini istedi.
16 Şubat 2023

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Austin, Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, MRI taramalarını analiz ederek insan düşüncelerini metne dönüştürebilen bir yapay zeka geliştirdiler. Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu yapay zeka hayal edilen konuşmayı metne çevirebiliyor. Araştırma, beyin aktiviteleri MRI ile taranarak ve büyük bir dil modeli kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın lideri sinirbilimci Alexander Huth, bu çalışmanın düşüncenin kendisini yakaladığını ve bu olasılığın heyecan verici olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

Apple, konuşma ve görme yetisini kaybetme riski olan kişilere yardımcı olacak 'Personal Voice' adlı bir özelliği tanıttı. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar iPhone veya iPad'lerinde 15 dakikalık bir metni okuyarak kişisel seslerini oluşturabilecekler ve bu ses, yazılı mesajları sesli olarak iletmek için kullanılabilecek. Ayrıca, Apple bilişsel engelleri olan kullanıcılar için temel uygulamaların kolaylaştırılmış sürümlerini de sunuyor. Bu yeniliklerin iOS 17 sürümü ile kullanıma sunulması bekleniyor.
18 Mayıs 2023

ABD'de Darren Hick isimli bir öğretim görevlisi, öğrencisinin ChatGPT kullanarak hazırladığı ödevi, metnin aşırı kaliteli olması ve beklenmedik bilgiler içermesi sebebiyle tespit etti. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi akademik etik tartışmalarını ve sahte haberlerin yayılma riskini artırdı. Uzmanlar, yapay zekanın tespit edilmesi için kesin bir yöntem olmadığını ve eğitim sistemlerinin bu duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtiyor. Hick, şüpheli ödevlerde sürpriz sözlü sınavlar yapmaya başladığını ifade ediyor.
19 Ocak 2023

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Brezilya'nın Porto Alegre kentinde, yapay zeka tarafından yazılan bir yasa tasarısı belediye meclisi tarafından onaylandı. Meclis üyesi Ramiro Rosario, çalıntı su sayaçlarının yenilenme masraflarıyla ilgili tasarıyı yapay zeka robotu ChatGPT'ye yazdırdığını oylamadan sonra açıkladı. Metni hazırlamanın normalde üç gün sürdüğünü belirten Rosario, yapay zeka sayesinde bunun 15 saniyede tamamlandığını ifade etti. Meclis üyeleri gerçeği öğrendikten sonra metinde küçük değişiklikler talep etti ve bu durum ülke genelinde tartışmalara yol açtı.
6 Aralık 2023

Lund Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yönetilen araştırmada, yapay zekanın meme kanseri tarama görüntülerini iki radyologla benzer oranda doğru okuyabildiği belirlendi. Araştırmada, 80 binden fazla kadının tarama görüntüleri hem radyologlar hem de yapay zeka tarafından değerlendirildi. Yapay zeka ve radyologların yanlış tespit oranı yüzde 1,5 çıktı. Ancak yapay zekanın tarama programlarında kullanılıp kullanılamayacağını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.
3 Ağustos 2023

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

Elon Musk’ın beyin çipi şirketi Neuralink, ikinci kez bir insana beyin çipi yerleştirecek. İlk denemede, çip yerleştirilen kişi düşünerek fare imlecini oynatabilmiş ve bilgisayarda oyun oynayabilmişti. Ancak, ilk denemede 'hava cebi' sorunu nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı. Neuralink, bu sorunu çözmek için yeni denemede elektrotları beynin daha derinlerine yerleştirecek.
11 Temmuz 2024

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Kasım'da aldığı bir kararla, Türkçe yüksek lisans programlarında tezlerin İngilizce yazılabilme şartını daha da esneterek, tezlerin herhangi bir dilde yazılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli görüşü, anabilim dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı şartlarına bağlı olarak, tezin dörtte birinden az olmamak üzere geniş bir Türkçe özet verilmesi kaydıyla yapılabilecek.
13 Kasım 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, iş dünyasını hedefleyen 'ChatGPT Enterprise' sürümünü piyasaya süreceğini açıkladı. Bu sürüm, kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik, sınırsız yüksek hızlı GPT-4 erişimi, gelişmiş veri analizi kabiliyetleri ve özelleştirme seçenekleri sunacak. Açıklamada, yapay zekanın çalışma hayatının her alanına yardımcı olabileceği ve ekipleri daha yaratıcı ve üretken hale getirebileceği belirtildi. İlk kullanıcıları arasında Block, Canva, Carlyle, The Estée Lauder, PwC ve Zapier gibi şirketlerin olduğu bildirildi.
28 Ağustos 2023

Bilim insanları, 10 dakikalık bir beyin taraması ile demansı, gözle görülür semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce tespit edebilecek bir yöntem geliştirdi. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Prof. Charles Marshall liderliğindeki araştırma, fonksiyonel MRI (fMRI) taramaları kullanarak beynin varsayılan mod ağındaki (DMN) değişiklikleri inceledi. Yapay zeka algoritmaları ile riskli kişileri teşhisten dokuz yıl öncesine kadar yüzde 80 doğrulukla tespit edebilen model geliştirildi. Araştırma sonuçları Nature Mental Health dergisinde yayınlandı ve daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.
8 Haziran 2024

Büyük dil modelleri olan ChatGPT'nin performansının düştüğüne dair iddialar ortaya atıldı. Bazı Twitter kullanıcıları ve ABD'deki Stanford ve UC Berkeley üniversitelerinden araştırmacılar, bu modellerin zamanla kötüleştiğini ve özellikle matematik problemlerini çözme becerisinde büyük düşüş olduğunu belirtti. Ancak, ChatGPT'nin yaratıcısı olan OpenAI şirketi, bu iddiaları reddetti.
31 Temmuz 2023

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023
İşaretlediklerim