Apple, yeni nesil dizüstü bilgisayar işlemcisi 'M3 Max' çipini test etmeye başladı. Bu çip, 16 ana işlemci çekirdeği ve 40 grafik çekirdeği içeriyor. Ayrıca, video düzenleme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirebilen 12 yüksek performanslı çekirdek ve internette gezinme gibi daha az yoğun uygulamalar için dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Apple, önümüzdeki yıl bu çipi kullanarak 'şimdiye kadarki en güçlü' MacBook Pro'yu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
8 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem Sistemi'ne beş yeni dilin eklendiğini duyurdu. İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin test işlemleri tamamlanarak canlı ortama alındı. Bakan Koca, bu yeniliği Twitter hesabından paylaştı.
26 Ağustos 2023

Silikon Vadisi start-up'ı Cerebras, yapay zeka ürünlerini desteklemek için tasarlanmış 1,8 metre boyundaki süper bilgisayarını tanıttı. Bilgisayar, şirketin özel çipleriyle çalışıyor ve bu çipler, yapay zeka için yaygın olarak kullanılan bir çipten 56 kat daha büyük. Şirketin CEO'su Andrew Feldman, bu süper bilgisayarın start-up'lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle tasarlanabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Yapay zeka ürünlerinin yüksek seviyede işlem gücü ve özel çip gerektirdiği, bu nedenle çip tedarikinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Bir Alman bira şirketi, yapay zeka tarafından hazırlanan bir tarifle bira üretti. Tarif, ChatGPT tarafından oluşturuldu ve bira ismi ile tasarımı da yapay zekadan geldi. Şirket yetkilisi, bu yeni birayı 'çığır açıcı' olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2023

California Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, beyin aktivitesini müziğe dönüştürmeyi başardı. Bu bulgular, beyin-bilgisayar arayüzlerinin daha doğal sesler üretmesini sağlayabilir. Araştırmada, 29 beyin cerrahisi hastasına bir şarkı dinletildi ve beyin aktiviteleri kaydedildi. Bu bilgiler, şarkıyı beyin sinyallerinden yeniden yapılandırmak için kullanıldı. Araştırmacılar, bu bulguların engelli insanların iletişim kurmasını sağlamak için geliştirilen beyin-bilgisayar arayüzlerine müzikal unsurların dahil edilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.
24 Eylül 2023

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Klick Labs'tan araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zekayla birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede diyabet tanısı konulabileceğini belirtti. Bu yöntemle, 6 ila 10 saniyelik ses kaydıyla diyabet tanısı konulabildiği tespit edildi. Araştırmada, 267 kişiden iki hafta boyunca günde altı kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi ve bu verilerle tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Bu modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.
19 Ekim 2023

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, artık gerçek zamanlı verilere erişim sağlayabilecek. Bu özellik, öncelikle 'premium' kullanıcılar için kullanıma açılacak ve bu kullanıcılar, sohbet robotuna güncel olayları da sorabilecek. OpenAI, bu özelliği yakın zamanda tüm kullanıcılara açmayı planlıyor.
28 Eylül 2023

Tokyo Üniversitesi'nden bir ekip, tavukların duygusal durumlarını anlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Sistem, 'derin duygusal analiz öğrenme' adı verilen ve değişen ses kalıplarına uyum sağlayabilen bir teknik üzerine kurulu. Araştırma, tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duygusal durumlarını tercüme edebildiğini gösterdi. Araştırma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.
22 Eylül 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

İsveç'te bilim insanları, laboratuvar ortamında yetiştirilen beyin hücrelerinden oluşan ilk 'yaşayan bilgisayar'ı üretti. Bu bilgisayar, 10 bin canlı nörondan oluşan mini beyinlerin dopamin dozlarıyla eğitilmesiyle çalışıyor ve geleneksel dijital işlemcilere göre milyonlarca kat daha az enerji kullanıyor. Buluş, enerji krizinin çözümüne katkı sunmayı amaçlarken, yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknolojiyle ilişkisi hakkında derin etik soruları da gündeme getiriyor.
11 Haziran 2024

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Video paylaşım platformu TikTok, kullanıcılarına metin paylaşım imkanı sağlayan yeni bir özellik ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere ses, konum ve düetlerle yanıt verebilecekler. TikTok, bu yeni özelliklerin metin gönderilerinin video veya fotoğraf gönderileri kadar etkileşim alacağını ve dinamik kalacağını belirtti. Bu ayın başında TikTok, Spotify ve Apple Music uygulamaları gibi müzik akışı hizmeti de başlatmıştı.
25 Temmuz 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yardımıyla yazılmış bir konuşma gerçekleştirdi. Frederiksen, yapay zekanın yeteneklerinin hem büyüleyici hem de korkutucu olduğunu belirtti ve yapay zekanın toplumu anlamadığımız şekillerde değiştireceğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu'nun çalışanlarına kritik işlerde ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarını kullanmamalarını tavsiye ettiği ve bilim insanlarının yapay zekanın insanlığın yok oluşuna neden olabileceği konusunda uyarıda bulunduğu bilgisi verildi.
2 Haziran 2023

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Macaristan'da yılda 35 bin kadının katıldığı meme kanseri tarama testlerinde yapay zeka kullanılarak kanserin belirtileri çok erken aşamada tespit edilebiliyor. Yapay zeka, büyük bir veri setiyle eğitilerek meme dokusundaki çok küçük değişiklikleri bile kanser gelişmeden neredeyse dört yıl önce saptayabiliyor. Bu yöntemle, mamografiler yapay zeka tarafından inceleniyor ve riskli dokular hakkında daha fazla veri üretiliyor.
28 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini desteklemek amacıyla 'Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bu proje ile kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Yapay zeka, muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileri kullanılarak merkezden yürütülmesini sağlayacak ve verimsiz harcama alanlarını tasfiye edecek. Projenin ön hazırlık çalışmalarının iki ay içinde tamamlanması ve 12 ay içinde uygulamaya geçilmesi planlanıyor.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim