Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Hazine'nin her 10 bin liralık borcunun 6400 lirası döviz cinsinden olduğu belirtiliyor. İç piyasaya 1200 lira, dış piyasaya ise 5200 lira döviz borcu bulunuyor. Hazine uzmanlarının bu durumdan vicdan azabı çektiği, bazılarının ise verilen emirleri uyguladıklarını belirttiği ifade ediliyor. Yazıda, bu borçlanma stratejisinin sonuçlarına dair eleştiriler yer almakta ve hükümetin bu konudaki tutumuna dair eleştirilere yer veriliyor.
9 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başakşehir Futbol Akademisi ve Kupa Meydanı Açılış Programında yaptığı konuşmada, spora yapılan yatırımların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirtti. Erdoğan, futbola husumet, holiganlık ve ideolojinin girmesinin sporun ruhuna zarar verdiğini vurguladı. Türkiye genelinde spor tesislerinin sayısının artırıldığını ve sporun birleştirici ruhuna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sporun finansal boyutuna da dikkat çekerek, Türkiye futbolunun günümüz şartlarına uyarlanması gerektiğini söyledi.
9 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi Eylül ayında 129,2 milyar lira açık verdi. Bu, iki ay aradan sonra bütçede yeniden açık kaydedilmesi anlamına geliyor. Eylül ayında bütçe giderleri 570,5 milyar lira, gelirleri ise 441,3 milyar lira olarak kaydedildi. Aynı dönemde faiz giderleri yıllık yüzde 113,7 artışla 70,8 milyar liraya yükseldi. Vergi gelirlerinde ise yüzde 122,6 artış yaşandı ve 386,2 milyar lira olarak gerçekleşti.
16 Ekim 2023

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan derbide yaşanan arbede nedeniyle Fenerbahçe'ye çeşitli cezalar verdi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin TL para cezası verildi. Oyunculardan Mert Hakan Yandaş beş maç, İrfan Can Eğribayat üç maç ve Jayden Oosterwolde bir maç men cezası aldı. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
23 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu tesisleri hasar gören Hatayspor, İstanbul Riva'daki eğitim tesislerinde konaklamaya başlamıştı. Ancak, İstanbul 8'inci İcra Dairesi tarafından konaklama bedeli olarak 4 milyon 944 bin TL haciz işlemi uygulandı. Hatayspor Başkan Vekili Aydın Toksöz, kulübün mali durumunun zorluğuna dikkat çekerek Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yardım talep etti. Ayrıca, Kulüpler Birliği, Hatayspor'un borcunu kapatmak için resmi görüşmelere başladı.
6 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, çirkin ve kötü tezahürat ile saha olayları nedeniyle Trabzonspor ve Adana Demirspor'a 100'er bin lira, Galatasaray ve Ankaragücü'ne ise 56'şar bin lira para cezası uyguladı. Ayrıca, Beşiktaş, Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor ve Adana Demirspor taraftarlarından bazılarının passolig kartları bloke edildi.
3 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde merkezi yönetim bütçe açığının 973 milyar 554 milyon lira olduğunu açıkladı. Bu dönemde bütçe giderleri 6 trilyon 226,6 milyar TL, bütçe gelirleri ise 5 trilyon 253 milyar TL olarak gerçekleşti. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 5 trilyon 462,6 milyar TL ve faiz dışı açık 209,5 milyar TL oldu. 2023 yılı aynı döneminde bütçe açığı 383 milyar 384 milyon TL idi.
16 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin maliyetini 255 milyar TL olarak açıkladı. Reuters'a göre iki ekonomistin hesaplamalarına göre bu maliyet, tek seferlik tazminatlar ve yıllık maaş ödemeleriyle birlikte 450 milyar TL'ye ulaşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise maliyetin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Meclise sunulan EYT teklifinde kademeli bir sistem getirilmiş ve bu durum sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
2 Şubat 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Murat Ağırel, BeinSport'un Türk futbolu üzerinden yıllardır elde ettiği kazançları eleştiriyor. Sayıştay'ın 2017 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) üzerinden yaptığı denetim raporunu temel alarak, bu kazançların detaylarını ve şeffaflık eksikliğini vurguluyor. Ağırel, özellikle Katarlı yatırımcıların bugünkü ihale sürecine nasıl katılabildiklerini sorgulayarak, mevcut durumun etik ve adil olup olmadığına dair soruları gündeme getiriyor.
20 Şubat 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak'a sportmenliğe aykırı davranışları nedeniyle toplam beş ay 12 gün hak mahrumiyeti ve 1 milyon 78 bin lira para cezası verdi. Cezalar, müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketler, soyunma odası koridorlarında hakeme yapılan eylemler, medyaya yapılan açıklamalar ve akredite edilmediği alanlarda bulunma gibi farklı gerekçelerle uygulandı.
16 Şubat 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisseleri, yılın ilk dokuz ayında yüzde 23,4 artış göstererek yatırımcısına en fazla kazandıran spor şirketi oldu. Galatasaray hisseleri yüzde 11,4 artarken, Trabzonspor ve Beşiktaş hisseleri sırasıyla yüzde 9,4 ve yüzde 40,5 oranında değer kaybetti. Fenerbahçe'nin piyasa değeri 11,2 milyar lira olarak belirlenirken, Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş'ın piyasa değerleri sırasıyla 7,2 milyar, 8,1 milyar ve 6,9 milyar lira olarak kaydedildi.
3 Ekim 2024

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Türkiye'nin 2023 yılı gelir vergisi rekortmeni, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı. Listenin ilk sırasında yer alan Bayraktar'a 1 milyar 952 milyon 680 bin 474 lira vergi tahakkuk etti. İkinci sırada Haluk Bayraktar, üçüncü sırada ise Mustafa Rahmi Koç yer aldı.
28 Ağustos 2024

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde yaşanan arbede nedeniyle Fenerbahçe'ye çeşitli cezalar verdi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin TL para cezası verildi. Oyunculardan Mert Hakan Yandaş beş maç, İrfan Can Eğribayat üç maç ve Jayden Oosterwolde bir maç men cezası aldı. Ayrıntılar daha sonra açıklanacak.
23 Mayıs 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024
İşaretlediklerim