Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamaya ilişkin davadaki dördüncü beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Pınar Selek'in ifadesinin Fransa'da alınması talebi reddedildi ve Türkiye'ye iadesi şart koşuldu. Duruşmaya çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Selek'in avukatları, daha önce alınan beraat kararlarının tekrarlanması gerektiğini savundu. Savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Selek hakkında gıyaben tutuklama kararı verdi ve iade talebinde bulundu. Bir sonraki duruşma 29 Eylül'de yapılacak.
31 Mart 2023

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda mücadele eden milli judocu Kayra Özdemir, kadınlar 78 kilo kategorisinde son 16 turunda Moğolistanlı Amarsaikhan Adiyarsuren'i yendi. Çeyrek finalde Japon Akira Sone ile karşılaşan Özdemir, son olimpiyat şampiyonu rakibini altın skorda mağlup ederek yarı finale yükseldi. Özdemir, yarı finalde İsrailli Raz Hershko ile karşılaşacak.
2 Ağustos 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, 2018 yılında yaptığı ve şirketi borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirten bir tweet nedeniyle yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde yaptığı savunmada, tweet'lerinin Tesla'nın hisse fiyatlarını etkilemediğini savundu. Yatırımcılar ise dolandırıldıklarını ve büyük maddi zararlara uğradıklarını iddia ederek Musk'tan tazminat talep ediyorlar. Davacı avukatlar, Musk'ın bilinçli olarak hareket ettiğini ve hisselerde dengesizlik yarattığını öne sürüyor.
21 Ocak 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Türk bayrağını milli boksör Busenaz Sürmeneli ve milli okçu Mete Gazoz taşıyacak. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan bu iki sporcunun bayrağı taşıyacağını duyurdu. Türkiye, Paris 2024'te 102 sporcu ile 18 farklı spor dalında temsil edilecek.
21 Temmuz 2024

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Twitter'da paylaşılan bir gönderide kendisini 'Proud Boys' isimli aşırı sağcı gruptan biri gibi gösterdiği gerekçesiyle California'dan bir kişi tarafından karalama davasıyla suçlandı. Davayı açan 22 yaşındaki Ben Brody, yanlışlıkla Proud Boys grubu üyelerinden biri olarak tanımlandığı ve Musk'ın da yorum yaptığı bir paylaşımda kendisine yönelik asılsız söylentiler yayıldığını belirtti. Brody, Musk'tan en az 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.
3 Ekim 2023

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Fransa, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde binlerce evsiz göçmeni otobüslerle Paris dışına gönderdi. Göçmenler, barınma sözlerinin tutulmadığını ve bilmedikleri sokaklarda yaşamaya zorlandıklarını belirtiyor. Paris ve çevresinde yaklaşık 100 bin evsiz bulunuyor ve mevcut sığınaklar yetersiz kalıyor. Bu durum, büyük spor etkinliklerinin sosyal sorunları gözler önüne sermesi açısından yeni bir örnek teşkil ediyor.
11 Temmuz 2024

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce meydana gelen patlamaya ilişkin davada sosyolog Pınar Selek'in dördüncü beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Selek'in avukatları, müvekkillerinin Fransa'da sosyolog olarak çalıştığını ve PKK/KCK etkinliğine bu sıfatla katıldığını belirtti. Mahkeme, Selek hakkındaki tutuklama kararının devamına ve duruşmanın 7 Şubat 2025'e ertelenmesine karar verdi. Selek, 25 yıldır süren dava kapsamında dört kere beraat etmiş, ancak beraat kararlarının hepsi Yargıtay tarafından bozulmuştu.
28 Haziran 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Yusuf Dikeç'in ekipman kullanmadan atış yaptığı anı gösteren görselin ticari amaçla kullanımı yasal sorunlara yol açabilir. Patent Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, bu tür görsellerin izinsiz kullanımının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olduğunu belirtti. Yalçıner, izinsiz kullanımın hem yurt içinde hem de yurt dışında hukuki işlemle sonuçlanabileceğini vurguladı.
20 Ağustos 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

Fransa'yı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda temsil edecek olan Sounkamba Sylla, başörtüsü taktığı için açılış törenine katılmasına izin verilmemişti. Fransız hükümeti ve Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, sporcunun dini sembol olarak nitelenemeyecek bir şey giymesi konusunda uzlaşmaya vardı. Sylla, açılış törenine şapka takarak katılmayı kabul etti. Bu durum, sporcular ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.
25 Temmuz 2024

ABD'li aktör Kevin Spacey, Londra'da görülen cinsel saldırı davasında tüm suçlamalardan beraat etti. 2001 ve 2013 yılları arasında dört erkekle ilgili dokuz cinsel saldırı suçlaması bulunan Spacey, suçlamaları reddetmiş ve davayı 'hükümsüz' olarak nitelendirmişti. Kararın açıklanmasının ardından Spacey ağladı ve hukuk ekibine sarılarak mahkemeye teşekkür etti. Spacey, cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
26 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları açılış resepsiyonuna davet edilmedi. Erdoğan, torununun LGBT gösterileri olacağı uyarısı üzerine gitmediğini iddia etmişti. Ancak France 24'ün haberine göre, Erdoğan'ın yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da davet edilmedi.
31 Temmuz 2024

Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya'nın, testosteron hormonu sınırlaması nedeniyle yarışmalara katılamaması üzerine başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) itirazını kabul etti. AİHM, İsviçre'nin Semenya'nın yasal haklarını koruma konusunda yeterli tedbir almadığını ve spor kariyerine yönelik müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Semenya, 2018'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) getirdiği ve testosteron seviyesi yüksek kadın sporcuların yarışlara katılabilmeleri için hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanmalarını şart koşan kurala itiraz etmiş, ancak itirazları reddedilmişti.
11 Temmuz 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim