Hatay açıklarında 20 yıl önce batan Saint Vincent bandıralı M/V Ulla Gemisi, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından ilk kez görüntülendi. Gemi, doğal bir resif haline gelmiş ve etrafında zengin bir ekosistem oluşmuş durumda. Dalış sırasında birçok deniz canlısı ve nesli tehdit altında olan türler de kayıt altına alındı. Gemi alanı koruma altında olduğu için dalış gerçekleştirilemiyor.
8 Ağustos 2024

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Paleontologlar, İspanya'nın Tenerife adasında 700 bin yıl öncesine ait, mükemmel biçimde korunmuş bir kertenkele iskeleti keşfetti. Buluntu, soyu tükenmiş dev kertenkele türü 'Gallotia goliath' olabilir. Keşif, Kanarya Adaları'nın tarih öncesi yaban hayatına ve paleoekolojisine dair değerli bilgiler sağlıyor. Gelecekteki araştırmalar, fosilin anatomik özelliklerinin ayrıntılı incelenmesine odaklanarak bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve çevresel değişiklikler hakkında daha geniş çalışmalara katkıda bulunacak.
3 Temmuz 2024

Pablo Picasso'nun Paris'te 1900 yılında yaptığı tahmin edilen 'Le Moulin de la Galette' adlı tablosunun ilk halinde bir köpek yavrusu figürü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, Guggenheim Müzesi uzmanlarının teknik analizi sırasında yapıldı. Ressamın eserdeki köpeği daha sonra karaladığı ve eserde başka değişiklikler de yaptığı belirlendi. 2023 yılı, Picasso'nun ölümünün 50'nci yılı olması nedeniyle sanatçı, New York, Paris ve Madrid'de düzenlenen altı sergiyle anılıyor.
16 Mayıs 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir 'uzay çöpü' parçası olduğunu açıkladı. Bu nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evinin çatısına düşmüş ve büyük ilgi çekmişti. NASA, nesnenin 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesine doğru hareket eden bir kargo paletine ait olduğunu ve şu anda analiz için Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunduğunu belirtti. Ev sahibi Otero, kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları sırasında Eyfel Kulesi'ne tırmanmaya çalışan 33 yaşındaki bir İngiliz vatandaşı polis tarafından gözaltına alındı. Olay sırasında Eyfel Kulesi kısa süreliğine tahliye edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kişinin kuleye tırmanırken üstsüz olduğu ve olimpiyat halkalarının üstünde yer aldığı görüldü. Fransa, 100 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarını bugün sonlandırıyor.
11 Ağustos 2024

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

İspanya'nın Los Villares şehrinde, 39 yaşındaki bir adam daha güzel fotoğraflar çekebilmek için antik mağara resimlerine su dökerek hasara yol açtı. Bu eylemi Facebook'ta paylaşan adam, tarihi esere zarar vermek suçlamasıyla soruşturma altına alındı. Mağara resimlerinin yapıldığı kireç taşında suda eriyen tuzlar bulunuyor ve suyun bu tuzları çözündürmesi resimlere kalıcı hasar veriyor.
9 Ağustos 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk insan oldu. Farritor, papirüslerdeki kömürleşmiş antik harfleri tespit eden bir yapay zeka programı geliştirdi ve 10 kadar harfi bulmayı başardı. Papirüs uzmanları, daha sonra, antik Yunanca'da imparatorluk rengi olarak kabul edilen, mor ve kızıl karışımı renk için kullanılan 'porfiro/πορφυρας' kelimesini bulmayı başardı.
23 Ekim 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir evden ziynet eşyası ve tabanca çaldığı iddia edilen ve 53 suç kaydı bulunan Gamze U. tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve güvenlik kameraları kayıtları sayesinde şüpheliyi İznik Gölü kıyısında piknik yaparken yakaladı. Şüphelinin üzerinde çalıntı tabanca ve ziynet eşyaları bulundu. Gamze U.'nun evinde yapılan aramada geçen yıl çalınan ruhsatlı tabanca da ele geçirildi ve sahiplerine teslim edildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli tutuklandı.
30 Ağustos 2024

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

Yunanistan'ın Salamis Adası'nda yürütülen arkeolojik çalışmalarda, Truva Savaşı kahramanlarından Ajax'ı tasvir eden bir kabartma bulundu. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adadaki batık bir şehirde, M.Ö. 4. yüzyıla uzanan çeşitli mermer yapıların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, su altında kalmış bir binanın da tespit edildiği duyuruldu. Salamis Adası, Homeros'un İlyada eserinde Truva Savaşı kahramanı Ajax'ın evi olarak bahsedildiği için arkeologların ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
1 Kasım 2023

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

Galler'in Powys bölgesinde, Hay-on-Wye kasabası yakınlarında bir tepede parıldayan gümüş rengi bir monolit ortaya çıktı. Yaklaşık 3 metre boyundaki bu yapı, hafta sonu yürüyüş yapanlar tarafından fark edildi. Yapının kim veya ne tarafından yerleştirildiği konusunda net bir bilgi olmaması, sosyal medyada çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Dünya genelinde benzer gizemli monolitlerin daha önce de görüldüğü ve bu tür olayların insanları hem şaşırttığı hem de meraklandırdığı belirtildi.
13 Mart 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'a ait olan ve onun kimliğinin bir parçası olarak kabul edilen siyah kunduz keçe şapka, Fontainebleau'daki Osenat müzayede evinde 1,9 milyon avroya (yaklaşık 59 milyon lira) satıldı. Şapkanın 19. yüzyıl boyunca Napolyon'un sarayının levazım subayının ailesinde kaldığı ve iyi korunduğu belirtildi. Ayrıca müzayedede Napolyon'a ait diğer eşyalar da satışa sunuldu.
19 Kasım 2023
İşaretlediklerim