ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve büyük merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir uzay çöpü parçası olduğunu açıkladı. Nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evine düşmüş ve NASA tarafından yapılan incelemeler sonucu, 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir kargo paletine ait olduğu belirlenmiştir. Ev sahibi Otero, olayda kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

İsrail'de 13 yaşındaki Yair Whiteson, babasıyla yürüyüş yaparken yaklaşık 2 bin yıllık bir Roma yüzüğü buldu. Yüzükte bilgelik ve savaş tanrıçası Minerva tasvir edilmiş. Bronzdan yapıldığı anlaşılan yüzüğün Geç Roma Dönemi'nde İsrail'e geldiği tahmin ediliyor. Yüzük, İsrail Ulusal Hazineler Dairesi'ne devredilerek Kudüs'teki Jay ve Jeanie Schottenstein İsrail Arkeolojisi Ulusal Kampüsü'nde sergilenecek.
22 Temmuz 2024

Bozburun Yarımadası'nda Helenistik Dönem'e ait Kaletepe Yazıtı keşfedildi. Yazıt, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin finansal katkılarını listeliyor ve Bozburun'un antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından bulunan yazıt, bölgenin arkeolojik ve sosyo-ekonomik geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin kültürel miras çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip.
23 Temmuz 2024

Düzce'nin Konuralp beldesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde 1800 yıllık bir büst bulundu. Büstün, İmparator Hadrian döneminde rahiplik yapmış ve antik tiyatronun sahnesini inşa ettirmiş M. Iulius Proklos'a ait olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 56 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki büst, Antoninler döneminin ayrıntılı stilini temsil ediyor. Bölgede 2019'dan beri arkeolojik çalışmalar yürütülüyor.
15 Ağustos 2024

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

Görüntüleme uzmanları, bilim insanları ve tarihçilerden oluşan bir ekip, Titanik enkazını şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı fotoğraf kaydını toplamak için yola çıktı. Bu keşif, geçen yılki OceanGate trajedisinden bu yana Titanik’e yapılan ilk ticari görev olma özelliğini taşıyor. Keşif gezisi, enkazdan bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 parça eşya çıkaran ABD’li bir şirket tarafından düzenleniyor ve iki robotik araç kullanılarak milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekilecek. Ayrıca, OceanGate denizaltısında ölen beş kişiden biri olan Paul-Henri Nargeolet anısına deniz tabanına bir plaket bırakılacak.
13 Temmuz 2024

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Galata Kulesi'nde süren onarım çalışmaları tamamlandı ve kule 25 Mayıs'ta tekrar ziyaretçilere açılacak. Restorasyon çalışmaları, hem kültürel mirası koruyacak hem de ziyaretçilere ve göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Çalışmaların profesyonel dağcılar tarafından desteklendiği belirtildi. Ziyaretçi yönetim planı çerçevesinde, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.
24 Mayıs 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin hukuki süreç devam ederken yıkımına devam ettiği eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesinde kazı sırasında tarihi çini ve tuğlalar bulundu. Bulunan tarihi malzemeler, belediye ekipleri tarafından toprakla kapatıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin Tophane gençlerinin buluşma noktası olmasını istediğini belirtmiş, ancak hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden bahçedeki çalışmaların devam ettiği görüldü. Yetimhanenin 1868 yılında inşa edildiği ve İstanbul'un önemli yapılarının kartonpiyer kalıplarının da burada bulunduğu bilgisi verildi.
5 Ocak 2023

4 bin yıllık bir kafatası üzerinde yapılan araştırmalar, eski Mısırlı doktorların kanserli lezyonları cerrahi olarak çıkarmaya çalıştıklarına dair kanıtlar ortaya koydu. İspanya, Britanya ve Almanya'dan bilim insanları, Cambridge Üniversitesi'nin Duckworth Koleksiyonu'nda saklanan iki kafatası üzerinde çalışarak, kanserli lezyonların çevresinde kesik izleri buldular. Bu bulgular, insanlık tarihinde cerrahi kanser tedavisinin belgelenmiş ilk örneği olabilir. Araştırma sonuçları, Frontiers in Medicine dergisinde yayınlandı.
31 Mayıs 2024

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

Bilim insanları, Avustralya'nın Yeni Güney Galler bölgesinde 'ekidnapus' adı verilen antik bir yaratığın fosilleşmiş çene kemiği parçalarını keşfettiler. Bu yeni tür, ornitorenk ve dikenli karıncayiyenlere benzerliği nedeniyle 'Opalios splendens' olarak adlandırıldı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiller, paleontolog Elizabeth Smith ve kızı Clytie tarafından bulundu ve Avustralya Müzesi'ne bağışlandı. Araştırma ekibi, bu keşfin bölgede daha fazla kazı yapılması için fon sağlanmasını teşvik edeceğini umuyor.
16 Haziran 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı Kafkametler adlı geminin 12 kişilik mürettebatından beşinin cesedine ulaşılmış, geri kalan yedi kişi ise hala bulunamamıştır. Arama kurtarma çalışmaları karada ve denizde 17'nci gününe girmiştir. 'Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi' arama çalışmalarına destek için bölgeye ulaşmış, Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik ekipleri de arama faaliyetlerine devam etmektedir.
5 Aralık 2023

Sotheby's müzayede evinde, 1700'lerin ortalarında Çin'de imparatorluk fırınlarında üretilmiş ve Yasak Şehir'de boyanmış 11,5 cm çapındaki 'falancai' türü nadir bir porselen kase, 25,3 milyon dolara satıldı. Kase üzerinde iki kırlangıç, çiçek açan bir kayısı ve bir söğüt ağacı tasviri bulunuyor. Bu kase, çift olarak üretilmiş olup, eşinin Londra'daki British Museum'da sergilendiği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Gaziantep'te sabah saat 4.17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin etkisiyle Gaziantep Kalesi'nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar yıkıldı ve enkaz yola saçıldı. Kalenin etrafındaki demir korkuluklar çevreye dağıldı ve yanındaki istinat duvarı çöktü. Ayrıca, kalenin yanında bulunan tarihi Şirvani Camisi'nin kubbesi ile doğu duvarı kısmen çöktü.
6 Şubat 2023

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023
İşaretlediklerim