Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Meksika'nın Sinaloa eyaletinde bir çift tarafından düzenlenen cinsiyet açıklama partisi için kiralanan Piper PA-25 Pawnee tipi küçük uçak, pembe toz bıraktıktan sonra ani manevra sonucu düştü. Kazada pilot hayatını kaybetti. Parti katılımcıları ise kazayı fark etmeyerek eğlenmeye devam etti. Cinsiyet açıklama partileri son dönemde popüler hale gelmiş ancak bu tür partilerde yaşanan kazalar da gündeme gelmiştir.
4 Eylül 2023

Guyana ordusuna ait ve içinde 7 kişinin bulunduğu bir GDF Bell-412 tipi helikopter, Venezuela sınırına yakın, ihtilaflı Esequibo bölgesinde kayboldu. Genelkurmay Başkanı Omar Khan, kötü hava şartlarına dikkat çekerek helikopterin kayboluşunun Venezuela saldırısı sonucu olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirtti. Arama çalışmaları başlatıldı, ancak Venezuela tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık konusudur.
7 Aralık 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

Brezilya'nın güneyindeki Blumenau kentinde Cantinho Bom Pastor isimli bir kreşe silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda dört çocuk hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere üç çocuk yaralandı. Saldırgan, olayın ardından silahıyla birlikte polise teslim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, saldırıyı Twitter üzerinden 'canavarlık' ve 'kabul edilemez bir nefret' olarak nitelendirdi.
5 Nisan 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

Slovenya Başbakanı Robert Golob, ülkede son günlerde meydana gelen selin neden olduğu hasarın 500 milyon avroyu aşabileceğini belirtti. Golob, ülkenin tarihinin en kötü doğal afetiyle karşı karşıya olduğunu ve ülkenin üçte ikisinin ani sellerden etkilendiğini ifade etti. Altyapı, ev ve işyerlerinin hasar gördüğü, vatandaşların helikopter ve botlarla tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca, sel nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
5 Ağustos 2023

Ekvador'da 20 Ağustos'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Fernando Villavicencio, başkent Kito'da bir seçim çalışması sırasında silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Villavicencio'nun arabasında saldırıya uğradığı ve silahlı saldırganlar tarafından başına üç el ateş edilerek öldürüldüğü belirtildi.
10 Ağustos 2023

Şili'nin Cobquecura kenti yakınlarında 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 111 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Şili Üniversitesi Ulusal Sismoloji Merkezi tarafından rapor edilen bu deprem, Maule, Biobio ve O’Higgins kentlerinde de hissedildi. Deprem sonucunda herhangi bir can veya mal kaybı bildirilmedi.
31 Mart 2023

Brezilya'nın batı kesimindeki Amazon ormanlarına düşen küçük bir uçakta bulunan 12 kişi hayatını kaybetti. Kazada, 1 bebeğin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Uçağın bağlı olduğu şirketten yapılan açıklamada, uçağın yere çakıldıktan hemen sonra alev aldığı bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
30 Ekim 2023

Brezilya'nın güney bölgesinde etkili olan tropikal kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybetti. Bölge Valisi Eduardo Leite, 20'den fazla kasabada acil durum ilan ettiklerini ve 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Kasırganın etkili olduğu 60 kasabada şiddetli rüzgar ve seller nedeniyle nehirlerin taştığı ve arama kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğü bildirildi.
6 Eylül 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 54'e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, askeri helikopterler de kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı oluyor. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, şubat ayı boyunca beklenen yağış miktarının 24 saat içinde düştüğünü ve büyük zarar olduğunu bildirdi. Afet nedeniyle bin 815 kişi evsiz kalmış ve 3 bin kişi tahliye edilmiştir.
25 Şubat 2023

Şili Yüksek Mahkemesi, 2010 yılında San Jose bakır ve altın madeninde meydana gelen göçükte 69 gün mahsur kalan 33 madenciden 31'ine toplam 1,4 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Madenciler, devlet kurumlarının güvenlik hükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia etmişti. Mahkeme kararına göre, 31 madenciden her birinin 48’er bin dolar manevi tazminat alacağı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

Kolombiya'da 1 Mayıs'ta kaybolan ve dün enkazı bulunan küçük uçaktaki dört çocuk, zorlu arama kurtarma çalışmaları sonucunda sağ olarak bulundu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bulunan çocukların ülke için büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. 13, 9, 4 yaşlarındaki çocuklar ve 11 aylık bir bebek, 17 gün boyunca ormanda nasıl hayatta kaldıkları hakkında detay verilmeden kurtarıldı. Enkazda bulunan diğer üç kişinin ise hayatını kaybettiği tespit edildi.
18 Mayıs 2023

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, Malatya-İstanbul seferini yapan Kayısı Kent Turizm şirketine ait bir yolcu otobüsü şarampole devrildi. Kazada dört kişi hayatını kaybetti ve 24 kişi yaralandı. Yaralılardan üçünün durumu ağır. Olay yerine sağlık, itfaiye, AFAD, UMKE, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Otobüs şoförü M.K. gözaltına alındı.
29 Ocak 2023
İşaretlediklerim