CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi olayında iktidarı dolaylı olarak suçlayarak, 'hapisten çıkarılan çetelere öldürtüldüğünü' iddia etti. Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş, soruşturma kapsamında altı kişi tutuklanmış, ancak tetikçi henüz yakalanamamıştı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ve videoda, ülkeyi mafyalara ve çetelere bırakmayacaklarını, Sinan Ateş'in ailesinin adalete kavuşacağını belirtti ve herkesi uyardı.
4 Ocak 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle yaşanan sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 46'ya çıktı. Eyalet yetkilileri, 40 kişinin hala kayıp olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Eyalet Sağlık Departmanı, hastanelerde tedavi gören 7 kişinin durumunun ciddi olduğunu bildirdi. Ayrıca, yaklaşık 2 bin 500 kişi okul ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan geçici barınma alanlarında kalmaktadır.
22 Şubat 2023

Kolombiya'nın Amazon bölgesinde 1 Mayıs'ta düşen tek motorlu Cessna 206 tipi uçaktaki dört çocuk, 40 gün sonra sağ olarak bulundu. Uçakta bulunan üç yetişkinin cansız bedenlerine daha önce ulaşılmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında köpeklerin meyve kabuklarını takip ettiği ve çocukların ağaç yapraklarından yaptıkları barınakların izlerinin sürüldüğü belirtildi. Çocukların, bölgede yaşayan kabilelerin yardımıyla hayatta kalmış olabileceği düşünülüyor.
10 Haziran 2023

Gaziantep merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerin AKP'li belediye başkanları ve valileri ile görüşmeler yaparken, CHP'li belediye başkanları Lütfü Savaş ve Zeydan Karalar'ı başlangıçta aramadı. Sosyal medyada bu duruma tepkiler üzerine Erdoğan, CHP'li Karalar'ı da arayarak bilgi aldı. Deprem sonucunda açıklanan ilk verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 98 yaşında hayatını kaybetti. 2006-2015 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yapan Napolitano, bir süredir tedavi gördüğü klinikte yaşamını yitirdi. Napolitano, İtalya Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış ve 2013 yılında bir kez daha cumhurbaşkanı seçilerek, Cumhuriyet ile yönetilen İtalya’da bu göreve ikinci kez seçilen ilk isim olmuştu. Napolitano, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek veren İtalyan siyasilerden biriydi.
23 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde ölenlerin sayısının 43 bin 556'ya çıktığını, 10 AFAD personelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam 7 bin 930 artçı sarsıntı yaşandığını, Hatay'da iki bina dışında arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ifade etti. Yaklaşık 313 bin çadır kurulduğunu ve iki ay içinde 100 bin konteynerin tamamlanacağını söyledi. Hasar tespit oranının %75-80 arasında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya yıkılması gerektiğini, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını aktardı. Soylu, depremin büyüklüğünü abartmakla suçlanmasına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Şubat 2023

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, enerji sektöründe yolsuzluk iddiaları üzerine 7 Kasım'da istifa etti. Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, meclisi feshetme ve 10 Mart'ta erken seçime gitme kararı aldı. Cumhurbaşkanı, siyasi partilerin liderleri ve Devlet Konseyi ile görüşmeler yaptıktan sonra bu kararı verdi. İktidardaki Sosyalist Parti'nin başka bir adayı başbakan yapma önerisi kabul edilmedi. Costa ve bazı kabine üyeleri, lityum ve yeşil hidrojen projeleriyle ilgili yolsuzluk, yalan söyleme ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla soruşturma altında.
10 Kasım 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planında Sierra Nevada (SNC) şirketiyle çalışacaklarını belirtmesi, iktidara yakın Sabah gazetesinin şirketi 'ABD'li' olarak tanımlamasına yol açtı. Daha önce 'milli' olarak tanıtılan SNC, Eren Özmen ve Fatih Özmen tarafından yönetilmekte. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasına tepki gösterdi ve Sabah gazetesi de bu tepkiyi haberleştirdi.
28 Nisan 2023

ABD, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Peru devlet başkanı Alejandro Toledo'yu Peru'ya iade etti. Toledo, Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne gönderildi ve burada 18 ay önleyici hapis cezası çekecek. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten aldığı iddia edilen 30 milyon dolardan fazla rüşvet nedeniyle Peru'da 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Toledo, 2019'da ABD'de gözaltına alınmış ve Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine alınmıştı.
24 Nisan 2023

Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde 14 kişi hayatını kaybetti, beş kişi kayboldu. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte selin vurduğu Şanlıurfa'ya gitti. Kılıçdaroğlu, afet yönetimindeki eksiklikleri eleştirerek, görevini yapmayıp ölümlere yol açan kişilere 'Güle güle' demek zorunda olduklarını söyledi. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar hükümetin istifasını talep etti.
15 Mart 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

Peru Kongresi, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak 'istenmeyen kişi' ilan etti. Karar, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 11'e karşı 1 oyla kabul edildi ve genel kurulda tartışılacak. Lopez Obrador, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi eleştirerek eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin görevi gasp ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini açıklamıştı.
23 Mayıs 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi, Ulusal Kongre'de yapılan oylamada 54 lehte, 68 aleyhte ve 2 çekimser oy ile reddedildi. Bu, beş gün içinde ikinci kez reddedilen bir talepti. Ülkede devam eden hükümet karşıtı protestolar sırasında 64 kişi hayatını kaybetti ve 1700'den fazla kişi yaralandı. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
2 Şubat 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada'da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi. Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel nedeniyle kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, dört kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
5 Eylül 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan bu yana devam eden şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 48'e çıktı. Eyalet yetkilileri, 36 kişinin daha arandığını ve yaklaşık 3 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Arama kurtarma çalışmaları şiddetli yağışlar nedeniyle zorlukla yürütülüyor.
23 Şubat 2023

Brezilya'nın Rio de Janeiro, Sao Paulo ve Bahia eyaletlerinde polis, uyuşturucu çetelerine karşı baskınlar düzenledi. Rio de Janeiro'da çıkan çatışmada 10 kişi öldü, aralarında bir çete liderinin de bulunduğu belirtildi. Sao Paulo'da beş gün süren Kalkan Operasyonu'nda 16 kişi, Bahia eyaletinde ise 19 şüpheli öldü. Operasyonlar sonucunda 58 kişi gözaltına alındı ve 385 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.
3 Ağustos 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, kara para aklama ve yasa dışı zenginleşme suçlamaları nedeniyle mahkemeye çıkarılacak. Bu soruşturma, Nicolas Petro'nun eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez'in iddiaları üzerine başlatıldı. Vasquez, eski kocasının uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla bağış aldığını iddia etmişti. Nicolas Petro, seçim kampanyası parasından babasının haberinin olmadığını belirtmişti.
26 Eylül 2023

Peru'da, El Nino hava olayının yol açtığı olumsuz etkiler sebebiyle 18 bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Ulusal Acil Durum Operasyonları Merkezi, yıl sonuna kadar şiddetli yağışların beklendiğini ve bu sebeple acil eylem planının uygulanacağını duyurdu. OHAL ilan edilen bölgeler arasında Amazonas, Ancash, Arequipa ve diğerleri bulunuyor. Peru'da daha önce yaşanan şiddetli yağışlar sonucu 8 Şubat'ta 40 kişi hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim