Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda bulunan Marawi kentindeki Mindanao Devlet Üniversitesi'nde pazar ayini sırasında bir patlama oldu. Patlamada dört kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
3 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu enkaz altında kalan Hatayspor futbolcusu Christian Atsu'nun menejeri Nana Sechere, kurtarma çalışmalarının aşırı yavaş ilerlediğini ve Hatayspor'un bu çalışmalara destek vermediğini ifade etti. Hatayspor Sportif Direktörü Taner Savut ile birlikte göçük altında kalan Atsu'nun durumu hakkında çelişkili bilgiler mevcut. Sechere, Atsu'nun odasının tam yerini ve kişisel eşyalarını bulduklarını, ancak termal kameralarla tespit edilen yaşam belirtilerini doğrulamanın mümkün olmadığını belirtti.
14 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde meydana gelen silah kazası sonucunda bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu. 2018'de başlatılan Zeytin Dalı Harekatı ile Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'i kontrol altına almıştı. Silah kazası sonucu Piyade Sözleşmeli Er Onur Özbek yaralanarak hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
5 Kasım 2023

Haiti'de çetelerin saldırıları sonucu öldürülen 10'dan fazla güvenlik gücü üyesinin ardından polisler, Başbakan Ariel Henry'nin özel konutuna taşlı ve molotofkokteyli saldırılar düzenledi. Başbakan Henry, Arjantin'den döndüğünde polislerin protestosu nedeniyle havalimanında mahsur kaldı ve yoğun güvenlik önlemleri altında konutuna götürüldü. Ülkede Nisan 2022'den bu yana silahlı grupların çatışmaları sonucu 500'den fazla kişi öldü ve 3 bini aşkın kişi evlerini terk etti. Haiti'de son bir yılda suikast, deprem, enflasyon, kolera ve şiddet olayları toplumsal huzursuzluğu artırdı.
27 Ocak 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

Panama'da, hükümetin bir Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto eden çevrecilere yönelik silahlı saldırıda iki öğretmen öldürüldü. Protestocular, 20 Ekim'den bu yana anlaşmanın devlete zarar verdiği ve çevreye ciddi zararlar neden olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto ediyorlar. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Protestolar nedeniyle Panama'nın turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında milyonlarca dolar kaybettiği belirtiliyor.
9 Kasım 2023

Denizli'nin Çardak ilçesinde, henüz kimliği belirlenemeyen bir yolcu otobüsü ile ters yönden gelen bir TIR çarpıştı. Kazada, otobüsteki bir yolcu ve TIR sürücüsü hayatını kaybetti. Altı yaralı hastaneye kaldırıldı. TIR şoförünün kaza öncesinde yaklaşık altı kilometre ters şeritten ilerlediği iddia edildi.
21 Haziran 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1459 kişiden 140'ına süresiz önleyici gözaltı kararı aldı. Bu kişiler, kamu malına zarar vermek, demokratik hukuk üstünlüğünü şiddetle ortadan kaldırmak ve darbe girişimi suçlarından yargılanacaklar. Bolsonaro destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak düzenlenen protestolarda ulusal kongre, devlet başkanlığı sarayı ve yüksek mahkemeyi basmışlardı. Gözaltına alınanların sayısı 1800'e ulaşmış ve Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanı olarak yemin etmişti.
19 Ocak 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan toprak kayması sonucunda 23 kişi öldü, 67 kişi kayboldu ve 38 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, bölgedeki dağda oluşan çatlakların heyelanı tetiklediği belirtildi.
1 Nisan 2023

Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Birleşik Arap Emirlikleri'nde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 79 yaşında olan Müşerref, amiloidoz hastalığı nedeniyle kalp ve karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyordu. 1999 yılında darbe ile iktidara gelen ve 2001'de cumhurbaşkanı olan Müşerref, 2007'de anayasayı askıya alarak olağanüstü hal ilan etmişti. 2019'da anayasayı ihlal ve vatana ihanet suçlarından idam cezasına çarptırılmış, ancak cezası henüz infaz edilmemişti.
5 Şubat 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sonrasında eski adalet bakanı Anderson Torres için tutuklama kararı aldı. Torres, başkent Brasilia'nın güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkiliyken, gerekli güvenlik önlemlerini almamakla suçlanıyor. Görevden alınan Torres, baskın sırasında ABD'de olduğunu ve Brezilya'ya dönerek adalete teslim olacağını açıkladı. Yargıç Alexandre de Moraes ayrıca askeri inzibat yöneticisi Fabio Augusto Vieira'nın da tutuklanmasını talep etti.
11 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) eski genel başkanlarından Deniz Baykal, 84 yaşında hayatını kaybetti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal'ın vefat haberini sosyal medya üzerinden duyurdu. Baykal, daha önce beyin rahatsızlığı nedeniyle sağlık sorunları yaşamış ve son günlerde durumunun kötüleştiği bilgisi paylaşılmıştı. Deniz Baykal, yedi dönem Antalya milletvekilliği yapmış ve çeşitli hükümetlerde bakanlık görevlerinde bulunmuştu.
11 Şubat 2023

Erzincan-Sivas kara yolunda bir minibüsün şarampole devrilmesi sonucunda dört kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı. Kaza, Sakaltutan Geçidi mevkisinde meydana geldi. Olay yerine sağlık, jandarma, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Minibüsteki kişilerin İstanbul'dan Erzurum'a dönen akrabalar olduğu belirtildi.
9 Temmuz 2023

Filipinler'de bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri, yanlış adres verilmesi ve şiddetli yağış nedeniyle trafiğe takılarak olay yerine geç ulaştı. Yangın sırasında fabrikanın en üst katından atlayarak kurtulan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
31 Ağustos 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletine bağlı Osasco ve San Andre kentlerinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde üç kişi yaşamını yitirdi. Sivil Savunma, bazı evlerin sular altında kaldığını ve hızı saatte 100 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle yüzlerce ağacın devrildiğini bildirdi. Ayrıca, şiddetli fırtınanın bir hastanenin elektrik tesisatında kısa devreye yol açması sonucu çıkan yangın nedeniyle hastaların başka yerlere nakledildiği belirtildi. Bu yıl Brezilya'nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen sellerde 100'e yakın kişi hayatını kaybetti.
4 Kasım 2023

Nepal'de 72 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı düştü ve yardımcı pilot Anju Khatiwada hayatını kaybetti. Khatiwada'nın eşi, 2006 yılında Yeti Havayolları'na ait bir uçağın düşmesi sonucu ölmüştü. Anju Khatiwada, eşinin ölümünden sonra sigortadan aldığı parayla pilotluk eğitimini tamamlayarak pilot olmuştu. Kazadan şu ana kadar kurtulan olmadığı ve Khatiwada'nın cesedinin kimliği henüz tespit edilemediği bildirildi.
16 Ocak 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brasilia'daki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenleyerek içeri girdi. Olaylara müdahale emri veren mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Lula, eylemlerin arkasında Bolsonaro'nun olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını belirtti.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim