Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 filmden üçü seyirciyle buluştu. Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' adlı filmi, Fikret Reyhan'ın 'Cam Perde' adlı filmi ve Malik Isasis ile Esra Saydam'ın 'Öte' adlı filmi festivalde gösterildi. Filmler, aile draması, kadına şiddet ve bir kadının Türkiye'deki yolculuğu gibi konuları ele alıyor.
20 Eylül 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etti. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Dizdar'ın bu konuşmasını eleştirerek, önce ülkesine saygı duyması gerektiğini ve ancak o zaman tebrik bekleyebileceğini ifade etti. AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı da Dizdar'ı hedef alarak konuyu PKK ile ilişkilendirdi.
28 Mayıs 2023

2015 yılında Mersin'in Tarsus ilçesinde evine gitmek üzere bindiği minibüste kaçırılarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hayatı film oluyor. Cinayet, Türkiye'deki kadın cinayetleri açısından dönüm noktası olmuş ve ülke genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu. Filmin yönetmeni ve senaristi Seçil Çelebi ile yapımcısı Mahmut Şirin, filmin hazırlıklarının yakında başlayacağını belirtti. Film, Duru Film Yapım tarafından çekilecek.
5 Ekim 2023

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

76. BAFTA Ödülleri'nde 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tören sırasında, Türkiye ve Suriye'deki deprem kurbanları anıldı ve birçok sanatçı, Cate Blanchett'in ricası üzerine mavi kurdele takarak depremzedelere destek mesajı gönderdi. 'Aftersun' filminin senaristi ve yönetmeni Charlotte Wells, ödül konuşmasında Türk ekibe teşekkür etti. Diğer ödül kazananlar arasında 'The Banshees Of Inisherin', 'Navalny' ve 'Guillermo Del Toro’s Pinocchio' gibi yapımlar yer aldı.
20 Şubat 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

AKP'li eski vekil Metin Külünk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'un, Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu seçilen Merve Dizdar'ı tebrik etmesini eleştirdi. Külünk, Pervin Ersoy'un sosyal medya üzerinden yaptığı tebrik paylaşımını, 'CHP'li bir vekilin eşi gibi' diyerek kabul edilemez bulduğunu ifade etti. Merve Dizdar, festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış ve ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmişti. Dizdar'ın bu konuşması AKP'li çevreler tarafından eleştirilmişti.
29 Mayıs 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, ödül töreninin ardından Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanacağı belirtilen Dizdar, havalimanından direkt olarak oy kullanacağı okula gitti. Oy kullanmak üzere gittiği Kadıköy Lisesi'nde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Dizdar, ödül kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.
28 Mayıs 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Gazze konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilen ve yeni filmi boykot edilmesi çağrısında bulunan Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan'a Twitter üzerinden küfür içeren bir yanıt verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un Gazze'deki duruma duyarsız kaldığını iddia ederek, onun filmlerini izlememe ve korsan yollarla izleme çağrısında bulunmuştu. Demirkubuz ise hislerini sorgulayan herkese ve boykot çağrısına sert bir dille karşılık verdi. Kılıçarslan, Demirkubuz'un bu yanıtına hukuki yollara başvuracağını belirtti.
23 Kasım 2023

Bu hafta sinemalarda altı yeni film vizyona girdi. Bunlar arasında Grammy ödüllü şarkıcı Taylor Swift’in ABD’de rekorlar kıran turne filmi ve Altın Palmiye ödüllü 'Bir Düşüşün Anatomisi' bulunuyor. Ayrıca, Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919', korku türündeki 'Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece', Mısır yapımı 'Yüz Yüze' ve yerli korku filmi 'Zir-i Cin 2' de vizyona giren filmler arasında.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim