Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta, Tom Hanks'in başrolünde olduğu 'Hayata Röveşata Çeken Adam', Michael B. Jordan'ın hem başrolde hem de yönetmen koltuğunda olduğu 'Creed III: Efsane Devam Ediyor', Akira Kurosawa'nın senaryosundan uyarlanan 'Yaşamak', Tony Gatlif'in yönettiği 'Tom Medina', animasyon filmler 'Kaptan Porsuk: Kayıp Hazinenin Peşinde' ve 'Fındıkkıran ve Sihirli Flüt' olmak üzere toplam yedi film izleyiciyle buluşuyor. Filmler, farklı türlerdeki hikayeleri ve tanınmış oyuncularıyla dikkat çekiyor.
3 Mart 2023

Ece Bağcı, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filminde canlandırdığı 'Sevim' karakteriyle Chicago Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yardımcı kadın oyuncu' ödülünü kazandı. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, uluslararası festival yolculuğunu sürdürüyor.
25 Ekim 2023

Kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan Neslican Tay'ın yaşam öyküsünü konu alan 'Demir Kadın: Neslican' filminin fragmanı yayınlandı. Film, 27 Ocak'ta sinemalarda gösterime girecek. Filmin senaryosunu Nalan Merter Savaş yazarken, yönetmen koltuğunda Özgür Bakar oturuyor. Başrolde Naz Çağla Irmak'ın yer aldığı filmde, birçok tanınmış oyuncu da rol alıyor.
3 Ocak 2023

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt', Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' dahil iki ödül kazandı. Film, daha önce 80'inci Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazanmıştı. 'Yurt', 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Ahmet, babasının zoruyla bir dini yurda yerleştirilir ve bu durumun getirdiği çaresizlik, izolasyon ve baskılarla karşılaşır.
8 Ekim 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Kayhan Yıldızoğlu, yaşlılığa bağlı doğal sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kızı Sibel Yıldızoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre, Yıldızoğlu'nun cenazesi Pazartesi günü öğlen namazında Levent'ten kaldırılacak ve Feriköy'de annesinin yanına defnedilecek. Yıldızoğlu, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda uzun yıllar sahne almasının yanı sıra, 180 filmde rol alarak Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.
9 Mart 2024

Film platformu MUBI'nin Kasım seçkisinde öne çıkan filmler arasında Anthony Hopkins'li 'Baba', Cannes'da prömiyerini yapan ilk Pakistan filmi 'Joyland' ve 2022 Venedik Jüri Büyük Ödülü'nün sahibi 'Saint Omer' bulunuyor. Ayrıca Aki Kaurismäki'nin 'Kibritçi Kız', Laura Poitras'ın 'Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri', Saim Sadiq'ın 'Joyland', Florian Zeller'in 'Baba' ve Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmleri de seçkide yer alıyor.
25 Ekim 2023

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi, 95'inci Akademi Ödülleri'nde yedi dalda Oscar kazanarak toplam ödül sayısını 343'e yükseltti. Film, Çinli-Amerikalı bir göçmenin evrenler arası maceralarını konu alıyor ve başrollerinde Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis yer alıyor. Düşük bütçeyle yapılan film, gişede büyük bir başarı elde etti ve çeşitli festivallerde övgüler ve ödüller topladı. Film ayrıca felsefi kavramları ve Asyalı-Amerikalı kimliği temalarını da işliyor ve Netflix'te izlenebiliyor.
13 Mart 2023

31. Adana Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan yapacak. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve oyuncular Demet Akbağ ile Uğur Polat'a onur ödülü verilecek. Nuri Bilge Ceylan, daha önce Cannes Film Festivali'nde 'Bir Zamanlar Anadolu'da' ile Büyük Ödül ve 'Kış Uykusu' ile Altın Palmiye kazanmıştı. Yönetmenin son filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ise vizyon gösteriminin ardından Netflix'te izleyiciyle buluşmuştu.
12 Ağustos 2024

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

ABD'deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 95'inci Oscar adaylarını açıkladı. 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi 11 dalda aday gösterildi. Bu olay vesilesiyle, Oscar tarihinde en çok ödül kazanan filmler listesi paylaşıldı. Listede 'Titanik', 'Ben Hur' ve 'Yüzüklerin Efendisi' gibi filmler 11'er Oscar ile öne çıkarken, 'Batı Yakası Hikayesi' 10 Oscar ile ve diğer bazı filmler 9 ve 8 Oscar ile anıldı.
26 Ocak 2023

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sansür tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret etti. Bu ziyaret, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ziyaretin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılması ve bu durumun sansür olarak değerlendirilmesi tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Bakan Ersoy, Ceylan'la sinema sektörünün ulusal ve uluslararası başarılarını artırmak için değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim