İYİ Parti tarafından Uygur Türklerinin sorunlarının araştırılması için meclise sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, daha önce de benzer önergelerin reddedildiğini belirtti ve iktidarın Uygurların yaşadığı zulme sessiz kaldığını ifade etti. HDP ve CHP de önergeye destek vererek iktidarın sessizliğini eleştirdi.
19 Ocak 2023

Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini öne sürdü. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu maddeye tabu gibi bağlı kalınamayacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet temsilcileri Arınç'ın bu önerisine sert tepki gösterdi. Arınç ise kendisinin tarafsız bir konumda olduğunu ve AKP'nin işine yarayacak bir öneride bulunmadığını savundu.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve CHP, İYİ Parti ve HEDEP'li dokuz milletvekiline ait toplam 11 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale edildi. Aralarında Berdan Öztürk ve Onur Düşünmez'in ikişer dosyasının da olduğu fezlekeler, ilgili komisyon tarafından incelenecek.
27 Kasım 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, 31 Ocak'ta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke hazırlanmıştı. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı almıştı. Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanmıştı.
25 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yerel seçimler için iş birliği teklif ettiği, bu teklifin İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda görüşüldüğü ve İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu tarafından reddedildiği açıklandı. İYİ Parti, 81 ilde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı aldı.
4 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 14 Ekim'de Meclis'ten geçirilen ve 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasasının 29'uncu maddesinin iptali için yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Bu madde, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi yayma suçunu düzenliyor ve bu suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bazı gazeteciler bu madde kapsamında tutuklandı veya soruşturmaya uğradı.
8 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamasını 'sivil darbe girişimi' olarak nitelendirdi ve halkı bu duruma karşı düzenlenecek mitinge katılmaya çağırdı. CHP, TBMM'yi 9 Ocak'ta olağanüstü toplantıya çağırma ve 14 Ocak'ta Ankara Tandoğan Meydanı'nda 'Sahip çıkıyoruz' sloganıyla miting düzenleme kararı aldı. Özel, bu durumun Türkiye'nin anayasal düzenine yönelik bir tehdit olduğunu ve herkesi anayasaya sahip çıkmaya davet etti.
4 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karşı çıkarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'anayasal düzene karşı kalkışma girişimi' olarak değerlendirdi ve derhal bastırılmasını istedi. Özel, bu gelişmeler üzerine partisinin Meclis grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.
8 Kasım 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını kabul etmeyerek, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına çağrıda bulundu. Akşener, dört ay önce de Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylıklarına destek vereceklerini ifade etmişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, bir partinin başka bir partinin iç işlerine karışmaması gerektiğini belirtti.
3 Mart 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adını alarak bugüne kadar gerçekleştirdiği 11 toplantının bilançosunu açıkladı. Toplantılar sonucunda altı komisyon kuruldu ve çeşitli konularda çalışmalar yapıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ve anayasa değişiklikleri gibi önemli metinler kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca, seçim güvenliği ve ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gibi konularda da komisyonlar kurularak çalışmalara başlandı.
30 Ocak 2023

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde hazırlanan raporları tamamladı. Üç milletvekili, Meclis genel kurulunda sözlü savunma yapabilecek veya başka bir milletvekili tayin edebilecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan hakaret ve Aydeniz bir polise tokat atma suçlarından fezlekeler hazırlanmıştı. Komisyonun kararı Meclis onayına sunulacak.
22 Mart 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir öneri sundu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kamu bankalarının AKP tarafından nasıl yönetildiğini eleştirdi ve ekonomik duruma dair olumsuz göstergeleri dile getirdi. Ancak, CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin grup önerisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Nisan 2023

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis üyesi Yunus Emre, vatandaşlığa kabul edilenlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Emre, Türk vatandaşlığının doğumla ve sonradan olmak üzere iki türlü mümkün olduğunu belirtti. 2017'de yapılan düzenlemeyle yabancılara mülk satışı yoluyla vatandaşlık hakkının verilmesinin sağlandığını, ancak bu durumun güvenlik ve kamu düzeni sorunu yarattığını ifade etti.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim