Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracına karşı açtığı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, ihracın hukuka uygun olduğunu belirtti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve sonrasında partiden ihraç edilmişti. İhraç kararının ardından Özcan, kararı yargıya taşıyacağını duyurmuştu.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içinde yükselen değişim talepleri ve istifa çağrıları üzerine bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, partinin yetkili kurullarının bu konuda karar vereceğini ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da genel başkan adayları arasında olduğu ve 'değişim' mesajı verdiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, parti içi sürecin devam ettiğini ve kararın parti meclisi ve MYK'da yapılacak incelemeler ve tartışmalar sonucunda verileceğini söyledi.
1 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın toplantısında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşılması' konusu ele alındı. CHP'liler bu durumu Twitter üzerinden olumlu mesajlarla karşılarken, İYİ Partililerin tepkileri ve endişeleri de sosyal medyada kendini gösterdi. İYİ Parti'nin başından beri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu bilinmekteydi. 6 Mart'ta yapılacak olan nihai açıklama öncesinde, diğer dört parti CHP liderinin adaylığına daha yakın bir duruş sergiliyor. İYİ Parti'den farklı sesler yükselirken, partinin Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır'ın yaptığı ve daha sonra sildiği bir paylaşım dikkat çekti.
2 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), parti programında değişiklikler yapma kararı aldı. Bu süreçte, toplumsal gruplardan, sivil toplum örgütlerinden ve partililerden görüşler alınacak. Ayrıca, CHP'nin web sitesine eklenecek bir bölümle görüş ve öneriler toplanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, program değişikliği için bir çağrı metni yayımladı. Metinde, dünya ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çeşitli krizler ve değişimler ışığında, CHP'nin yeni bir parti programı hazırlama ihtiyacı olduğu belirtildi.
5 Ağustos 2023

CHP'deki değişim ve yenilenme tartışmaları, partinin üye ve delege yapısını da etkiliyor. Partinin mevcut yapısında üye ve delege yapısı büyük sorunlar olarak öne çıkıyor. Ayrıca, örgütlerde 'metal yorgunluğu' baş gösteriyor. Değişim ve yenilenme tartışmaları, partinin genel merkezinde karşılık buluyor. Ancak, bu tartışmaların partinin üye yapısını kapsayıp kapsamayacağı belirsiz. Üyeler, milletvekili ve belediye başkanı adaylarını belirleme hakkına sahip olacakları bir ön seçim olasılığı da var.
7 Ağustos 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantısını terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından yaşanan tartışmalar devam ederken, CHP üyelerini genel merkez önünde toplanmaya davet etti. Saadet Partisi'nde yapılacak millet ittifakı toplantısından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması bekleniyor. Akşener'in toplantıya katılmayacağı önceden bildirilmişti. CHP, üyelerine akşam saatlerinde toplanma çağrısında bulunurken, genel merkez önünde platform kurulumuna başlandı.
6 Mart 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava kapsamında, HDP'nin savunmanın seçimler sonrasına bırakılması talebi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, HDP yetkililerinin 14 Mart'ta yapılması planlanan sözlü savunmayı 11 Nisan'a ertelemişti. Ayrıca, HDP'nin Hazine yardımına ilişkin itirazı kabul edilerek hesaplardaki blokaj kaldırılmıştı.
22 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener, altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme sonrasında, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri Twitter'da birlik ve sakinlik mesajları yayınladılar. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, sakin olunması gerektiğini belirtirken, CHP İstanbul Milletvekili Aytuğ Erdoğdu ve M. Akif Hamzaçebi, partiler arasındaki dayanışmanın önemini vurguladı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen'in İYİ Parti'ye yönelik davetinin yanlış anlaşıldığını ve İYİ Parti'nin toplantıya katılması durumunda sürecin devam edeceğini ifade etti.
5 Mart 2023

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, 'son siyasi gelişmeler ışığında' partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ancak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşme sonrasında istifasını geri aldığını açıkladı. Bu gelişme, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından yaşanan parti içi hareketliliğin bir parçası olarak görülüyor. Daha önce İYİ Parti GİK eski üyesi Bülent Gürsoy istifa etmiş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtmişti.
5 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Engin Altay, partide değişim isteyenler arasına katılarak, önceki dönemde yürüttüğü grup başkanvekilliği görevine devam etmeme kararını ve parti içindeki yenilenme ihtiyacını dile getirdi. Altay, seçimlerde başarı elde edilemediğini ve yeni yüzlerin gelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kurultayın yerel seçimlerden önce yapılması gerektiğini savunarak, aksi takdirde partinin yerel seçimlerde gerekli heyecanı bulamayacağını ifade etti. CHP'de değişim talepleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilginin ardından daha da güçlenmiş durumda.
8 Haziran 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylıktan çekilmesi için CHP tarafından yapılan son gün teklifini reddetti. CHP'li eski devlet ve kültür bakanı Fikri Sağlar'ın da İnce ile görüştüğü ancak uzlaşıya varılamadığı bildirildi. İnce, 100 bin imzayı toplayarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti. CHP kaynakları, İnce'nin tutumu nedeniyle Kılıçdaroğlu lehine çekilmesine dair bir beklenti kalmadığını ifade etti.
6 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'İktidar İçin Değişim' sitesine gelen öneri ve yorumları paylaştı. İmamoğlu'na göre, toplum CHP'de lider ve yönetiminin değişmesini, bu değişimin hem kuşak hem vizyon ekseninde olmasını istiyor. Ayrıca toplum, gençlerin güçlendirilmesini, iletişimin güçlendirilmesini ve Atatürk ilkelerine bağlı bir tutumun öne çıkarılmasını talep ediyor. CHP'de kurultay süreci başladı ve parti meclisi ikiye ayrılmış bir görünüm veriyor.
27 Temmuz 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bir basın toplantısında, partide kararların bireysel olarak değil, yetkili kurullarda tartışılarak alındığını belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa ihtimali, Ekrem İmamoğlu ile aralarındaki iddia edilen koltuk savaşı ve kurultay tarihi hakkındaki sorulara cevap verdi. Öztrak, partinin kongre sürecini başlattığını ve takvimin en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti.
6 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'ye seçimlerle ilgili bir teklif yaptığı ancak anlaşma sağlanamadığı iddia edildi. İnce, Kılıçdaroğlu'nun kendisine herhangi bir teklif getirmediğini Twitter üzerinden açıkladı. CHP'li eski bakan Fikri Sağlar ve Grup Başkanvekili Engin Altay, İnce ile görüşmeler yapıldığını ve önerilerin kabul edilmediğini belirtti. İnce ise son açıklamasında CHP ile ilgili konuştuğunu ve kendisine teklif gelmediğini ifade etti. Bu tartışmalar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarının bölünme endişesi çerçevesinde gerçekleşiyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim