ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Gazze'de ateşkes anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtti. Biden, esirlerin eve dönmesi ve Gazze'deki savaşın kalıcı olarak sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistinlilerin acil temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Biden, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yineledi ve bölgesel tehditlere karşı işbirliği mesajı verdi.
26 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi bir basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son durumu değerlendirerek, ABD'nin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin zamanının henüz gelmediğine inandığını açıkladı. Kirby, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son oylamada Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını neden reddettiğini ve kendi tasarılarının içeriğini gazetecilere aktardı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılabilmesi için geçici bir ateşkesi savunduklarını belirtti.
20 Şubat 2024

İran, İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misilleme operasyonunun tamamlandığını ve saldırıya uğramadığı sürece yeni bir askeri harekata başlamayacağını duyurdu. Bu açıklama, iki ülke arasındaki gerilimin son dönemdeki seyrini ve potansiyel bir çatışmanın önlenmesi adına atılan adımları yansıtıyor. İran'ın bu kararı, bölgesel güvenlik ve uluslararası diplomasi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
14 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, Filistinlilerin sığındığı Refah şehrine saldırıları sürdürme kararı aldı. Bu karar, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi tarafından oy birliğiyle alındığı bildirildi. İsrail, rehinelerin serbest bırakılması ve savaş hedeflerine ulaşılması amacıyla saldırıları devam ettirme kararını açıkladı. Ayrıca, İsrail'in arabulucularla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye bir heyet göndermeye hazırlandığı ifade edildi.
6 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan Hizbullahı'nın Hayfa kenti çevresine düzenlediği roket saldırısının ardından Hizbullah'a sert mesajlar verdi. Netanyahu, İsrail'in Hizbullah'a hayal edemeyeceği darbeler indirdiğini ve mesajı almadılarsa alacaklarını belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmişti. Uluslararası toplum, bu saldırıların bölgesel bir savaşa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
22 Eylül 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Likud Partisi'nin Knesset'teki haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze saldırılarının Hamas lider kadrosunu öldürme amacıyla aylarca sürebileceğini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden savaşın bitmemesi gerektiğini ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere ilişkin olarak da Hamas'ın kabul edilemez talepleri olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 478'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Lübnanlı üst düzey bir yetkili, İsrail'in Refik Hariri Havalimanı kule frekanslarını hacklediğini ve İran'a ait bir sivil uçağı iniş yapması halinde vurmakla tehdit ettiğini açıkladı. Bu tehdit üzerine İran yolcu uçağı Lübnan hava sahasına girmeden geri döndü. Yetkili ayrıca havalimanından Hizbullah’a silah tedarik edildiği iddialarını yalanladı. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti.
28 Eylül 2024

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı İsrail’e ait üç aşamalı ateşkes taslağını olumlu bulduğunu duyurdu. Taslak, altı haftalık bir ateşkes süreci, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve kalıcı ateşkes sağlanacak. Son aşamada ise Gazze’nin yeniden inşa süreci gündeme gelecek.
1 Haziran 2024
İşaretlediklerim