Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine bir günlük yas ilan etti. Bu karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin önemini vurguluyor. Yas ilanı, Türkiye'nin İran'a olan taziye ve destek mesajı olarak değerlendiriliyor. Reisi'nin ölümü, bölgedeki siyasi dengeleri etkileyebilir.
20 Mayıs 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İran'ın nükleer programı hakkındaki açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin provokatif açıklamaların siyasi sonuçlarını düşünmesi gerektiğini ifade etti. Kenani, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah edinmenin ülkenin ulusal güvenlik doktrininde yeri olmadığını belirtti. Ayrıca, İran'ın nükleer alandaki ilerlemesini sürdüreceğini ve herhangi bir tehdide sert cevap vereceğini vurguladı. Blinken ise, İran'ın nükleer silah edinmemesi için diplomasi dışında tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.
31 Ocak 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

İsrail ve Hamas, Gazze'deki çatışmaları sonlandırmak ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakereleri yoğunlaştırdı. Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve her iki tarafın kabul ettiği teklif, altı haftalık bir ateşkes ve üç aşamalı bir süreci içeriyor. İlk aşamada Hamas, kadın sivil rehineleri serbest bırakacak ve İsrail askerleri belirli bölgelerden çekilecek. İkinci aşamada kalıcı sükunet için düzenlemeler yapılacak ve son aşamada rehineler serbest bırakılacak, beş yıllık bir yeniden inşa planı başlatılacak.
3 Mayıs 2024

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde protesto düzenlendi. Protestocular, Gazze saldırılarını protesto ederek Netanyahu'nun derhal istifa etmesini talep etti. Ayrıca, ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin takas yoluyla kurtarılması çağrısında bulundular. Protesto sırasında polislerle protestocular arasında arbede yaşandı.
4 Kasım 2023

Hizbullah, suikast sonucu ölen üst düzey komutanı İbrahim Akil'in cenazesinde İsrail'i tehdit etti. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail ile 'açık hesap savaşı' aşamasına girdiklerini ve İsrail'in dehşetten öleceğini belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmiş, Hizbullah da buna karşılık olarak İsrail'in Hayfa kentine roket saldırısı düzenlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Hizbullah'a karşı sert mesajlar verdi.
22 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim