Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı asker şirketi kurucusu Yevgeniy Prigojin'in isyanını 'sırttan bıçaklama' olarak nitelendirdi ve Rusya'nın geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. Putin, televizyondan halka seslenerek, Rusya'nın tekrar bölünmesine izin vermeyeceklerini ve halkı koruyacaklarını ifade etti. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik ateşkes ilan etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hamleyi Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemek ve Rusya'nın savaş kapasitesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve Rus askerleri ülkede kaldıkça savaşın süreceğini belirtti.
6 Ocak 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından Türkiye'den gelen sert tepkiler sebebiyle, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Şubat ayında planlanan üçlü mekanizma toplantısı ertelendi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin endişelerini gidermek için belirli taahhütlerde bulunmuş olmalarına rağmen, bu gelişme sonrasında toplantının ertelenmesi kararı alındı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.
24 Ocak 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaklaşan NATO liderler zirvesinde Türkiye ve İsveç liderleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenliği için önemli olduğunu ve sürecin hızlandırılmasını istediğini vurguladı. Ayrıca, İsveç'in üyeliğinin gecikmesinin PKK ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
6 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de bir gaz merkezi kurmayı teklif etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Putin, projenin gerçekçi olduğunu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, kararın 2023'te alınmasının beklendiğini söylemişti. Şimdi ise Kremlin, projenin zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu duyurdu.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları eleştirerek, Rusya'nın hipersonik füze taşıyan 'Amiral Gorşkov' fırkateyninin Potomac Nehri yakınlarına konuşlanabileceğini belirtti. Medvedev, ABD yönetimini Nazi Almanyası'nın propagandasından sorumlu bakanı Joseph Goebbels'in 'gerçek varisleri' olarak nitelendirdi ve Tsirkon füzelerinin menzilinin 1000 kilometre olduğunu vurguladı. 'Amiral Gorşkov' fırkateyni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı bir törenle muharebe görevine başlamıştı.
6 Ocak 2023

Yunanistan'ın eski finans bakanlarından Yanis Varufakis, 2023 yılına dair tahminlerde bulunarak Avrupa Birliği'nin (AB) etkisinin azalacağını ve ABD'nin Avrupa karşısında hegemonyasını artıracağını belirtti. Varufakis, Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için diplomatik sürecin başlayacağını, ancak AB'nin bu süreçte önemli bir rol oynamayacağını, Alman ekonomik modelinin bozulmaya devam edeceğini ve Avrupa'nın ekonomik ve jeopolitik sıkıntılarının ABD'nin hegemonyasını güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, insanlığın yeşil geçişe yatırım yapmadan bir yıl daha geçireceğini öne sürdü.
2 Ocak 2023

Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini önümüzdeki ay onaylayabilir. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye'nin endişelerini giderdiklerini ve onay sürecinin Türkiye ve Macaristan'a kaldığını belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler üyelikleri onaylamıştı. Türkiye'nin onay süreci, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ve diğer diplomatik gerginlikler nedeniyle karmaşık bir hal almıştı.
3 Şubat 2023

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim