Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile yaptığı görüşmenin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Macaristan'dan şubat sonuna kadar onay beklediklerini belirtti. Ancak İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'nin tepkisine neden olan olaylar sebebiyle Türkiye'den henüz bir onay tarihi alamadıklarını ifade etti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle süreçte gecikmeler yaşanmıştı.
25 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ortodoksların Noel bayramı için ilan ettiği 36 saatlik ateşkes sırasında Ukrayna'ya saldırdığını iddia etti. Zelenski, Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesi ve savunma kapasitesinin geliştirilmesinin 2023 yılında öncelikli olacağını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'da barışın ancak Rus ordusunun çekilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kendisinin üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığını onaylamasını eleştirel bir dille değerlendirdi. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın adaylığına yapılan itirazların reddedildiğini açıklamıştı. Erdoğan, Gaziantep'te bir temel atma töreninde yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından tüm enerjisini Türkiye'nin geleceğine harcayacağını belirtti. Ayrıca, anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığına dair uzman görüşlerine rağmen, AKP içindeki bazı yetkililer yeni sistemle her şeyin sıfırlandığı tezini savunuyor.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin üçüncü defa aday olamayacağı yönündeki iddialara yanıt vererek, siyasi rakiplerinin hukuk skandallarıyla kendisinin önünü kesmeye çalıştığını ifade etti. 'Altılı masa' liderlerinin ve HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın Erdoğan'ın adaylığının mümkün olmadığını belirtmelerinin ardından, Erdoğan bu açıklamaları eleştirerek, rakiplerinin kendisiyle siyasi arenada mücadele etmeye cesaret edemediklerini ve bahaneler üreterek engel olmaya çalıştıklarını savundu.
28 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Colin Kahl, Rusya'nın Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı (START) askıya almasını değerlendirerek, Rusya'nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını belirtti. Kahl, Rusya'nın bu hamlesinin ABD yönetimi üzerinde etki yaratmayacağını ve Rusya'nın ekonomik yetersizlikler ve savaşın yükü nedeniyle böyle bir yarışa giremeyeceğini ifade etti. Ayrıca, bu durumun Putin'in retorik manşetler üretme çabası olabileceğini söyledi.
1 Mart 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber ve ATV'nin ortak yayınında, 27 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Akkuyu nükleer santraline yakıt yükleme törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılma ihtimalinden bahsetti. Erdoğan, Putin'in ya bizzat törene katılacağını ya da online sistem üzerinden bağlanarak törene iştirak edeceğini ifade etti.
30 Mart 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti öncesinde, Türk yetkililer Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını ve verilen sözün tutulacağını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gerçekleşmiş ve Türkiye, özellikle terörle mücadele konusunda endişelerini dile getirmişti. İsveç ile ilişkilerde yaşanan gerilimler nedeniyle Türkiye, sadece Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini, İsveç'in ise destek beklememesi gerektiğini açıklamıştı.
15 Mart 2023

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı belirtildi. Bu açıklamaya AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan yazılı bir açıklama ile tepki göstererek, Erdoğan'ın adaylığının önünde hukuki bir engel olmadığını ve seçmenin AKP'den aday beklediğini ifade etti. Turan, muhalefetin iddialarını 'bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktikleri' olarak nitelendirdi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuyu tartışması gerektiğini belirtti.
27 Ocak 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Kiev'de gerçekleştirdiği basına kapalı toplantıda, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin en iyi güvenlik garantisi olacağını söyledi. Toplantıda, Ukrayna'ya uluslararası desteğin devam etmesi ve 'Barış Zirvesi' düzenlenmesi gibi konular ele alındı. Zelenski, Rus ordusunun düşük motivasyonuna rağmen Ukrayna'nın daha fazla silah yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile artan gerginlikler ve yaklaşan seçimler nedeniyle Türk kamuoyunun savaş çığırtkanlığı ile zehirlenmesinden endişe ettiğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararının ardından, Leopard tanklarına sahip Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya destek için tank göndermeye başladı. Ancak Yunanistan, kendi savunma stratejisi gereği ve Türkiye ile olası bir çatışma ihtimalini göz önünde bulundurarak Leopard tankı göndermeyeceğini açıkladı.
1 Şubat 2023
İşaretlediklerim