İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çeşmealtı Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle 455 ev ve işyeri ile 1630 kişi tahliye edildi. Yangının, bir evde yapılan kaynak çalışmasından çıkan kıvılcımın otluk alana sıçraması sonucu başladığı belirtildi ve bir kişi gözaltına alındı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yangına müdahale için dokuz uçak, dokuz helikopter ve çeşitli kara araçları sevk etti.
31 Temmuz 2024

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor. İhbar üzerine bölgeye orman ve itfaiye ekipleri sevk edildi ve ekiplerin yangına karadan müdahalesi sürüyor. Yangının Kazdağları Milli Parkı’na girişlerin yasaklanmasına ve Çankırı ile Muğla'daki diğer yangınlarla ilgili endişelere yol açtığı belirtiliyor.
21 Ağustos 2024

Yunanistan'da yaşanan sıcak hava dalgası ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle son 24 saat içinde 46 orman yangını meydana geldi. Yunan İtfaiye Teşkilatı, ülkenin birçok bölgesi için yüksek orman yangını riski uyarısında bulundu. Açıklamaya göre, çıkan yangınların çoğu kontrol altına alınarak söndürüldü. Ayrıca, Türkiye'de de önceki gün 19 yangın çıktı ve bunların 16'sı söndürüldü.
17 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin linyit madeni sahası için kamulaştırılması kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınmıştı. Ancak bu karar, kısa bir süre sonra yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edildi. Akbelen Ormanı daha önce, termik santrallere linyit sağlamak amacıyla ağaç kesimi planları nedeniyle gündeme gelmiş ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin direnişi yaşanmıştı.
14 Mart 2024

İzmir, Balıkesir, Aydın, Denizli, Çanakkale, Manisa ve Muğla’nın iki ilçesinde çıkan orman yangınları devam ediyor. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, yangının Kınık Mahallesi’ni tehdit ettiğini ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle bu riskin ortadan kalktığını belirtti. Denizli, Muğla, Aydın, Çanakkale, Manisa ve İzmir’deki yangınlara havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Yangınların neden çıktığı henüz bilinmiyor.
14 Haziran 2024

Yunanistan'da 19 Ağustos'ta başlayan orman yangınları, dokuzuncu gününde de kontrol altına alınamadı. Özellikle Dadias ormanlık alanındaki yangın genişlemiş ve bölgedeki bazı köyler tahliye edilmiştir. Meriç İli Bölge Valisi Yardımcısı Dimitris Petroviç, 1 milyon 600 bin dönümlük ormanlık alanın 750 bin dönümünün şimdiden yandığını belirtti. Petroviç, rüzgarın yön değiştireceğini ve bu durumun yangının daha tehlikeli boyuta ulaşabileceğini ifade etti.
27 Ağustos 2023

İzmir'in Gaziemir ve Buca ilçeleri arasında çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor. Yangına Orman Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edildi. Yangın, yerleşim yerlerine ve Adnan Menderes Havalimanı'na yakın olduğu için uçak seferlerinde aksamalar yaşanıyor.
18 Temmuz 2024

İzmir'in Menderes ilçesindeki Keler Mahallesi'nde belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 8 uçak, 16 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 7 dozer yangına müdahale etmek için sevk edildi. Yangının yerleşim birimlerini tehdit etmediği, ancak güvenlik amaçlı olarak Menderes ilçe merkezi ile Gümüldür mevkisindeki mahalleleri birbirine bağlayan kara yolunun trafiğe kapatıldığı belirtildi.
16 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ve Pazarcık ilçelerinde çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangına altı helikopter, iki uçak, 20 arazöz ve 90 personelle müdahale edildi. Yangın sonucunda 15 hektar tarım arazisi ve 6 hektar orman alanı zarar gördü.
23 Temmuz 2023

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisinde çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Gümüşkavak Mahallesi'ne de sıçradı. Orman bölge müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin gece boyunca sürdürdüğü çalışmalar sonucunda yangın sabah saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ilerleyen saatlerde yangının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.
18 Eylül 2023

Meclis tarafından kabul edilen yeni orman kanunu düzenlemeleri, orman suçlarını yeniden tanımlıyor ve cezaları artırıyor. Devlet ormanlarına atık atılmasını orman suçu kapsamına alıyor, madencilik faaliyetleri için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni şart koşuluyor. Orman yangınlarına verilen cezalar üç yıldan başlayıp 10 yıla kadar çıkarılıyor. Ayrıca, devlet ormanlarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan açıklıkların işgal edilmesi veya yapılaşmaya açılması engelleniyor.
24 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, Suçatı Mahallesi Fırnız Mesire Alanı yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın 80 hektarlık alanı tahrip etti. Yangının, M.S. adlı bir kişinin arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla torpil patlatması sonucu çıktığı belirlendi. Yangın ekiplerin müdahalesiyle yaklaşık 18 saatte kontrol altına alındı. Şüpheli M.S. gözaltına alındı ve tutuklandı.
30 Temmuz 2024

İzmir’in Menderes ilçesindeki Deliömerler Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor. Yangına müdahale etmek için bölgeye üç uçak, sekiz helikopter, 29 arazöz, 10 su ikmal aracı, beş dozer ve beş yer ekibi sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor.
21 Ağustos 2024

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı Karatepe mevkisinde çıkan yangın nedeniyle 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı. Yangın, Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçradı. Dumandan etkilenenler dışında ciddi yaralanma ve can kaybı yaşanmadı. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.
16 Ağustos 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın, Salı günü saat 12.30 sıralarında başlamış ve rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik hatta yayılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 97 kişinin dumandan etkilendiğini ve 37 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, yangın nedeniyle bazı köylerin tedbir amacıyla boşaltıldığı bildirildi.
24 Ağustos 2023

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Hatay'ın Belen ilçesinde ve Çanakkale'nin Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor. Hatay'daki yangında yedi ev ve dört araç zarar gördü, yangına sebep olduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı. Mersin'in Gülnar ilçesindeki yangın ise kontrol altına alındı ve bölgedeki beş ev yanmış durumda. Çanakkale'deki yangın için ise çok sayıda ekip müdahaleye devam ediyor.
17 Temmuz 2023

Hatay'ın merkez Antakya ilçesindeki Tahtaköprü Mahallesi'nde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye iki söndürme helikopteri, 15 arazöz ve iki su tankı ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor.
6 Ağustos 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangının, öldürülen bir kişinin ormana atıldıktan sonra ateşe verilmesi sonucu çıktığı belirlendi. Olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Yangının ilk başladığı bölgede yanmış bir erkek cesedi bulundu.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim