HDP Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarının tarihi bir başarı olacağını ve uzun yılların emeğinin zaferle buluşacağını ifade etti. Tiryaki, seçim güvenliği konusunda da kamu görevlilerinin herhangi bir engelleyici tutum ve davranıştan uzak durmalarını beklediklerini ve oylarına sahip çıkacaklarını belirtti. Ayrıca, bu seçimin Cumhuriyet tarihinin en yüksek katılım oranlarından birini göstereceğini ve yüzde 90'nın üzerinde bir katılımın sürpriz olmayacağını söyledi.
14 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti ve HDP eş genel başkanları, seçim sonuçları üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, hedeflerine tam olarak ulaşamadıklarını ve seçim sürecinde yaşanan baskılar, gözaltılar ve tutuklamaların sonuçları etkilediğini belirttiler. Ayrıca, Yeşil Sol Parti'nin kısa sürede seçime hazırlanmasının zorluklarından ve medya tarafından uygulanan sansürden bahsettiler. HDP eş genel başkanı Mithat Sancar, seçim sonuçlarındaki düşüşü kabul ederek, özellikle batı illerindeki azalmanın sebeplerini araştıracaklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bir çalışma programı hazırlayacaklarını ifade etti.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı değiştirmek istemesine rağmen başarılı olamadı. Savaş, bağımsız belediye başkan adayı olabileceğini belirterek Özel'e meydan okudu ve sonunda Özel geri adım atmak zorunda kaldı. Bu durum, Özel'in parti içindeki etkisini zayıflattı ve onu 'topal ördek' konumuna düşürdü. Ayrıca, İstanbul'da ilçe belediye başkan adaylarını belirleyememesi de Özel'in siyasi gücünün sınırlarını gösterdi.
21 Şubat 2024

CHP, yerel seçimlerde AKP'yi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. MHP ise baraj altında kaldı. Genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP'de liderlik değişikliği yaşandı ve bu değişim, partinin seçim performansını olumlu yönde etkiledi. AKP, beklediği başarıyı elde edemedi ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere önemli şehirlerde kayıplar yaşadı. Yeniden Refah Partisi ise sürpriz bir şekilde üçüncü en yüksek oyu alarak dikkat çekti.
1 Nisan 2024

AKP, az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Örneğin, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verildi. Ancak, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi ve CHP'nin İstanbul'daki benzer itirazlarından biri kabul edilirken diğeri reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun devreye girmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

AKP, özellikle az oy farkıyla kaybettiği yerlerde seçim sonuçlarına itiraz ediyor ve bu itirazlar genellikle kabul ediliyor. Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçimlerin tekrarlanmasına karar verilirken, DEM Parti'nin Bitlis merkezdeki itirazı polis barikatıyla engellendi. İstanbul'da ise CHP'nin Gaziosmanpaşa'da kazandığı seçim sonuçlarına AKP'nin itirazı üzerine oyların yeniden sayılmasına karar verilirken, CHP'nin Ümraniye için yaptığı benzer itiraz reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kaybedenlerin masa başında kazanma baskılarına karşı hukukun müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
2 Nisan 2024

Ahmet Hakan, AK Parti'ye oy vermeyen seçmenlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pozisyonunun güvende olduğunu düşünerek hükümete bir uyarıda bulunmak istediklerini belirtiyor. Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında irtifa kaybını kabul etmesi, milletle inatlaşmayacağını söylemesi, özeleştiri yapacağını belirtmesi ve demokrasi vurgusu yapması önemli bulunuyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın siyasette önemli aktörler haline geldiği, Özgür Özel'in CHP'ye seçim zaferi kazandırarak partinin uzun süredir devam eden mağlubiyet serisini sonlandırdığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, şarkıcı Mustafa Sandal'ın Beşiktaş belediye başkanı adaylığı için nabız yokladığını ancak yanıt alamadığını ifade etti. Akşener, CHP ile ittifakın bittiğini ve yerel seçimlere tek başlarına gireceklerini belirtti. Ayrıca, AKP ve CHP'nin bundan sonra rakip olduğunu söyledi.
22 Eylül 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğünü ve bu bilgiyi kendi kaynaklarından doğruladığını belirtti. Demirtaş, Diyarbakır'da HDP'li avukatlar ve aktivistlere yönelik yapılan operasyonları bir seçim çalışması ve kumpas olarak nitelendirdi. Ayrıca, HÜDA-PAR'ın seçimlerdeki rolünün abartıldığını ve HDP'nin sandık güvenliği konusunda endişe duymadığını ifade etti. HÜDA-PAR'ın AKP listelerinden seçime gireceği bilgisini de paylaştı.
28 Nisan 2023

Beyoğlu Belediye Başkanı olarak seçilen İnan Güney'in Gezi Parkı direnişine verdiği destek, sosyal medyada geniş yankı buldu. 1994 yılından bu yana Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AKP tarafından yönetilen Beyoğlu, son yerel seçimlerde CHP'ye geçti. Güney'in Gezi direnişi sırasında çekilmiş fotoğrafları, sosyal medyada gündem oldu ve bu durum, Gezi Parkı direnişinin sembolik önem taşıyan Beyoğlu'nda CHP'nin zaferiyle birleşti.
1 Nisan 2024

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçlarına dair bir açıklama yaptı. Uysal, Cumhur İttifakı'nın sayısal olarak kazandığını ancak siyasal olarak kaybettiğini belirtti ve Millet İttifakı ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun aslında kazandığını ifade etti. Ayrıca, Demokrat Parti'nin seçimlerde CHP listelerinden üç milletvekili çıkardığı ve bu milletvekillerinin Meclis açıldıktan sonra partilerine dönecekleri bilgisini verdi.
29 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi'nden gençlere ve kadınlara yönelik bir motivasyon çağrısında bulundu. Seçimlerin nasıl kazanılacağına dair görüşlerini paylaşan Demirtaş, seçim kampanyalarının önemine vurgu yaparak, kötülerin seçimleri genellikle kazanmasının nedenlerini ve iyi bir kampanyanın nasıl olması gerektiğini anlattı. Ayrıca, seçim sürecinde motivasyonun korunmasının önemine değindi ve gençler ile kadınlara seçim kazanmada önemli rolleri olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada, muhalefetin seçimi kazanacağına dair beklentilerinin iyimserlikten değil, objektif delil ve verilere dayandığını ifade etti. 31 Mart 2019 seçimlerindeki başarıyı hatırlatarak, 2023 seçimleri için de benzer bir strateji uyguladıklarını belirtti. Seçim stratejilerini şimdilik açıklamayacaklarını söyleyen Kaftancıoğlu, seçimlerin demokrasi yanlıları tarafından kazanılacağını ve seçime kadar üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi.
20 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Demirtaş, seçim sürecinin eşitsizlikler, baskılar ve manipülasyonlarla geçtiğini belirtti ve halkın değişimi onayladığını ancak sürecin manipüle edildiğini ifade etti. Ayrıca, herkesin umutsuz olmaması gerektiğini ve mücadeleye devam etme çağrısında bulundu.
28 Mayıs 2023

Memleket Partisi, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde belediye başkanlığını kazandı. Sorgun ilçesinin genelinde ise yüzde 55,97 oy oranıyla MHP zafer elde etti. Memleket Partisi, Türkiye genelinde ise oyların yüzde 0,17'sini aldı.
1 Nisan 2024

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

Ahmet Türk, 11 gün sonra yapılacak seçimler sonrasında DEM Parti'nin kazanacağı belediyelere kayyum atanmayacağına inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise DEM Parti'nin dışarıdan emir aldığını ve şehirleri yönetemeyecek isimleri aday gösterdiğini iddia etti. Barış Pehlivan, DEM Parti içinde yapılan görüşmelerde, parti üyelerinin çoğunluğunun kayyum politikasının sona erdiğine inandığını ve toplumun artık bu uygulamaya rıza göstermeyeceğini belirttiğini aktardı.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim